Agenția Națională de Administrare a Finanțelor (ANAF) a început controale, se caută 50 de milioane de euro. Această sumă este aferentă câștigurilor nedeclarate sau sub-declarate a 63 de investitori români care se ocupă cu tranzacționarea de criptomonede.
Facturi plafonate şi compensate, anunţ oficial de la ministrul Energiei. Ce se întâmplă la iarnă
ANAF a început controalele. Acești români sunt vizați direct. Fiscul face prăpăd la nivel național
Astfel, acest aspect implică demararea acțiunilor de verificare a câștigurilor realizate din tranzacționarea de criptomonede. Este de la sine înțeles că investitorii trebuie să plătească taxe similare chiar dacă fac vânzare în lipsă la bursă sau tranzacționează criptomonede – problema este că mulți nu fac acest lucru.
ANAF a demarat o acțiune de verificare a câștigurilor realizate de către investitorii în criptomonede. Pentru început, doar cei ce tranzacționează aceste criptomonede pe diferite piețe sunt vizați. Totuși, având în vedere rezultatele acestei acțiuni, ANAF a menționat faptul ca și activități similare, precum minatul de criptomonede și tranzacționarea de NFT-uri pot și vor fi supuse unor verificări similare.
Acțiunea ANAF a vizat 63 de investitori români. Aceștia au realizat venituri totale de 131 milioane de Euro, dintre care aproximativ 50 milioane erau fie nedeclarate, fie declarate într-un mod necorespunzător, fraudulos.
Principalul rezultat al acțiunii a fost aplicarea de taxe suplimentare investitorilor care nu au declarat corespunzător veniturile realizate. Valoarea acestor taxe suplimentare se ridică la suma de 2.1 milioane de Euro.
Veniturile nedeclarate din tranzacționarea de criptomonede nu reprezintă o problemă doar pentru statul român. Comisia parlamentului european planifică, pentru luna August a acestui an, validarea de noi legi destinate luptei împotriva fraudei, evaziunii fiscale și spălării de bani aferente criptomonedelor.
Aceste legi vor fi adunate sub numele de Legea Piețelor în Activele Cripto (MiCA). Informațiile sugerează că această lege va fi aplicată la nivel european, inclusiv în România – dar parțial.
După cum a fost menționat, ANAF plănuiește și vizarea tuturor celorlalte activități care presupun interacțiunea cu criptomonedele. Totodată, sunt luate în vizor și celebrele NFT-uri care au adus, după cum probabil știi, venituri incredibile și anumitor personalități din România. Conform ANAF, instituția dorește să aducă numărul contribuabililor din România la o valoarea reală, actuală.
ANAF urmărește eliminarea evaziunii fiscale în România. În această privință, ANAF a demarat numeroase acțiuni – vizând nu numai persoanele care au interacționat cu piața cripto, ci pe toți cei care sunt bănuiți de nedeclararea (corespunzătoare) a veniturilor obținute.
Din suma totală câștigată de cei 61 de investitori menționată anterior, ANAF a confirmat faptul că doar 15 milioane de Euro au fost declarate în mod corespunzător, conform legilor în vigoare. Este de la sine înțeles ca astfel de lucruri se întâmplă cu precădere la scară mai mică, după cum s-ar spune.
Dacă din 131 de milioane de Euro doar 15 milioane au fost declarate corespunzător, este de așteptat ca investitorii în criptomonede care au realizat venituri de doar câteva mii de Euro să nu fi declarat nimic la ANAF. Aceasta este situația cu care se confruntă instituția în momentul de față – un număr semnificativ de persoane care au beneficiat de pe urma tranzacțiilor cripto dar care nu au declarat sumele câștigate corespunzător. Conform instituției, acesta este doar începutul, după cum a fost menționat.