Călin Popescu Tăriceanu, Ludovic Orban şi Victor Giosan au fost singurii care au votat împotriva statutului PNL propus de Crin Antonescu. Nimeni din gruparea lui Tăriceanu nu şi-a depus candidatura pentru alegerile din partid.
„Domnilor, suntem în PNL, unde în loc să ne văicărim, mai bine candidăm. (…) Ceea ce cred că este atributul liberalismului, fără a fi apanajul său, e că trebuie să ştim să ne luptăm. În viaţă şi în politică şi în PNL uneori pierzi, uneori câştigi. Nu e groaznic să pierzi, e groaznic să nu exişti. Eu exist, PNL există„, a spus Antonescu, potrivit Mediafax.
El a arătat că nu înţelege de ce trebuie să asculte doar discursuri despre clişee prezentate drept principii.
„Nu înţeleg de ce, dacă eu şi dumneavostră ne-am luat riscuri mult mai mari, altcineva crede că PNL trebuie să spună acum «Noi nu avem candidat la Preşedinţia României; nu, domnilor pesedişti, mai staţi până la primăvara viitoare, vara viitoare, când o să vedem noi exact câţi membri avem, după o consultare – ce frumos sună! – şi un vot cu toţi membrii, o să vedem noi cine e candidatul nostru»„, a arătat Antonescu.
Potrivit liderului liberal, candidatura la Preşedinţia României nu este o operaţiune de înţelegere între partide, ci e o „afacere cu multe milioane de români” care au dat un vot în acest moment ştiind „unele lucruri” despre PNL.
„Dar dacă vrem să le schimbăm (aceste lucruri, n.r.)? Eu candidez cu această strategie, cu o echipă, altcineva de ce nu candideză, pentru că esenţa democraţiei e alegerea? Altcineva de ce nu spune clar «Nu e bine, aşa e bine!» Împiedică cineva pe altcineva în acest partid să o facă?”, a spus Antonescu.
El i-a întrebat, totodată, pe delegaţii la Congres dacă este posibil de acceptat doar părerea „unora dintre ai noştri” care au „enorme responsabilităţi faţă de partid” şi care pun partidul sub discuţie din punct de vedere al vieţii.