Florin Cîţu spune că deciziile măsurile luate de coaliţia de guvernare pentru a stopa inflaţia şi a depăşi criza energetică sunt populiste, strategia corectă fiind direcţionarea de fonduri spre investiţii.
„Solutiile gasite au fost gresite. Trebuie sa stopam populismul, am vazut peste tot in lume ce efecte are. Poate masurile arata bine din punct de vedere politic, dar economic sunt dezastruoase.
Stiti ca deja taxele au inceput sa creasca si vor continua sa creasca, pentru ca cineva trebuie sa plateasca pentru aceste masuri populiste. Problema este ca nu exista un plan credibil, pe care sa il prezentam investitorilor, ca sa iesim din aceasta perioada de inflatie crescuta.
Avem in PNRR niste reforme, cum ar fi reforma salarizarii si a pensiilor. De ce sa cresti salariile, cand ai oricum in PNRR. De ce sa platesti dobanzi pentru banii imprumutati ca sa faci maririle astea, cand aveai bani gratis in PNRR, trebuia doar facute reformele, bazate pe productivitate, pe competenta.
Ori cineva are un deal cu bancile, altfel nu-mi explic. Trebuie facute reformele din PNRR, altfel le furam practic oamenilor sansa la dezvoltarea Romaniei.
PSD vine si cu un fake news penibil, ca se blocheaza cresterea pensiilor pentru 50 de ani. PNRR este pana in 2027, nu se blocheaza nimic. Sigur, reforma trebuie facuta astfel incat sistemul de pensii sa fie sustenabil pentru 50 de ani, dar nu inseamna ca e ceva blocat.”, a declarat Florin Cîţu la Digi24.
Cîţu spune că în rândul liberalilor se simte o stare de nemulţumire cauzată de modul arbitrar în care conducerea PNL decide ce măsuri propune şi aprobă în coaliţie.
„Exista coalitia si exista conducerea PNL, care ia deciziile in coalitie, dar nu toate au fost aprobate în PNL. Sunt multe nemultumiri si printre primari in acest sens. De exemplu supraimpozitarea contractelor part time nu a fost niciodata discutata in interiorul PNL.”, a adăugat fostul premier.
Ca exemplu, Florin Cîţu spune că preţurile la energie au explodat după aprobarea OUG27 în coaliţie, în timp ce în vremea guvernării sale, OUG 27 ar fi făcut ca preţurile să scadă sensibil.
„As vrea sa faceti diferenta intre ordonanta 118, pe care am dat-o anul trecut, care a scazut preturile la energie, si OUG 27, care a crescut pretul. In Constitutie spune foarte clar ca Romania are economie de piata, deci nu vorbim de specula, piata libera regleaza preturile. Deci este vorba de o ordonanta 27 al carei efect a fost cresterea preturilor, cand aveam deja in vigoare OUG118, care scazuse preturile.
Deocamdata nu am vazut alte solutii in afara de OUG27. Eu va spun ca plafonarea si reglementarea intr-un sector care nu a beneficiat de investitii, nu o sa aduca nimic bun. Solutiile nu trebuie facute pentru a castiga alegerile in 2024, pentru ca mai este mult pana atunci, ci pentru a avea economie functionala si in 2022, si in 2023.
Eu tind sa cred ca am avea preturi mai mici daca am deschide toate pietele.
Cand PSD este la guvernare, se stie, multe plati sunt amanate. Se vede in executia bugetara, care este sub 2020 si 2021. Planul pentru a trece de criza trebuie sa aiba in vedere alocarea si executia pentru investitii.”, a mai spus Florin Cîţu.