Din cauza bombardamentelor periodice, infrastructura stației a fost deteriorată, iar riscurile de scurgere de hidrogen și pulverizare a substanțelor radioactive sunt uriașe. Există inclusiv pericolul izbucnirii unui mare incendiu, potrivit presei ucrainene.
”Prezența armatei ruse, a armelor, echipamentelor și explozivilor acestora în stație creează riscuri grave pentru funcționarea în siguranță a centralei”, a fost anunțat pe canalul oficial Telegram al Agenţiei nucleare de stat ucraineană, Energoatom.
Au apărut și primele fotografii cu consecințele bombardării ZNPP. Se observă că proiectilele au lovit acoperișul clădirii dintre al doilea și al treilea reactor , unde este depozitat combustibil.
Kremlinul a cerut luni comunităţii internaţionale să exercite ”presiuni” asupra forţelor ucrainene pentru atenuarea tensiunilor din jurul centralei nucleare Zaporojie, pe care Moscova şi Kievul se acuză reciproc că o bombardează, în cele mai recente astfel de acuzaţii Rusia afirmând că a doborât o dronă ucraineană deasupra centralei, în timp ce Kievul susţine că patru angajaţi ai acesteia au fost răniţi într-un bombardament rusesc.
”Toate ţările au obligaţia de a face presiuni asupra părţii ucrainene pentru ca ea să înceteze să pună în pericol continentul european bombardând centrala nucleară de la Zaporojie şi zonele adiacente”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Declaraţia acestuia vine în timp ce o misiune a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) se află în drum spre centrala Zaporojie. ”Aşteptăm de mult timp această misiune. Considerăm că ea este necesară”, a spus de asemenea Peskov.
Centrala se află sub controlul trupelor ruse din primele zile ale agresiunii lansate asupra Ucrainei, dar este operată de personal ucrainean. Operatorul centralei, compania ucraineană Energoatom, a transmis luni că aceasta funcţionează cu riscul nerespectării normelor de securitate împotriva incendiilor şi împotriva radiaţiilor după un atac efectuat noaptea trecută de trupele ruse asupra oraşului Energodar, localitatea unde se află centrala Zaporojie.
Potrivit Kievului, atacul rusesc asupra oraşului Energodar s-a soldat cu 10 răniţi, dintre care 4 sunt lucrători ai centralei nucleare.