Această biserică din România, supranumită „Închisoarea îndrăgostiților”, se găsește în județul Sibiu și are o semnificație unică în lume. Biserica fortificată din Biertan a fost construită într-unul din cele șapte turnuri ale fortificației și era, în urmă cu sute de ani, considerată un fel de terapie de cuplu. În aceasta există, de-a lungul unuia dintre zidurile fortificate, în bastionul estic, o construcție de mici dimensiuni, precum o cămară.
Satul Biertan este cel mai frumos sat din zona Transilvaniei și este inclus în Patrimoniul Național UNESCO. Localitatea este încărcată de istorie și atrage anual mii de turiști fermecați de frumusețea acesteia.
Legenda se numește „Închisoarea îndrăgostiților” și „Camera împăcării„ sau „Camera divorțaților”. Toți turiștii care ajung în această destinație superbă întreabă de aceste două camere, care se leagă de cea mai frumoasă poveste asociată bisericii de la Biertan.
Curatorul bisercii Biertan, Carol Wieinrich, a declarat, într-o postare făcută pe Instagram, că în aceste camere erau ținute timp de 14 zile cei care voiau să divorțeze. Când cuplul închis se împăca era eliberat, iar dacă aceștia nu se împăcau, mai erau ținuți o perioadă de timp în încăpere.
„Acolo stăteau 14 zile închiși soțul și soția care doreau să divorțeze, era un singur pat, o singură farfurie, o singură lingură. Timp de 14 zile trebuiau să stea acolo, dacă se împăcau mai repede le dădeau drumul, dacă nu… nu”, spune Carol Wieinrich.
Curatorul a mai menționat că, în toți cei 300 de ani cât biserica a fost sediul episcopal al Transilvaniei în Biertan, un singur cuplu a divorțat. „În 300 de ani cât a fost sediul episcopal al Transilvanie în Biertan a fost o singură pereche care a divorțat, și acolo s-a constat cine a fost de vină că s-a ajuns la divorț, acela trebuie să lucreze pentru biserică și pentru familia de acasă, trebuia întreținută și familia.” Acum temnița împăcării din Biertan este doar un muzeu ce poate fi vizitat de turiști.