Cod rutier 2022. Orice șofer care este depistat băut la volan de către Poliția Rutieră poate fi amendat sau chiar se poate alege cu dosar penal. În România trebuie să existe toleranță zero pentru toți cei care comit această infracțiune gravă. Important de ştiu că alcoolemia nu este tolerată nici condcătorilor de bicicletă sau trotinetă.
Cei care se deplasează cu bicicleta sau cu trotineta sub influența alcoolului ori a altor substanțe, riscă amenzi care pot trece de peste 1000 de lei.
COD RUTIER 2022. Cea mai frecventă greşeală pe care o fac şoferii în vacanţă! Amenzile vin în plic!
În Codul rutier, adică OUG nr. 195/2002, este expres sancționată drept contravenție, la art. 101, „nerespectarea de către conducătorul unei biciclete sau trotinete electrice a interdicţiei privind circulaţia sub influenţa alcoolului, a produselor ori substanţelor stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora”.
Cod rutier 2022. Amenda pentru această faptă este între 870 și 1.160 de lei (prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni – 6-8 puncte-amendă). Dacă o plătește în 15 zile, adică în cel mai fericit caz, contravenientul scapă cu 435 de lei amendă, adică jumătate din minimul legal.
Spre deosebire de conducerea unui autovehicul, aici nu vom vorbi de o faptă penală nici chiar dacă cel care s-a urcat pe bicicletă sau trotinetă era în avansată stare de ebrietate – în mod cert, pericolul prezentat de fapta șoferului auto nu poate fi comparat cu pericolul prezentat de cel care se urcă doar pe bicicletă/trotinetă.
În Codul penal, la incriminarea faptelor de conducere sub influența alcoolului sau altor subtanțe se menționează vehiculele pentru care ai nevoie de permis de conducere. Cum nu ai nevoie de permis nici pentru trotinetă, nici pentru bicicletă, aceste fapte nu pot intra sub umbrela acelor infracțiuni de la art. 336/337 din Codul penal. Prin urmare, nu există per se un risc penal dacă cineva se urcă beat sau drogat pe bicicletă ori trotinetă. Dar discuția e cu totul alta dacă respectiva persoană, să zicem, accidentează pe cineva și are loc o vătămare – aici, dosarul penal e „o certitudine”, informează avocatnet.ro
COD RUTIER 2022. În ce situaţii ţi se ia permisul pentru 90 de zile. Toţi românii trebuie să afle asta!
COD RUTIER 2022. Legislația în vigoare interzice în mod clar să urci la volan după ce ai consumat băuturi alcoolice. Orice formă de a conduce în stare de ebrietate este ilegală și se pedepsește în conformitate cu prevederile Codului Rutier în vigoare.
Dacă un șofer este depistat cu o alcoolemie cuprinsă între 0,1 și 0,40 mg/litru alcool pur în aerul expirat se consideră contravenție. În acest caz, persoana este sancționată cu 9-20 de puncte amendă, adică între 1.305 lși 2.900 lei. Ca măsură suplimentară se va suspenda dreptul de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.
Dacă aparatul etilotest va indica o valoare mai mare 0,40 mg/litru alcool pur în aerul expirat sau mai mare fapta va fi considerată infracțiune. În această situație, șoferul va fi condus la o unitate sanitară pentru a i se preleva probe biologice în vederea stabilirii îmbibaţiei de alcool în sânge.
Această operațiune va fi efectuată doar în prezența unui agent de la „Rutieră”. În același timp, șoferul se va alege cu dosar de cercetare penală.
Dacă șoferul în culpă refuză acest lucru el riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau o amendă penală. Dacă este condamnat pentru această infracțiune, permisul de conducere îi va fi anulat. Amenda penală ori pedeapsa cu închisoarea se dispun dacă valoarea alcoolemiei depășește 0,8 mg/l.
Citeşte şi COD RUTIER 2022. O nouă schimbare majoră, toţi şoferii aplaudă decizia
Potrivit noilor reglementări ce au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2022, şoferii pot rămâne fără permis auto timp de 90 de zile în următoarele situaţii:
Cu toate acestea, şoferii cărora li s-a suspendat permisul auto pentru 90 de zil îl pot recupera mai repede. Perioada de suspendare poate să fie redusă cu 30 de zile și doar în anumite situații.
De exemplu, dacă şoferul sancţionat a trecut cu brio testul de legislaţie sau dacă persoana respectivă a obținut carnetul de conducere cu cel puțin un an de zile înainte de săvârșirea faptei care a dus la suspendarea permisului.
Atenţie, nu pot beneficia de reducerea perioadei de suspendare a carnetului dacă şoferul respectiv a acumulat într-un an de zile 15 puncte de penalizare, după expirarea ultimei suspendări a permisului. Nici şoferii care au condus sub influența alcoolului și au fost implicati într-un accident rutier care s-a finalizat cu daune materiale nu poți beneficia de reducerea perioadei de suspendare a permisului.
Reamintim că începând cu luna ianuarie 2022 au intrat în vigoare noi reguli de circulație pentru șoferi. De exemplu, un șofer care folosește în mod abuziv claxonul sau flash-urile pentru a elibera calea de rulare, frânarea bruscă cu scopul de a-l incomoda sau intimida pe șoferul din spate vor fi sancționate.
Până în prezent, sancțiunile contravenționale erau aplicate pentru cauze generatoare ale accidentelor rutiere, dar acum trebuie să incriminăm și acest comportament abuziv pentru că șoferii pot conduce preventiv.
Sancțiunea pentru acest comportament agresiv este prevăzută cu o amendă între 580 lei și 725 lei, iar permisul de conducere va fi reținut pentru o perioadă de 30 zile, dar dacă acel comportament agresiv are ca urmare și un accident în care s-au produs pagube materiale, sancțiunea contravențională crește până la 1 160 lei, iar permisul de conducere va fi suspendat pentru o perioadă de 60 de zile.
În ceea ce privește circulația pe banda de urgență a străzii, această faptă va fi prevăzută cu suspendarea permisului de conducere. Bineînțeles, cresc și alte sancțiuni contravenționale și aici mă refer la consumul băuturilor alcoolice, conducerea cu peste 70 de km la oră pe drumurile publice, față de limita legală.
Citeşte şi COD RUTIER 2022. Reguli noi pentru pietoni. Ce amenzi riscă cei care nu respectă legea