Război în Ucraina. Bombardamentele din apropierea centralei nucleare din Zaporojie alimentează temerile de un dezastru

Compania nucleară ucraineană Energoatom a declarat că nu are informaţii noi despre atacuri asupra centralei, iar Reuters nu a putut verifica relatările.
Filip Stan
29 aug. 2022, 09:50
Război în Ucraina. Bombardamentele din apropierea centralei nucleare din Zaporojie alimentează temerile de un dezastru

Război în Ucraina. Capturată de trupele ruseşti în martie, dar condusă de personal ucrainean, Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, a fost un punct fierbinte major în conflictul de şase luni, părţile dând vina una pe alta pentru bombardamentele recente din apropierea centralei, potrivit Reuters.

Forţele ruseşti au tras asupra Enerhodar, oraşul în care se află centrala, a declarat duminică seara târziu şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, pe Telegram, alături de o înregistrare video cu pompierii care sting maşinile în flăcări.

Dughin nu crede că el a fost ținta atentatului în care a murit fiica sa: A murit „pentru ideea rusă, pentru ideea religioasă, pentru ideea ortodoxă”
„Ei provoacă şi încearcă să şantajeze lumea”, a declarat şeful de cabinet Andriy Yermak. De asemenea, forţele ruseşti şi-au continuat bombardamentele în Donbas, centrul industrial al Ucrainei din estul ţării, au declarat oficialii de acolo.

Zelenski, în discursul său nocturn de duminică, a promis că „ocupanţii vor resimţi consecinţele în acţiunile ulterioare ale apărătorilor noştri”.

„Niciun terorist nu va fi lăsat fără răspuns pentru atacurile asupra oraşelor noastre. Zaporojie, Orykhiv, Harkov, Donbas – vor primi un răspuns pentru toate”, a spus el.

De când trupele ruseşti s-au năpustit peste graniţa ucraineană în februarie, în ceea ce preşedintele rus Vladimir Putin a numit o „operaţiune militară specială”, conflictul s-a transformat într-un război de uzură purtat în principal în estul şi sudul Ucrainei.

Război în Ucraina. Departamentul de Stat al SUA a declarat că Rusia nu a vrut să recunoască riscul radiologic grav de la centrala din sudul Ucrainei şi a blocat un proiect de acord privind neproliferarea nucleară pentru că menţiona acest risc.

Naţiunile Unite şi Ucraina au cerut retragerea echipamentelor militare şi a personalului de la centrală pentru a se asigura că aceasta nu este o ţintă.

Zelenski spune că Ucraina va recăpăta controlul asupra teritoriilor ocupate: “Invadatorii cred că sunt acolo pentru totdeauna. Însă e ceva temporar”
Cu toate acestea, Ministerul rus al Apărării a raportat mai multe bombardamente ucrainene la uzină în weekend. Nouă obuze trase de artileria ucraineană au ajuns în incinta uzinei, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konashenkov.

Pe măsură ce cresc temerile privind un accident nuclear într-o ţară încă bântuită de dezastrul de la Cernobîl, autorităţile din Zaporojie distribuie tablete de iod şi îi învaţă pe locuitori cum să le folosească în cazul unei scurgeri de radiaţii.

 

Spynews
Liviu Vârciu și Anda Călin s-au căsătorit religios tot astăzi, după cununia civilă! Imagini exclusive de la biserica unde și-au jurat iubire pentru totdeauna / VIDEO
Bzi.ro
Cum scapă Mirela Vaida de kilogramele acumulate în vacanță. Ieșeanca a recunoscut: „Îmi plac mâncărurile bine făcute!”
Fanatik.ro
Tunelul feroviar din România care va lega două orașe turistice. Va avea 10 kilometri și va fi cel mai spectaculos din țară
Capital.ro
De ce NU cresc toate pensiile. Olguța Vasilescu tună și fulgeră: Au aruncat legea la coș
Playtech.ro
ȘOC! Mădălina Ghenea, așa cum NU ai văzut-o niciodată. Imaginile pe care le vrea ȘTERSE
DailyBusiness
Cât e SALARIUL LA SRI, în 2024. Mulți tineri visează să se poată angaja aici
Adevarul
Revoltă cu repetiție. Încă un lider mercenar îi declară public război lui Putin: „Toate acestea sunt opera așa-zisului «președinte»”
Spynews
Jucător de fotbal, prăbuşit pe teren în timpul meciului! Sportivul în vârstă de 27 de ani s-ar confrunta cu probleme cardiace / VIDEO
Spynews
”Mâine strângem mieii". Discuțiile șocante dintre Andrew și Tristan Tate au fost făcute publice. Cum ar fi vorbit despre femeile care ar fi lucrat pentru ei
Evz.ro
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ego.ro
ATENȚIE, pensionari! Ce faci dacă primești o pensie MAI MARE decât te așteptai
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din fotbalul românesc!
wowbiz.ro
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus adevărul despre despărțirea de Florin Salam! Motivul pentru care a dispărut din me
Cancan.ro
Ninge peste câteva săptămâni în România! Meteorologii Accuweather anunță data exactă a primelor ninsori
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ pentru Mădălina Ghenea pe stadionul lui Manchester City! Cum a fost surprinsă și pe cine a avut în brațe
kanald.ro
Tragedie pe o plajă cunoscută din Constanța: Un copil de 11 ani s-a înecat sub privirile turiștilor
Capital.ro
Se schimbă buletinele. Anunțul făcut de MAI. Se întâmplă din 9 septembrie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
stirilekanald.ro
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e rupt!"
substantial.ro
Un bărbat de 61 de ani salvat de pompieri dintr-o fântână de nouă metri
MediaFlux
S-A AFLAT cine VA FI PREȘEDINTELE ROMÂNIEI! Răsturnare TOTALĂ de SITUAȚIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...