Preţ carburanţi. Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de ECONOMICA.NET în acest an, afișa azi, 24 august 2022, în aplicația Petrom, un preț al benzinei standard de 7,94 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 8,71 lei/litrul.
Prețurile reale pe care le plătiți la pompă sunt cu 50 de bani mai mici însă, adică 7,44 lei pe litru la benzină și 8,21 lei pe litru la motorină.
Așadar, azi, liderul pieței a crescut cu 4 bani pe litru prețul motorinei. Prețul benzinei a scăzut nesemnificativ, cu un ban pe litru.
ANAF a început controale masive, mii de români sunt vizaţi de Fisc
Este două scumpire consecutivă a motorinei la Petrom, la doar o zi după ce compania petrolieră a majorat prețul acestui carburant, tot cu 4 bani pe litru. Aceste scumpiri ale motorinei survin după 11 ieftiniri consecutive operate de la 1 iulie, momentul la care prețurile la carburanți au fost reduse cu 50 de bani pe litru, jumătate contribuția statului, jumătate contribuția companiilor petroliere, după ce Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență în acest sens. Comparativ acel moment, prețurile sunt cu până la 1,11 lei pe litru mai mici.
Începând cu 1 iulie a intrat în vigoare Ordonanţa privind reducerea cu 50 de bani a preţului la carburanţi, 25 de bani fiind suportaţi de bugetul de stat, iar 25 de bani reprezentând o reducere comercială pe care, voluntar, o aplică lanţurile de benzinării în cazul în care doresc să obţină şi reducerea de 25 de bani de la bugetul de stat.
Preţ carburanţi. Directorul ANPC anunță că va evalua modul în care s-a calculat preţul la benzină și motorină în ultima vreme
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Horia Constantinescu, a anunțat, joi, într-o conferință de presă, o evaluare a modului în care au evoluat preţurile la combustibili în România. Potrivit acestuia, acțiunea va fi demarată în perioada următoare la iniţiativa Consiliului Concurenţei, cu scopul de a stabili cum s-a calculat preţul final al litrului de combustibil în ultima perioadă.
„Legat de creşterile nejustificate (la carburanţi, n.r.) nu s-a făcut o analiză. Vă pot confirma faptul că, încă din urmă cu două săptămâni, am discutat atât cu reprezentanţii Consiliului Concurenţei, cât şi cu cei ai celorlalte structuri, pentru ca, punând cap la cap informaţiile gestionate de oricare dintre instituţiile cu atribuţii financiare, în mod complementar, să putem demara o acţiune de evaluare a modului în care lucrurile s-au petrecut în ultima vreme. Cum s-a calculat, de exemplu, preţul final al litrului de combustibil? Să înţelegem dacă se respectă sau nu acelaşi algoritm, dacă depinde sau nu de preţul barilului şi în cât timp de transmite fluctuaţia în sensul majorării sau diminuării preţurilor. Urmează să avem un calendar clar al întâlnirilor şi, mai mult decât atât, să avem o comunicare clară cu operatorii economici, să ştie ce vor răspunde aceştia. Până la acest moment, nu am primit sesizări decât unele care nu ţineau foarte tare de o abatere contravenţională, ci mai mult de neînţelegerea dintre consumator şi operatorul economic, în sensul că nu ştia care preţ e valabil – cel de pe totem, cel de la pompă sau cel de la casa de marcat”, a spus Constantinescu.
Salarii majorate doar pentru unii bugetari. Avertismentul BNR către Guvern: „E ca o maşină cu două volane”
În viziunea acestuia, „este clar că atunci când apar majorări ale preţului barilului în piaţă, se simte imediat acest lucru şi la pompă”, dar că „nu acelaşi lucru se întâmplă şi în momentul în care apar scăderi”.
„Or, acest lucru trebuie lămurit, plecând de la modul de calcul al preţului la pompă. Avem situaţii în care ni se atrăgea atenţia că sunt stocuri la preţ redus în depozit, dar şi că pe următoarele le vor achiziţiona la preţ mare şi atunci sunt nevoiţi să majoreze preţul… Undeva, există acest blestem al preţului mare pe care vrem să-l lămurim foarte clar. Iniţiativa aparţine domnului Bogdan Chiriţoiu, la Consiliului Concurenţei, să solicităm cum se calculează preţul litrului de combustibil la pompă şi vedem fiecare dintre autorităţi, acolo unde răspunde conform competenţelor, ce s-a modificat şi cum evoluează în funcţie de fluctuaţiile barilului”, a precizat şeful ANPC.
La jumătatea lunii aprilie, ANPC anunţa că a aplicat amenzi de 6,720 de milioane de lei pentru un număr de 608 operatori economici verificaţi din sectorul distribuţiei de carburanţi, pentru practici comerciale incorecte.