„Măsurile de igienă personală, precum spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi în special prin gripă. De asemenea, este recomandat să se evite zonele aglomerate şi expunerea prelungită la frig. În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este necesar să se folosească mijloacele de protecţie adecvate. Respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bogată în proteine, legume şi fructe, odihnă şi mişcare (mers pe jos, cu bicicleta, patinaj, sporturi diverse) este esenţială pentru menţinerea unui corp sănătos”, se menţionează într-un comunicat transmis de Ministerul Sănătăţii.
De asemenea, persoanelor vârstnice, în special celor cu afecţiuni cronice cardiace şi respiratorii, le este recomandat să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.
Conform comunicatului de presă, până la data de 17 februarie au fost vaccinate antigripal 822.185 de persoane din grupe de risc în cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii.
Ca în fiecare an, în cadrul acestei campanii sunt vaccinate persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical şi mai ales gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC. Campania Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.
Citeşte şi Numărul cazurilor de infecţii respiratorii a crescut în ultima săptămână