Semnal puternic al Germaniei. Scholz susţine dispariţia dreptului de veto: „Voi susţine aderarea României la Schengen”

Ministrul de Interne, Lucian Bode a anunţat, recent, în şedinţa de Guvern, că în luna septembrie îşi propune să realizeze cu experţii din statele membre o evaluare voluntară.
Filip Stan
29 aug. 2022, 13:01
Semnal puternic al Germaniei. Scholz susţine dispariţia dreptului de veto:

UPDATE: Premierul Nicolae Ciucă a transmis, luni, că salută sprijinul cancelarului german Olaf Scholz pentru ca România să devină membru cu drepturi depline al spaţiului Schengen, menţionând că reprezintă o „confirmare importantă din partea partenerilor germani a pregătirii României de a se alătura Schengen, în beneficiul întregii Uniuni Europene”.

„Salut sprijinul cancelarului german Olaf Scholz pentru ca România să devină membru cu drepturi depline al spaţiului Schengen. Confirmare importantă din partea partenerilor germani a pregătirii României de a se alătura Schengen, în beneficiul întregii Uniuni Europene”, a transmis Ciucă pe Twitter.

UPDATE: Declaraţia cancelarului Olaf Scholz privind sprijinul Germaniei pentru aderarea la Schengen a României „este un anunţ extrem de important, pentru că este pentru prima oară când Germania, la cel mai înalt nivel, anunţă, în mod necondiţionat, susţinerea pentru aderarea României la spaţiul Schengen”, a afirmat ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, la Digi 24.

UPDATE: Ministrul de Interne, Lucian Bode afirmă, luni, după declaraţia cancelarului german Olaf Scholz, privind susţinerea ţării noastre pentru aderarea la spaţiul Schengen, că aceasta confirmă ceea ce autorităţile române spun de peste 10 ani de zile: îndeplinim toate cerinţele tehnice pentru aderarea la spaţiul Schengen cu drepturi depline.

 

UPDATE: Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, pe Twitter, că salută anunţul făcut astăzi, la Praga, de Cancelarul Olaf Scholz cu privire la sprijinul Germaniei pentru aderarea la Schengen a României, un obiectiv strategic al ţării sale şi a arătat că îi mulţumeşte pentru angajamentul său personal. ”Salut anunţul făcut astăzi, la Praga, de Cancelarul Olaf Scholz cu privire la sprijinul Germaniei pentru aderarea la Schengen a României – un obiectiv strategic al ţării mele, care îndeplineşte în mod clar toate cerinţele tehnice. Îi mulţumesc pentru angajamentul său personal!”, a scris preşedintele Klaus Iohannis, într-o postare pe Twitter.

UPDATE: Cancelarul german Olaf Scholz a promis luni, la Praga, să sprijine extinderea Uniunii Europene prin intrarea ţărilor din Balcanii Occidentali, a Ucrainei şi a Republicii Moldova şi chiar a Georgiei, şi a susţinut dispariţia regulii unanimităţii în luarea deciziilor la nivelul UE, informează AFP, Reuters şi DPA.

UPDATE: Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a salutat anunţul cancelarului german Olaf Scholz potrivit căruia România, Croaţia şi Bulgaria îndeplinesc toate condiţiile şi ar trebui primite în Spaţiul Schengen. „Mă bucur mult că ajutorul vine de la unul dintre cei mai importanţi lideri de stânga ai Europei”, a adăugat liderul social-democraţilor.

„Salut poziţia cancelarului german Olaf Scholz care susţine că România îndeplineşte toate condiţiile pentru aderarea la spaţiul Schengen. Este ceea ce atât eu, cât şi mulţi colegi din PSD, am afirmat în toate discuţiile cu colegii noştri europeni. Românii merită cu prisosinţă această decizie! Astfel, atât românii care călătoresc în scop personal sau turistic, cât şi transportatorii de mărfuri nu vor mai fi nevoiţi să piardă timp preţios cu verificările de la graniţele statelor membre Schengen. Mai ales în cazul transportatorilor, asta va însemna scurtarea semnificativă a timpilor de aşteptare în frontieră, deci curse operate mai rapid, cu costuri mai reduse”, a scris Marcel Ciolacu, luni pe Facebook.Liderul social-democraţilor i-a mulţumit lui Olaf Scholz pentru susţinerea sa sinceră în favoarea României.

„Ca lider al PSD, mă bucur mult că ajutorul vine de la unul dintre cei mai importanţi lideri de stânga ai Europei. Asta înseamnă stânga, solidaritate şi sprijin exact când este mai multă nevoie!”, a completat Ciolacu.

 

Cancelarul german Olaf Scholz a apreciat luni că Bulgaria, Croaţia şi România îndeplinesc criteriile de aderare la Spaţiul Schengen, transmite Reuters.

În textul discursului pe care urmează să îl ţină la reuniunea UE de la Praga, Scholz consemnează că „Schengen este una din cele mai mari realizări ale Uniunii Europene şi trebuie să o protejăm şi să o dezvoltăm. Asta înseamnă, de altfel, închiderea golurilor rămase” şi afirmă că „Croaţia, România şi Bulgaria îndeplinesc toate cerinţele tehnice pentru calitatea de membre cu drepturi depline”.

„Voi acţiona pentru ca ele să devină membre cu drepturi depline”, promite cancelarul.

Anunț mare de la MAE: „Putem spera la o susținere fermă din partea Germaniei pentru aderarea României la Spațiul Schengen”

Ministrul de Interne, Lucian Bode a anunţat, recent, în şedinţa de Guvern, că în luna septembrie îşi propune să realizeze cu experţii din statele membre o evaluare voluntară, astfel încât în octombrie 2022, la prima reuniune a Consiliului JAI, să îndeplinim toate condiţiile tehnice privind intrarea în Schengen. Ministrul a arătat că ”evaluarea României şi Bulgariei, în ceea ce priveşte îndeplinirea condiţiilor tehnice de aderare, a fost realizată în urmă cu 11 ani”.

„În marja Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), desfăşurat la Praga, am avut posibilitatea să am o întâlnire bilaterală cu doamna comisar Ylva Johansson, ocazie cu care i-am solicitat sprijin pentru urgentarea procesului de aderare a României la Spaţiul Schengen”, a spus ministrul de Interne. Lucian Bode a precizat că ”suntem în etapa în care aşteptăm realizarea unei evaluări voluntare, lucru pe care îl vom solicita cu ocazia primei reuniuni, la nivel tehnic”. ”În luna septembrie, ne propunem să realizăm cu experţii din statele membre această evaluare voluntară, astfel încât la momentul octombrie 2022, prima reuniune a Consiliului JAI, să fim în măsură să prezentăm toate detaliile solicitate şi să îndeplinim toate condiţiile tehnice, astfel încât decizia să fie una favorabilă României”, a declarat ministrul de Interne. Bode a ţinut să amintească că ”evaluarea României şi Bulgariei, în ceea ce priveşte îndeplinirea condiţiilor tehnice de aderare, a fost realizată în urmă cu 11 ani”. „România îndeplineşte condiţiile tehnice de aderare la Spaţiul Schengen. România solicită Comisiei, solicită statelor membre să existe un echilibru între obligaţiile pe care România şi le asumă ca gestionar a celei mai întinse frontiere a Uniunii Europene – 2.070 de kilometri de frontieră a Uniunii Europene o gestionează România, şi drepturile de care trebuie să se bucure România în ceea ce priveşte libera circulaţie a persoanelor, a mărfurilor şi a serviciilor”, a spus Lucian Bode.

Ministrul şi-a exprimat încrederea că ”România se află pe drumul cel bun şi că beneficiază şi în urma realizării obligaţiilor asumate şi în contextul securitar din regiune, arătând că securitatea frontierelor naţionale şi securitatea frontierelor Uniunii Europene este asigurată, este în măsură să îşi propună ca, sub preşedinţia cehă, să avem acest dosar, dosarul de extindere a spaţiului Schengen, aprobat şi aici mă refer la cele trei ţări, evident: Bulgaria, Croaţia şi România, citându-le în ordine alfabetică”, a mai declarat Bode. Premierul Ciucă a intervenit, precizând că a insistat pe acest demers pentru că la ultima întâlnire a comitetului interministerial pe ceea ce înseamnă demersul pentru spaţiul Schengen, au reuşit să identifice tot ceea ce s-a realizat în această perioadă de timp. ”Odată cu începerea conflictului din Ucraina, am avut posibilitatea să demonstrăm, practic şi real, că avem toate măsurile luate, astfel încât să putem să gestionăm, în condiţii de securitate deplină, graniţa de est a României cât şi frontiera de est a UE”, a spus premierul. Şeful Executivului a făcut apel la toate instituţiile implicate, pentru a putea finaliza toate demersuri, pentru a se ajunge la standardele spaţiului Schengen.

EXCLUSIV | Rareş Bogdan cere insistent aderarea la Schengen. „România are tot dreptul să nu fie umilită, are tot dreptul să fie respectată. Îi invit pe toţi politicienii să facă presiune”

PES activists a lansat caravana „România merită în Schengen”, o campanie care îşi propune să strângă peste 40.000 de mesaje de sprijin pentru aderare

PES activists România a lansat, în cadrul unei noi ediţii a Universităţii Europene de Vară cu tema “Europa noastră, viitorul nostru“, caravana #RomâniiMerităÎnSchengen, prin care vor strânge peste 40.000 de mesaje de sprijin din partea românilor pentru aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen.

