Lanţul de librării Diverta s-a vândut. Augustin Drăgan este noul proprietar al Diverta l El deţine mai multe afaceri în domenii precum training, consultanţă, comerţ alimentar online sau IT. Antreprenorul a mai cumpărat, de-a lungul anilor, companii de la Octavian Radu, pentru care a şi lucrat până în 2008.
Lanţul de librării Diverta, intrat pentru a doua oară în insolvenţă în vara lui 2021, a fost cumpărat în urmă cu câteva luni de omul de afaceri Augustin Drăgan de la antreprenorul care a fondat businessul, Octavian Radu. Tranzacţia a presupus atât reţeaua offline – operată pe o companie separată şi care se află în insolvenţă -, cât şi magazinul online – administrat diferit şi care nu se află în insolvenţă. Valoarea deal-ului, ce presupune şi datoriile, nu a fost făcută publică, anunţă ZF.
Salariile la stat, mai mari ca la privat, explicaţia lui Marius Budăi. Decalajul creşte, bugetarii vor primi 25% în plus din septembrie
„Sunt mai multe motive pentru care am cumpărat Diverta, iar primul dintre ele este acela că iubesc brandul, pe care de altfel îl şi cunosc bine, îi cunosc şi pe unii oamenii din echipă. Eu am lucrat pentru grupul RTC (fondat de Octavian Radu – n.red.), începând cu 2005 şi până în 2008. Am coordonat activitatea diviziei de IT a grupului şi anume compania Sistec“, spune Augustin Drăgan.
El adaugă că a contat în decizia de a prelua reţeaua de librării faptul că îl ştia pe fondator, dar şi că înţelegea businessul. „Faci mai uşor deal-uri cu oameni cu care ai mai lucrat.“
Înainte de a lucra în cadrul RTC, a deţinut o firmă de import şi distribuţie de papetărie, iar anterior a fost implicat în industria de hârtie, aşa că înţelege cu atât mai mult domeniul, adaugă el.
„Plus că, până în 2005, Diverta mi-a fost client la firma de distribuţie de papetărie.“
Diverta numără în prezent 22 de librării, după ce anul trecut au fost închise opt unităţi, în oraşe precum Cluj-Napoca, Oradea şi Constanţa. Două librării sunt în top ca vânzări în acest moment, mai exact cele din Băneasa Shopping City şi Bucureşti Mall. Ca număr de angajaţi, Diverta are în prezent 180 de oameni, cu 30% mai puţini faţă de începutul anului 2020.
Tichete de masă 2022. Ce trebuie să ştie românii după majorarea cu 50% a bonurilor de masă
Nu este prima dată când reţeaua de librării Diverta ajunge pe drumul insolvenţei, fiind, de altfel, una dintre puţinele afaceri româneşti care au reuşit să şi iasă din această stare. Compania şi-a mai cerut intrarea în această procedură şi în 2010, după ce acumulase datorii de peste 10 mil. euro şi credite de investiţii de 8,5 mil. euro.
Reprezentanţii Diverta motivau atunci situaţia prin lipsa de flexibilitate a proprietarilor spaţiilor comerciale în care erau chiriaşi, ceea ce a generat probleme de cash flow. La insolvenţa anterioară, administrator judiciar a fost CITR.
La acel moment, compania opera o reţea de 62 de librării, cu o suprafaţă de 24.000 de metri pătraţi. Un an mai târziu, lanţul rămânea cu mai puţin de 50 de magazine, pentru ca, în 2012, numărul de librării să scadă la 30. A fost închisă inclusiv unitatea din magazinul Eva de pe bulevardul Magheru (în prezent un spaţiu închiriat de Mega Image), unde plătea 2 milioane de euro chirie pe an.
În 2013, activele lanţului de librării au fost trecute pe o nouă firmă, Blor Retail, după ce compania Pro Express Retail, care opera anterior librăriile, a intrat în faliment.
Compania este deţinută de Diverta Holding Invest, o firmă unde asociaţi sunt Anca Otilia Radu (cu un pachet de 43% din acţiuni), Octavian Claudiu Radu (42%), Amalia Buliga (10%) şi alţi acţionari. Amalia Buliga este şi directorul general al companiei şi îşi va păstra această poziţie mai departe, chiar şi în contextul insolvenţei actuale.
În librăriile Diverta se vând cărţi, papetărie şi jucării, concurând pe piaţă cu afaceri precum Cărtureşti, Compania de Librării Bucureşti, Humanitas sau Nemira. Toate numele amintite concurează pe o piaţă locală a cărţii estimată la circa 100 de milioane de euro, potrivit datelor de la jucătorii din piaţă, număr care include şi vânzările de manuale şcolare.