Oul prăjit nu are nevoie de foarte mult ulei pentru a fi gătit. Există o metodă la fel de rapidă, însă mult mai sănătoasă. Un ou corect gătit trebuie să aibă albușul coagulat și gălbenușul moale, iar pentru asta are nevoie doar de căldură, spune medicului nutriționist Mihaela Bilic.
În restaurante, hoteluri sau chiar în propria bucătărie, ouăle sunt de obicei prăjite în foarte mult ulei. Acest lucru, pe lângă faptul că nu este sănătos, nu este nici necesar, deoarece există o metodă rapidă și sănătoasă pentru a face un ou prăjit perfect.
Citește și: Secretul aluatului pentru gogoşi pufoase. Reţeta pas cu pas
Tot ce trebuie să faci este să pui într-o tigaie foarte puțin ulei și oul. Focul nu trebuie să fie foarte puternic. Peste tigaie trebuie pus neapărat un capac, deoarece căldura este cea care ajută proteinele să se coaguleze, nu uleiul.
Oul nu trebuie întors, stropit cu ulei sau fiert în foarte mult ulei, ci doar lăsat să se gătească două minute în tigaia acoperită până când albușul este complet coagulat, iar gălbenușul încă este zemos.
„Dacă, din greșeală, ați scăpat mai mult ulei decât trebuie în tigaie, nu este o problemă, pentru că uleiul nu poate pătrunde moleculele albușului de ou, rămâne doar la exterior, așa că puteți pur și simplu să tamponați oul cu un șervețel”, spune medicului nutriționist Mihaela Bilic.
Un ou care nu este gătit corect își pierde din proprietățile nutritive de înaltă calitate, deci faptul că ouăle pot fi gătite doar în foarte mult ulei este doar un mit.