România va avea în acest an o creştere economică de 1,6%, cea mai ridicată din UE după Letonia, Lituania şi Estonia. Cu toate acestea, avem cea mai ridicată inflaţie medie anuală din UE, de 4,6%, faţă de o medie de două procente în UE, potrivit Mediafax.
Comisia a menţinut estimarea de deficit bugetar pentru România în acest an, la 2,4%, sub nivelul de 2,8% prognozat pentru zona euro şi de 3,4% la nivelul UE.
Economia zonei euro va înregistra contracţie în 2013 pentru al doilea an consecutiv, alimentând creşterea şomajului, în timp ce guvernele, consumatorii şi companiile reduc cheltuielile, potrivit prognozei economice a Comisiei Europene. Şomajul va urca la 12,2% în uniunea monetară, compartaiv cu 11,4% anul trecut. Pentru anul următor, Comisia estimează o reluare a creşterii economice în zona euro, cu un plus al PIB de 1,4%.
Şapte ţări din zona euro vor înregistra contracţie în acest an, Olanda alăturându-se Italiei, Spaniei, Portugaliei, Greciei, Sloveniei şi Ciprului.
Letonia va avea cel mai ridicat avans al PIB din UE, de 3,8%, urmată de Lituania, cu 3,1%, şi Estonia, cu 3%. Imediat după România se situează Malta, cu un avans estimat la 1,5%, şi Bulgaria, cu 1,4%, potrivit prognozei economice de iarnă prezentate vineri de CE. Anul următor, creşterea economică a României ar urma să ajungă la 2,5%.
„Se pot distinge unele semne de recuperare. Prezenta prognoză prevede o revenire la creştere moderată pe parcursul anului, odată cu creşterea încrederii şi un sprijin mai puternic din partea economie globale”, a spus Marco Buti, şeful departamentului economic al CE, adăugând că rata şomajului ar putea chiar afecta perspectivele de creştere economică.
Comisia Europeană (CE) a modificat prognoza privind rata şomajului în România la 6,9% pentru acest an şi 6,8% pentru 2014, faţă de estimarea de peste 7 procente.
Creşterea salarială medie din sectorul privat va fi de aproximativ 5% în fiecare dintre cei doi ani, însă costul forţei de muncă va scădea anul viitor datorită creşterii productivităţii, anticipează executivul european. Numărul şomerilor în vârstă de 15-74 ani ajungând la 661.000 de persoane, potrivit datelor anunţate de INS.
Citeşte şi: România urcă în clasamentul celor mai libere economii din lume