Pensii 2022, se pregătesc decizii importante pentru banii a 8 milioane de români. Verifică aici câţi bani mai ai în cont DOCUMENT

Pensiile private intră în atenția Guvernului care plănuiește să aducă o serie de modificări în cadrul sistemului care le reglementează și administrează.
Filip Stan
24 aug. 2022, 10:55
Pensii 2022, se pregătesc decizii importante pentru banii a 8 milioane de români. Verifică aici câţi bani mai ai în cont DOCUMENT

Pensii 2022, Pilonul II. Contribuția participanților, introducerea în structura organizatorică a administratorilor a unui comitet special care să verifice modul în care sunt investiți banii contribuabililor, precum și mai multe sancțiuni pentru administratorii care încalcă legea, acestea sunt primele modificări anunțate.

În plus, oficialii au cerut inființarea unui regim mai strict de verificare, autorizare și control al administratorilor, anunță Profit.ro. Ca și context, amintim că pilonul 2 a fost lansat în luna mai 2008, numără 7,89 milioane de participanți și totalizează active nete de 90,46 miliarde de lei, conform datelor Autorității de Supraveghere Financiară valabile la finele lunii iulie, iar în pilonul 3 sunt înscriși aproape 600.000 de cotizanți, din 2007 până astăzi. Activele nete însumează 3,408 miliarde de lei.

PENSII 2022. Scandal uriaş, banii din conturile a 8 milioane de români au dispărut. Verifică AICI ce se întâmplă cu banii tăi de la Pilonul II

„Având în vedere dezvoltarea și evoluția sistemului de pensii private, pentru crearea unui cadru legal actualizat la cerințele și provocările existente, comparativ cu momentul demarării acestuia, se impune revizuirea cadrului de primar de reglementare. În prezent, cadrul de reglementare care stabilește modul de funcționare a sistemului de pensii private, respectiv Pilonul II, Pilonul III și Fondul de Garantare a drepturilor din sistemul de pensii private, este stabilit prin prevederile Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările și completările ulterioare (Legea 411/2004), ale Legii 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările și completările ulterioare (Legea 204/2006) și ale Legii 187/2011 privind înființarea, organizarea și funcționarea Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private (Legea 187/2011). Pentru întărirea cadrului de reglementare primar din sistemul pensiilor private în ceea ce privește guvernanța corporativă, cadrul investițional, regimul sancționatoriu etc.  au fost avute în vedere o serie de modificări ale reglementărilor menționate. Deși, în baza legislației primare au fost elaborate reglementări secundare ce asigură supravegherea sistemului de pensii private și acoperă toate ariile de activitate ale administratorilor de fonduri de pensii private, cadrului primar de reglementare nu i-au mai fost aduse îmbunătățiri substanțiale. Pentru actualizarea acestuia la cerințele actuale referitoare la entitățile care activează în domeniul pensiilor private, pentru siguranța sistemului, s-a impus îmbunătățirea cadrului primar de reglementare.”, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de OUG.

Verifică aici ce se întâmplă cu banii din contul tău Pilonul II

Mai mult decât atât, în cadrul aceluiași proiect de lege sunt incluse prevederi privind obligația respectării, în orice moment, pe parcursul activității, a condițiilor de autorizare și a celor de funcționare, completarea cerințelor de raportare și transparență, introducerea unor prevederi privind efectuarea verificărilor asupra evidențelor contabile ale administratorului și ale fondurilor de private, alături de introducerea unor prevederi privind avizarea persoanelor care sunt responsabile pentru activitatea de depozitare a activelor fondurilor de pensii și pentru activitatea agentului de marketing persoană juridică desfășurată în sistemul de pensii private, precum și completarea și clarificarea regimului sancționatoriu, conform informațiilor oferite de aceeași sursă.

NF_proiect_OUG_pensii_private_22082022

Pensii 2022: Pilonul II a recuperat deja peste jumătate din scăderile din 2022

Valoarea sumelor acumulate în Pilonul II de pensii private obligatorii a recuperat în mai puţin de două luni peste jumătate din scăderile din anul 2022, pe fondul îmbunătăţirii cotaţiilor titlurilor de stat, potrivit calculelor realizate de Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) pe baza celor mai recente date disponibile public.

Astfel, la data de 12 august 2022, randamentul mediu al Pilonului II în 2022 arăta un minus de doar 3,2%, comparativ cu -7,6% la finele primului semestru.

Activele administrate de Pilonul II au ajuns la 92,4 miliarde de lei, un record istoric pentru sistem, în creştere puternică, cu 5 miliarde de lei, faţă de valoarea de la mijlocul anului 2022. Faţă de mijlocul lunii august 2021, activele Pilonului II sunt acum mai mari cu aproape 7 miliarde de lei (+8%).

Procesul de recuperare a valorii activelor, anticipat încă de acum 2 luni în conferinţa de presă a APAPR, este în plină desfăşurare. Evoluţia din ultimele 2 luni arată o creştere robustă şi rapidă a valorii activelor, pe fondul revenirii cotaţiilor titlurilor de stat româneşti, în care fondurile de pensii îşi investesc aproximativ două treimi din sumele administrate. În perioada iunie 2021 – iunie 2022, titlurile de stat româneşti au suferit o depreciere cumulată de 16%, urmată de o recuperare de 7% până astăzi (sursa: indicele I29114RO calculat de Bloomberg).

Pensii 2022. Veste bună pentru milioane de români de la Guvern: „Nimeni nu se va atinge de ele!”

Asociaţia menţionează că, per total, pe întreaga perioadă de funcţionare a Pilonului II, fondurile de pensii private obligatorii au înregistrat rezultate foarte bune, chiar şi luând în considerare deprecierea temporară din acest an.

Proiect_OUG_pensii_private_22082022

„Rezultatele la zi ale Pilonului II relevă câteva concluzii de etapă: scăderile din Pilonul II din 2022 au fost cauzate nu de o strategie eronată de investiţii sau de fluctuaţii bursiere, ci de inflaţia record, care a dus la deprecierea titlurilor de stat. Inflaţia a afectat anul acesta principalele economii ale lumii, fiind un fenomen global; în marea majoritate a cazurilor, scăderile de anul acesta au erodat din câştigurile substanţiale anterioare ale Pilonului II, nicidecum din contribuţiile participanţilor (banii viraţi în sistem). Dovada o reprezintă câştigul substanţial, de 18,9 miliarde de lei, net de toate comisioanele de administrare, realizat de Pilonul II peste contribuţiile brute virate în sistem, chiar şi luând în considerare rezultatele de anul acesta; volatilitatea este normală, iar rezultatele totale la zi ale Pilonului II rămân excelente, cu un câştig mediu anual de 7,4% pe an timp de peste 14 ani chiar şi luând în calcul scăderea din 2022. Pilonul II este un sistem de economisire şi investire conectat la economia reală şi evoluţiile din pieţele financiare, a căror evoluţie o reflectă fidel; chiar dacă în trecut au existat mai multe episoade de volatilitate similare celui pe care îl traversăm acum, după revenire, tendinţa de creştere a valorii activelor s-a păstrat”, se mai spune în comunicat.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce trebuie să știe toți românii care stau la curte, vești de ultimă oră. Nu vor mai avea voie să dea fructe și legume
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Eroul care a salvat omenirea de la un război nuclear. În câteva secunde a salvat miliarde de pământeni
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Document Declasificat: Asasinări Politice Atribuite Kremlinului
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy