Luptă strânsă pentru cel mai important premiu în cinematografie. Cine sunt favoriţii la Oscar

Filmul "Lincoln", de Steven Spielberg, considerat marele favorit la cea de-a 85-a gală Oscar, cu 12 nominalizări, este serios ameninţat de "Argo", de Ben Affleck, încununat deja cu multe trofee, cu doar câteva zile înainte de o ceremonie care pare mai deschisă ca niciodată oricărui rezultat.
Alina Costache
22 feb. 2013, 11:30
Luptă strânsă pentru cel mai important premiu în cinematografie. Cine sunt favoriţii la Oscar

Cei 5.856 de membri ai Academiei de film americane, care organizează gala premiilor Oscar din 1929, au avut timp să se gândească până marţi seară pentru a-i desemna pe fericiţii câştigători ai preţioaselor statuete, care vor fi decernate duminică, la Dolby Theatre din Hollywood, Los Angeles.

Dacă în ultimii ani reprezentanţilor Academiei de film americane li s-a putut reproşa faptul că alegerile lor au fost prea previzibile, situaţia este complet diferită în 2013, întrucât competiţia din mai multe categorii rămâne deschisă, începând cu categoria „cel mai bun lungmetraj”.

Duelul se dă între „Lincoln” şi „Argo”, iar niciunul dintre aceste lungmetraje nu duce lipsă de atuuri pentru a câştiga lupta.

Filmul „Lincoln”, care a părut multă vreme favoritul natural în cursa pentru Oscar, are de partea lui cele 12 nominalizări primite şi prestigiul asociat cu subiectul peliculei – abolirea sclaviei de către cel mai venerat dintre preşedinţii americani – şi cu regizorul său, Steven Spielberg, care însă nu a mai câştigat un premiu al Academiei americane din 1999, primit pentru „Salvaţi soldatul Ryan”.

Cu „doar” şapte nominalizări la Oscar, Ben Afleck şi thrillerul său „Argo”, care prezintă misiunea de salvare a unor diplomaţi americani în timpul Revoluţiei iraniene din 1979, au câştigat însă toate premiile importante din sezonul hollywoodian din acest an – Globul de Aur şi premiile decernate de Sindicatul actorilor americani (SAG), Sindicatul producătorilor americani (PGA), Sindicatul regizorilor americani (DGA) şi Sindicatul scenariştilor americani (WGA) -, dar şi prestigiosul trofeu britanic BAFTA.

La categoriile de interpretare, pentru care cursa pare în mod tradiţional decisă cu mai multe luni înainte, competiţia rămâne în acest an deschisă, cel puţin pentru două dintre ele.

Desigur, nimic nu pare că va putea să îl împiedice pe britanicul Daniel Day-Lewis să intre în istoria Oscarurilor câştigând o a treia statuetă la categoria cel mai bun actor în rol principal pentru interpretarea lui extraordinară din filmul „Lincoln”. La rândul ei, Anne Hathaway ar urma să câştige în mod logic Oscarul pentru cel mai bun rol secundar, graţie interpretării personajului Fantine din musicalul „Les Misérables”.

Însă Oscarul pentru cea mai bună actriţă în rol principal ar putea fi câştigat atât de Jennifer Lawrence, o văduvă dependentă de sex în comedia „Silver Linings Playbook”, cât şi de Jessica Chastain, o analistă CIA care îl urmăreşte pe Osama ben Laden în „Zero Dark Thirty” şi de franţuzoaica Emmanuelle Riva, care face un rol bulversant jucând o femeie bolnavă aflată la sfârşitul vieţii în filmul „Amour” şi care va împlini vârsta de 86 de ani chiar în ziua în care se vor acorda premiile Academiei americane.

Competiţia pentru Oscarul la categoria „cel mai bun actor în rol secundar” este şi ea una deschisă. La această categorie au fost nominalizaţi Alan Arkin („Argo”), Robert De Niro („Silver Linings Playbook”), Philip Seymour Hoffman („The Master”), Tommy Lee Jones („Lincoln”) şi Christoph Waltz („Django Unchained”).

Oscarul pentru cel mai bun film străin pare să fie deja promis lungmetrajului „Amour”, regizat de austriacul Michael Haneke, care a făcut senzaţie cu cele cinci nominalizări primite şi care concurează pentru Austria.

Compozitorul francez Alexandre Desplat, aflat la cea de-a cincea lui nominalizare la Oscar, dar care nu a câştigat niciodată acest trofeu, se află din nou în cursă, cu muzica din „Argo”, şi are mari şanse să îi urmeze în palmaresul acestei categorii compatriotului său Ludovic Bource, recompensat anul trecut pentru coloana sonoră a filmului „The Artist”.

Gala premiilor Oscar va beneficia de umorul caustic al prezentatorului său principal, actorul şi regizorul Seth MacFarlane, care a regizat filmul „Ted”, o comedie cu un umor ireverenţios, în care unul dintre personaje este un urs din pluş, alcoolic şi fumător de marijuana.

Ceremonia Oscarurilor din acest an, la care vedete precum Sandra Bullock, Nicole Kidman, Mark Wahlberg, Charlize Theron, Meryl Streep şi Jean Dujardin se numără printre celebrităţile invitate să înmâneze plicurile cu numele câştigătorilor, promite de altfel să fie şi o gală foarte muzicală, graţie prestaţiilor ce vor fi oferite de nume mari din această industrie, precum Adele, Norah Jones şi Barbra Streisand – care nu a mai cântat la gala premiilor Oscar din 1977.

Spynews
David Popovici a vorbit despre relația pe care o are cu Taisia, iubita lui: „Mă face să nu mă simt vinovat”
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
Peștele bun și ieftin care te ajută să ai oase sănătoase. Îl găsești ușor în comerț și e bombă de vitamine
Capital.ro
Dezvăluire cumplită despre Traian Băsescu. Suferința fost mare
Playtech.ro
Lili Sandu a arătat TOT. Imagini de senzație cu vedeta la 45 de ani. Arată FABULOS
DailyBusiness
Strănuți sau tușești? NU vei mai avea voie în tren! Vei fi dat jos pe loc din vagon
Adevarul
E Budapesta peste București? Un vlogger celebru dă verdictul. „Sunt șocat de ceea ce văd, priviți câtă nesimțire aici” VIDEO
Spynews
Țara de vis în care să vă petreceți anii de pensie. Serviciile medicale sunt gratuite și se află în topul statelor cu un nivel de trai avantajos
Spynews
David Popovici luptă pentru aurul olimpic și la 100 de metri. Programul de marți al românilor la Jocurile Olimpice de la Paris
Evz.ro
CFR, nou regulament pentru călători. Personalul feroviar te poate da jos din tren imediat
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
David Popovici explică succesul victoriei de la JO 2024. Ce a făcut după startul cursei, asta i-a adus AURUL
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul accidentului din Pantelimon: Piciorul fetiței de 7 ani nu a putut fi salvat din cauza complicațiilor
Capital.ro
Bani pentru FEMEILE din România. 4 septembrie, data limită la dosar. Mii de euro de persoană
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
Roy Cooper și Gretchen Whitmer se retrag din cursa pentru vicepreședinția SUA
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind ADERAREA la SCHENGEN! AUSTRIA a ANUNȚAT!
Shtiu.ro
Cele mai bune glume la postarea lui Iohannis despre reușita lui Popovici!