În videoconferinţa la care a participat şi premierul Nicolae Ciucă, ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a prezentat şase puncte esenţiale din domeniul învăţământului în care s-au făcut progrese faţă de perioada anilor trecuţi, când autorităţile s-au confruntat şi cu pandemia de Covid.
„În primul rând, în anii anteriori, criza sanitară a pus probleme serioase și a generat pierderi extrem de mari procesului de învățământ. Din fericire, nu lucrăm cu această ipoteză în deschiderea anului școlar 2022-2023. Din celelalte perspective s-au făcut progrese. Să-mi permiteți să vă enumăr de la unu la șase.
1. Pregătirea procesului didactic. Așa cum foarte corect ați precizat, 96% din posturi sunt deja ocupate. Ministerul Educației este pentru prima oară când a distribuit absolut toate posturile pe care le avea aprobate. Din punct de vedere al conducerii școlilor avem 80% din posturi ocupate prin concurs, ceea ce în alți nu exista.
2. Pe un alt capitol, din perspectiva securității, sunt convins că ministrul Bode vă va prezenta acest lucru.
3. Pe cel de-al treilea capitol, situația autorizărilor, există 3,3% din numărul total de învățământ preuniversitar care nu au încă autorizațiile DSP, dar se lucrează pentru compensarea aspectelor semnalate de DSP pentru ca aceste unități să obțină autorizația sanitară până în data de 5 septembrie.
4. Un alt capitol ar fi acela al toaletelor în curte. Dacă autoritățile locale folosesc bugetele pe care le-am alocat din bugetul ministerului, în acest an vom rămâne cu 100 de școli. Aș vrea să vă spun că în urmă cu trei, patru ani aveam mult peste 2000 de școli cu grupuri sanitare neconforme.
5. Avem un alt capitol care se referă la numărul total de unități de învățământ relocate. Aparent asta ar putea fi o veste rea, practic eu o consider o veste foarte bună. Asta înseamnă că s-a început cu adevărat reabilitarea unităților de învățământ. Sunt 374 de unități relocate, cele mai multe sunt în București – 36 de unități de învățământ.
6. Un alt capitol este cel al autorizației de incendiu. 2/3 din unitățile școlare nu necesită obținerea acestor autorizații, 1/3 necesită, iar din 33% avem 18,7% care au li 14,3% care nu au obținut încă, fie sunt în curs de obținere, fie nici nu au demarat procesul pentru obținerea autorizării.
7. Un alt aspect este cel al transportului elevilor. O să prezinte tot ministrul Bode”, a spus ministrul Educației Sorin Cîmpeanu.