În prezenţa a peste 300 de militanţi şi coordonatori PES activists şi militanţi europeni ai Partidului Social Democrat, precum şi a numeroşi invitaţi din ţară şi diaspora, printre care ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, liderul delegaţiei Partidului Social Democrat din Parlamentul European, Dan Nica, senatorul Felix Stroe, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, Florin Jianu, preşedintele Tinerilor Social Democraţi (TSD), Alexandru-Mihai Ghigiu, jurnalistul DC News Val Vâlcu, analistul politic Sarmiza Andronic, redactorul-şef al CaleaEuropeana.ro, Robert Lupiţu şi primarul comunei Limanu, Daniel Georgescu, dar şi reprezentanţi ai mass-media şi exponenţi ai mediului academic şi asociativ, au avut loc dezbateri interactive cu privire la evoluţiile politice la nivel naţional şi european, în contextul provocărilor semnificative pe care Uniunea Europeană a trebuit să le gestioneze în ultimul an, precum pandemia generată de coronavirus, criza energetică sau războiul din Ucraina, arată un comunicat de presă al PSD. Universitatea Europeană de Vară a început cu mesajele liderilor social-democraţi europeni printre care Sergei Stanishev, preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni (PES) şi comisarul european pentru egalitate Helena Dalli, de susţinere pentru România şi Partidul Social Democrat şi a inclus mai multe ateliere tematice şi traininguri despre afaceri europene, comunicare politică şi activism de stânga.

„În actualul context plin de provocări, Uniunea Europeană şi-a demonstrat viabilitatea. Suntem într-o alianţă care oferă securitate, resurse pentru dezvoltare şi parteneri pe care ne putem baza. Trebuie spus românilor că cei care critică UE nu vor binele României, nu au niciun proiect alternativ sau, mai rău, vor să ducă ţara spre Rusia. Dar integrarea noastră nu s-a terminat. Aderarea României la spaţiul Schengen este tot mai aproape şi poate asigura românilor drepturi depline şi oportunităţi economice semnificative pentru ţara noastră. De aceea, insistăm cu acest deziderat prin organizarea în cadrul campaniei noastre #RomâniiMerităÎnSchengen a unei caravane prin care vom prelua mesajele românilor de sprijin din toată ţara. Noi, cei de stânga, Partidul Social Democrat şi Partidul Socialiştilor Europeni (PES) suntem cei care, prin fapte şi profesionalism, am demonstrat că putem aduce un plus României în plan european”, a declarat Victor Negrescu, europarlamentar şi coordonator naţional PES activists România, conform sursei citate.

Campania #RomâniiMerităÎnSchengen este un demers iniţiat de PES activists România, cu scopul de a sprijini aderarea României la spaţiul Schengen.

Potrivit sursei menţionate, în cadrul campaniei, cetăţenii au posibilitatea să trimită liderilor europeni, prin intermediul cărţilor poştale puse la dispoziţie, mesajele lor de susţinere pentru acest deziderat.

Campania îşi propune să strângă peste 40.000 de mesaje de sprijin din partea românilor, după ce un demers anterior, respectiv campania #RomâniaCereÎnSchengen lansată în 2015, a strâns zeci de mii de semnături pentru o petiţie ce a fost depusă la nivelul instituţiilor europene, conducând la o rezoluţie de sprijin din partea Parlamentului European.

PES activists România este o reţea a membrilor şi simpatizanţilor Partidului Social Democrat interesaţi de politica europeană, creată în anul 2007 şi care reuneşte peste 10.000 de membri la nivelul întregii ţări. PES activists România susţine şi promovează activitatea Partidului Socialiştilor Europeni (PES), constituind în acelaşi timp sursa revendicărilor şi propunerilor europene ale stângii româneşti şi Partidului Social Democrat, stimulând dezbaterile pe teme europene, internaţionale şi doctrinare.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul impresionant care se află pe două continente. Are o istorie bogată și multe obiective turistice
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
Playtech.ro
Oana Roman i-a deschis DOSAR PENAL lui Marius Elisei. De ce se războiesc părinții Isabelei
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
O ciocolată l-a lăsat fără permis. E incredibil ce a pățit un șofer
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Patru șoferi și-au primit înapoi permisele după ce rezultatele testelor antidrog au fost infirmate. După 48 de ore, aceștia și-au recăpătat dreptul de a conduce
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Prim-ministrul ceh critică dur „misiunea de pace” a lui Viktor Orban la Moscova și Beijing
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'