Niciun cadru didactic din Franța nu va avea un salariu mai mic de 2.000 de euro pe lună net, deci în bani românești, 10.000 de lei. În România, salariul unui profesor debutant este de aproximativ 450 – 500 de euro pe lună, de patru ori mai mic, adică 2.400 de lei.
Față de nivelul actual, salariile angajaților din Educație vor fi crescute cu 10%, a promis Emmanuel Macron, în cadrul unui eveniment al Universității Sorbona, din Paris. Majorarea salarială era mai mult decât obligatorie, în contextul în care inflația a făcut prăpăd și în „hexagon”.
În plus, președintele a propus personalului didactic să îşi asume pe bază de voluntariat îndatoriri suplimentare, cum ar fi urmărirea individualizată a elevilor.
Interesul tinerilor pentru a începe o carieră didactică a scăzut puternic în România, dar chiar și în Franța. În 2022, peste 4.000 de posturi în Educație au rămas neocupate în statul lui Emmanuel Macron. Ceea mai mare penurie este în licee, pentru materii precum limba germană, filologia clasică, fizica, chimia şi matematica, potrivit Ministerului Educației.
„Toate ţările europene se confruntă cu dificultăţi sporite de recrutare, care lasă să se întrevadă o criză reală a atractivităţii europene”, se arată în analiza agenției de presă AFP.
În Franța, prețurile la energie, alimente și servicii sunt mai mari decât cele din România, dar și veniturile populației sunt mult superioare. În Paris, de exemplu, pentru produsele alimentare, prețurile sunt cu aproximativ 20 – 50% mai mari, față de cele din București, dar și câștigurile cetățenilor sunt cu 400 – 500% mai mari.
Astfel, puterea de cumpărare a francezilor este net superioară. Din acest motiv, își permit să se plimbe, să economisească mai mult și să achiziționeze produse și servicii de o calitate premium.