În România, amplele proiecte de infrastructură rutieră se lasă așteptate. Și în domeniul feroviar situația este dezastruoasă, iar în ultimii 30 de ani, guvernele de la Palatul Victoria au lăsat mereu impresa că „întotdeauna e loc de mai rău”.
În țara noastră cad poduri pe bandă rulantă, iar altele nu se mai construiesc în loc. În anumite situații, unele poduri se desființează, pentru evitarea unor tragedii.
Un bun exemplu în acest sens reprezintă podul feroviar peste BN1, din zona Câmpina. Acesta va fi demolat. Regionala București a CFR a lansat procedura de achiziție a serviciilor ce au ca obiect „Dezafectare pod km 0+609 linia 312 Câmpina – Câmpinița (proiectare + execuție)”, potrivit presei din Prahova.
Valoarea totală a contractului este estimată la peste 5,1 milioane de lei, fără TVA, adică la peste 1 milion de euro. Lucrările ar urma să se desfășoare pe o perioadă de 8 luni de zile.
Construit în anul 1974, podul ce face parte din linia ferată Câmpina – Telega a suferit în ultimii ani importante avarii. Specialiștii care au făcut ultimele verificări, din cadrul CFR, au ajuns la concluzia că există chiar riscul de prăbușire a grinzilor ce se sprijină pe pila nr. 5, peste DN1.
„Urmare verificărilor efectuate în perioada scursă de la punerea în funcțiune și până în prezent, s-au evidențiat o serie de deficiențe cauzate în principal deplasării spre amonte a banchetei cuzineților de pe pila 5 ca urmare a rotirii bazei (fundației) acesteia, deplasare ce a antrebat tablierele V și VI, fapt ce a dus la deformarea aparatelor de reazem, ruperea elementelor de ghidare, fisuri și crăpături în cuzineți.
Rotirea bazei pilei a fost posibilă din cauza fundării acesteia într-un strat de pietriș cu bolovăniș, sub care se găsește un strat de sare compactă și a existenței unui curent de apă subteran ce trece oblic pe sub latura din amonte a pilei 5. Podul se află în evidențe ca punct periculos de gradul I din anul 1995. În data de 24.09.2013, s-a luat măsura închiderii circulației feroviare pe linia CF Câmpina – Câmpinița, din cauza agravării deficiențelor existente la pila nr. 5 aferentă podului de la km 0+609.
Pentru urmărirea evoluției fenomenului de deplasare/ rotire a pilei nr. 5 a fost instituit un program de supraveghere și măsurare cu dispozitive optice. Din analiza datelor culese în ultimele șapte luni, se observă deplasări în plan vertical și orizontal neliniare cu valori fluctuante, indicând un fenomen de ‘plutire’ a pilei 5. Având în vedere cele de mai sus și faptul că viteza de deplasare/ rotire a pilei nr. 5 are o evoluție defavorabilă, existând riscul de pierdere a stabilității structurii și de prăbușire a grinzilor ce se sprijină pe pila nr. 5, peste DN1 se va dezafecta podul de cale ferată. Obiectivul a fost expertizat în anul 2018 fiind recomandată dezafectarea acestuia”, se arată în caietul de sarcini..
Încă de anul trecut, AUR, prin vocea deputatului de Prahova Adrian Axinia, s-a opus acestui proiect.
„Această cale ferată face parte din patrimoniul țării noastre și poate deveni un obiectiv turistic. La noi se pare că e mai ușor să strici și să uiți obiective de patrimoniu decât să construiești. Gândim pe termen scurt.
La începutul sesiunii parlamentare de toamnă, voi face o interpelare către Ministerul Transporturilor, să vedem care este logica acestui demers”, a declarat pentru Club Feroviar Adrian Axinia.