Guvernul de la Palatul Victoria a dat ordin la ANAF. Fiscul va monitoriza atent tranzacțiile pe care românii le efectuează prin serviciile de curierat.
Mai precis, ANAF are în plan impozitarea persoanelor fizice care obișnuiesc să vândă produse prin intermediul diverselor platforme de anunțuri sau pe grupuri din social media.
Cei care efectuează tranzacții online sunt deja monitorizați de ANAF. De-acum încolo, și cei care efectuează tranzacții cash – care optează pentru plata ramburs vor fi căutați de Fisc pentru plata impozitelor. Angajații Poștei și curierii vor avea un rol important în acest proces.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a pus deja în dezbatere publică proiectul de ordin al preşedintelui Fiscului privind noua legislaţie pentru „plata ramburs“ care transformă peste 40.000 de curieri şi angajaţi ai Poştei în veritabili agenţi ai ANAF.
„Noi va trebui să pregătim, să cheltuim bani – pe care nu ni-i decontează nimeni – şi să oferim ANAF-ului raportarea. Trebuie să am o echipă de oameni care să urmărească acest proces, va fi o cheltuială în departamentul IT, în departamentul financiar şi nu doar, va trebui să am oameni în fiecare zonă care să se ocupe de acest proces.
Este o măsură care aduce costuri în plus. Nu suntem încă pregătiţi, dar va trebui să fim”, a declarat Adrian Mihai, CEO al firmei de curierat FAN Courier, potrivit ZF.
În cazul unei cunoscute firme de curierat, 60-70% dintre colete sunt cu plata ramburs.
Conform noului proiect, datele personale ale vânzătorului – persoană fizică, inclusiv codul numeric personal, adresa, numărul de telefon şi valoarea sumelor încasate prin plata ramburs sunt transmise de către firma de curierat celor de la ANAF.
În ultimul an, economiștii au tras multiple semnale de alarmă cu privire la politicile guvernului. Printre aceștia, Ilie Șerbănescu. Potrivit fostului ministru, executivul nu face nimic pentru a pune la plată marii evazioniști, companiile multinaționale.
„Găsiți o explicație în faptul că cei care au de plătit impozite la stat – unii dintre ei – companiile străine nu sunt căutate de justiție? Ce pretenție să am eu de la unul care dă foc (n.r. – explicații referitoare la problema incendiilor din România)?
Asta e subordonarea într-o colonie. Colonia are stăpâni. Străinii sunt stăpâni și justiția nu face nimic la stăpâni. Asta este, simplu”, a declarat fostul ministru, marți seara, pentru România TV.
„Nu se poate stabili o taxă de solidaritate atât timp cât nu tu (n.r. – Guvernul României) decizi, ci companiile multinaționale decid. Evident, ele nu vor fi de acord vreodată. Nu trebuie să fi cine stie ce somitate ca să constați acest lucru.
Guvernanții (n.r. – din România) au comanda asta de la stăpânii lor, simplu. Ei sunt interesați ca să transmită o astfel de comandă”, a declarat Ilie Șerbănescu, pentru RomâniaTV.net.