Marin Eugen Sabău a fost eutanasiat în Spania, marți, în jurul prânzului. Înainte de a fi eutanasiat, românul ceruse instanţei să-l elibereze pentru 24 de ore pentru a-i permite să-şi ia rămas bun de la familie. Ultima dorinţă a lui Marin Eugen Sabău a fost respins de judecător. Magistratul i-a refuzat eliberarea, susținând că există indicii ale săvârșirii mai multor infracțiuni de tentativă de omor şi de teama ca, în cazul în care deținutul este transferat la un spital convențional, „orice terț, membru de familie sau prieten, ar putea accesa cu ușurință și facilitează evadarea”. În plus, judecătorul subliniază că „în niciun moment acuzatul nu și-a cerut scuze victimelor și nici nu a dat semne de pocăință”.
Avocatul lui Sabău ceruse eliberarea clientului său pentru ca acesta să-și ia rămas bun de la familie dintr-un spital convențional, dar justiția a decis că acesta va rămâne în celulă. Este decizia luată de șefa instanței, Sònia Zapater, cu o zi înainte ca deținutul să primească eutanasie, pentru că ea consideră că ar putea exista riscul de a fugi.
Totuşi, membrilor familiei li s-a permis să-și ia rămas bun la de Sabău și să petreacă împreună cu el prima parte a zilei de marți.
Presa spaniolă relatează că moartea a survenit la cinci minute de la începerea procedurii.
Marin Eugen Sabău a lucrat ca agent de securitate la o firmă din Tarragona, dar a fost concediat din cauza numeroaselor conflicte la locul de muncă. A vrut să se răzbune, iar pe 14 decembrie 2021 a intrat înarmat în sediul fostului loc de muncă și și-a împușcat 3 foști colegi, rănindu-i grav.
Speriat de ceea ce făcute, a fugit și s-a baricadat într-o fostă fermă din apropiere. A fost găsit la scurt timp de poliţişti. În încercarea de a scăpa, Sabău a început să tragă în oamenii legii, reuşind să rănească doi dintre ei. În cele din urmă, bărbatul a fost împuşcat de poliţişti. În urma incidentului, acesta a rămas complet paralizat.
Anul acesta, Sabău a cerut să fie eutanasiat, având avizul medicilor și al comisiei de de evaluare. O primă instanță i-a aprobat cererea, însă decizia a fost contestată de victime. Ulterior, judecătorii din Tarragona au decis că nu există motive legale pentru revocarea deciziei pronunțate anterior, considerând că „situația de vulnerabilitate insurmontabilă, durere și suferință” în care se află Marin Eugen Sabău îi legitimează cererea de moarte voluntară, relatează El Pais.