Volodimir Zelenski, anunţul care dă fiori şi României: „Situaţia de la centrala nucleară rămâne critică”. Există risc de „pulverizare de substanţe radioactive”

O a doua unitate electrică de la centrala nucleară de la Zaporojie a fost conectată, a afirmat, vineri, operatorul de stat pentru energie nucleară din Ucraina, Energoatom, potrivit CNN.
Filip Stan
27 aug. 2022, 12:54
Volodimir Zelenski, anunţul care dă fiori şi României:

UPDATE: Operatorul nuclear ucrainean Energoatom a avertizat sâmbătă că există un risc de ”pulverizare de substanţe radioactive” la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de trupele ruse, transmit AFP şi Reuters.

Potrivit Energoatom, forţele ruse ”au bombardat locul în mai multe rânduri în ultima zi”.

”Infrastructura centralei a fost afectată şi există riscul de scurgeri de hidrogen şi de pulverizare de substanţe radioactive”, a indicat Energoatom pe Telegram, adăugând că există şi ”un risc ridicat de incendiu”.

De partea sa, Ministerul Apărării rus a acuzat armata ucraineană că a bombardat centrala Zaporojie de trei ori în ultimele 24 de ore.

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat că situaţia la Zaporojie rămâne foarte riscantă şi periculoasă, avertizând că orice deconectare a centralei de la reţea, orice acţiune a Rusiei care ar putea declanşa oprirea reactoarelor, va plasa din nou centrala la un pas de dezastru.

”Oamenii noştri de ştiinţă în domeniul nuclear, toţi specialiştii în industria energetică, reuşesc să protejeze centrala nucleară Zaporojie de cel mai rău scenariu, care este provocat în mod constant de forţele ruse. În prezent, centrala a fost conectată la reţea. Felicitările mele! Produce energie pentru Ucraina. Vreau să subliniez că situaţia rămâne foarte riscantă şi periculoasă. Orice repetare a evenimentelor de ieri, adică orice deconectare a centralei de la reţea, orice acţiune a Rusiei care ar putea declanşa oprirea reactoarelor, va plasa din nou centrala la un pas de dezastru”, a declarat liderul de la Kiev.

Ramzan Kadîrov se laudă că ar fi cucerit Kievul „cu mult timp în urmă”, dar nu i-a permis Putin
El precizează că de aceea este atât de important ca misiunea AIEA să ajungă la uzină cât mai curând posibil şi să ajute la menţinerea sa sub controlul continuu al Ucrainei şi de aceea este atât de important ca trupele ruse să se retragă din fabrică şi din zonele învecinate şi ca ameninţarea de bombardare a centralei în sine sau a liniilor electrice conectate la aceasta să dispară.

Centrala nucleară Zaporojie, controlată de Rusia, a fost reconectată la reţeaua de energie electrică ucraineană

”Diplomaţii ucraineni şi partenerii noştri continuă să lupte pentru siguranţa CNE Zaporojie în fiecare zi. Şi astăzi vreau să le mulţumesc tuturor celor care se mobilizează pentru un răspuns al lumii la şantajul rusesc al radiaţiilor, Tuturor oamenilor de ştiinţă din domeniul nuclear – sunteţi grozavi, sunteţi cool! Tuturor inginerilor noştri – sunteţi puternici – al căror profesionalism salvează literalmente atât Ucraina, cât şi Europa atunci când depăşesc consecinţele terorii ruseşti la uzină”, a conchis Zelenski.

Centrala de la Zaporojie, ”în pofida numeroaselor provocări ale ocupanţilor (ruşi), continuă să funcţioneze în sistemul energetic al Ucrainei şi să asigure nevoile ţării noastre privind electricitatea”, a arătat Energoatom, într-o declaraţie.

Operatorul i-a lăudat pe muncitorii de la centrală, descriindu-i ca ”adevăraţi eroi”.

”Ei ţin pe umerii lor, neobosiţi şi cu fermitate, siguranţa nucleară şi radioactivă a Ucrainei şi a întregii Europe şi muncesc în mod altruist ca ţara lor natală să aibă electricitate care dă viaţă”, a arătat Energoatom.

Anterior, Energoatom anunţase că această centrală a fost reconectată la reţeaua de electricitate a Ucrainei.

Centrala este situată în zona din sudul Ucrainei care este ocupată de ruşi şi este cel mai mare complex de acest tip din Europa.

Spynews
”Mai rămâneam împreună”. Bogdan Cîrlan de la Insula Iubirii, despre relația cu Claudia Florescu
Bzi.ro
Teo Trandafir îl distruge pe Florin Salam! „Regele României a murit!”
Fanatik.ro
Băutura pe care e bine să o bei pe stomacul gol vara. Lidia Fecioru spune că scade glicemia și face minuni pentru organism
Capital.ro
Vin direct la tine acasă. Interdicție pentru toți românii. Este ilegal în România
Playtech.ro
Anamaria Prodan, cea mai FIERBINTE apariție a verii. Sânii jucăuși NU au vrut să stea cuminţi deloc
DailyBusiness
Vestea cea mare! Guvernul oferă noi zile libere plătite
Adevarul
VIDEO Reacția epică a unui britanic atunci când savurează prima dată bucate românești. „Păcat de ea, Românie, că își bat joc alții de ea”
Spynews
E periculos să consumi ouă cu două gălbenușuri, sau ouă cu micuțe cheaguri de sânge? Ce spun specialiștii
Spynews
Un tată și-a aruncat de la etajul cinci cei doi copii de 2 și 5 ani, după ce s-a certat cu soția lui. Gestul cumplit s-a terminat tragic: ”A fost sfâșietor”
Evz.ro
România, chinuită teribil de caniculă. Maximele incredibile la care ajung temperaturile
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Note LIVE Bacalaureat 2024 | Rezultatele la BAC, publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru ziua de luni, 8 iulie. Ce temperaturi vom avea în Capitală
Capital.ro
Lege pentru cei care STAU LA CURTE. Interzis între orele 10:00 și 17:00. NU POȚI să...
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Edu.ro Rezultate BAC 2024: La ce oră se afișează notele? Scrie codul tău și află ce medii ai obținut
Franța evită primul guvern de extremă dreaptă după Al Doilea Război Mondial: Marine Le Pen și partidul său, pe locul trei
MediaFlux
INTERZIS pentru cei care stau la CASĂ! Nou ordin de la UE. Nici România nu scapă
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!