Revoluţie în Irak, se dau lupte grele. Iranul şi-a deschis graniţele şi a suspendat toate zborurile cu Bagdadul

Cincisprezece susţinători ai Moqtada al-Sadr au fost împuşcaţi, luni, în Zona Verde din Bagdad, scena violenţelor de la anunţul de către liderul şiit a "retragerii sale definitive" din politică
Filip Stan
30 aug. 2022, 14:28
Revoluţie în Irak, se dau lupte grele. Iranul şi-a deschis graniţele şi a suspendat toate zborurile cu Bagdadul

Iranul şi-a închis graniţele cu Irak şi a oprit toate zborurile către Bagdad, a declarat, marţi, un oficial de rang înalt. Bagdadul a devenit scena violenţelor de la anunţul liderului şiit Moqtada al-Sadr privind retragerea sa din politică, relatează Reuters.

”Graniţa cu Irakul a fost închisă. Din cauza problemelor de siguranţă, este necesar ca iranienii să se abţină de la a călători în Irak până la o nouă notificare”, a declarat ministrul adjunct de Interne al Iranului, Majid Mirahmadi, pentru televiziunea de stat.

Război în Ucraina: Rusia a pierdut 450 de soldaţi într-o singură zi. Cum arată bilanţul pierderilor
Televiziunea de stat a anunţat că Iranul a oprit toate zborurile către Irak ”până la noi ordine, din cauza tulburărilor în curs”.

”Încercăm să organizăm un zbor de urgenţă pentru a aduce înapoi iranienii din Irak şi Bagdad care se află în prezent pe aeroport. Sperăm să îi evacuăm astăzi”, a declarat un oficial de de rang înalt din domeniul aviaţiei.

Criză în Irak: 15 manifestanţi ucişi în Zona Verde a Bagdadului după anunţul liderului şiit Moqtada al-Sadr de retragere din politică – VIDEO

Cincisprezece susţinători ai Moqtada al-Sadr au fost împuşcaţi, luni, în Zona Verde din Bagdad, scena violenţelor de la anunţul de către liderul şiit a „retragerii sale definitive” din politică, potrivit unui nou raport furnizat de surse medicale pentru AFP.

Aproximativ 350 de manifestanţi au fost, de asemenea, răniţi – unii împuşcaţi, alţii prin inhalarea de gaze lacrimogene – în haosul care a zguduit Zona Verde, un perimetru ultrasecurizat din centrul capitalei irakiene, unde se află instituţiile guvernelor şi ambasadelor.

Seara târziu, din acest perimetru ultrasecurizat care găzduieşte ministere şi ambasade s-au auzit focuri puternice de arme automate şi explozii.

Ciocnirile violente din Bagdad s-au soldat, luni, cu cel puţin 20 de morţi, după ce anunţul lui Sadr i-a determinat pe susţinătorii săi să ia cu asalt un palat guvernamental şi să lupte cu grupuri rivale.

Milioane de iranieni călătoresc în oraşul irakian Kerbala în fiecare an pentru Arbaeen, un ritual şiit care marchează sfârşitul unei perioade de doliu de 40 de zile pentru nepotul profetului Mahomed, Imam Hussein. Arbaeen cade pe 16-17 septembrie anul acesta.

Potrivit unei surse de securitate, Brigăzile Păcii, un grup armat aflat sub ordinele lui Moqtada al-Sadr, vizau Zona Verde din exterior. Înăuntru se aflau forţele speciale ale armatei şi o unitate a lui Hachd al-Chaabi, foşti paramilitari pro-irani integraţi în forţele irakiene, care ripostau.

Irakul se află într-un impas politic de la alegerile legislative din octombrie 2021, dar situaţia a degenerat brutal luni când mii de susţinători ai Moqtada al-Sadr au invadat Palatul Republicii unde se află Consiliul de Miniştri, în Zona Verde.

Bagdad a devenit un iad, o dată cu lăsarea nopţii. Se trage cu rachete spre Palatul Prezidenţial şi Guvern, au loc lupte pe străzi
În timp ce sadriştii invadau birourile, forţele de securitate au încercat să disperseze alţi demonstranţi cu gaze lacrimogene la intrările în Zona Verde, a declarat pentru AFP o sursă de securitate.

Cincisprezece susţinători ai Moqtada al-Sadr, foarte influenţi într-o parte a comunităţii şiite, au fost împuşcaţi şi alţi 350 au fost răniţi în cursul zilei, au declarat pentru AFP surse medicale, fără alte detalii despre circumstanţe. Unii răniţi au fost împuşcaţi, alţii au inhalat gaze lacrimogene.

La Washington, Casa Albă a considerat situaţia „îngrijorătoare” şi a cerut calm şi dialog. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut „reţinere” şi tuturor părţilor „să ia măsuri imediate pentru a detensiona situaţia”.

Dar haosul s-a extins în alte regiuni irakiene: în provincia Zi Qar (sud), sadriştii au invadat sediul guvernoratului şi au intrat în clădiri oficiale din Nassiriyah, potrivit unui jurnalist AFP.

Sediul guvernoratului Babilonului (centru), în oraşul Hilla, a fost ocupat şi de susţinătorii lui Moqtada al-Sadr, au declarat martori pentru AFP.

De aproape un an, baronii politici nu au reuşit să se pună de acord cu privire la numele unui nou prim-ministru. Prin urmare, Irakul nu are nici guvern nou, nici preşedinte de la alegerile legislative. Pentru a ieşi din criză, Moqtada al-Sadr şi Cadrul de Coordonare sunt de acord asupra unui punct: sunt necesare noi alegeri anticipate. Dar dacă Moqtada al-Sadr insistă să dizolve mai întâi parlamentul, rivalii săi vor mai întâi să numească un guvern.

La rândul său, Moqtada al-Sadr a „anunţat greva foamei, până la sfârşitul violenţelor”, a indicat un lider al curentului sadrist pe reţelele de socializare.

Câştigând alegerile legislative cu 73 de locuri (din 329), dar incapabil să formeze o majoritate, el le-a cerut deputaţilor să demisioneze în iunie, pretinzând că vrea să „reformeze” sistemul şi să pună capăt „corupţiei”.

DailyBusiness
MII de pensionari riscă să aștepte LUNI întregi după pensii!
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Apariție strălucitoare a Mihaela Rădulescu pe rețele de socializare! Iată cum s-a afişat vedeta
Fanatik.ro
Banca Transilvania, anunț pentru milioane de români. Toți cei care au card trebuie să fie atenți, există riscul să rămână fără bani
Capital.ro
Marele regret al lui Ion Iliescu. Ce a făcut fostul președinte al României: Nu am fost neapărat fericit...
Playtech.ro
Cum arăta Brigitte Macron în tinerețe!?! Superbă, de NERECUNOSCUT FOTO
DailyBusiness
ALERTĂ în Galați! Evacuarea de urgență a locuitorilor de pe lângă albia râurilor, anunță Prefectura
Adevarul
Israelul a bombardat Yemenul
wowbiz.ro
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când a aflat
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Gestul inedit făcut de un star de Hollywood la Londra. Oamenii au rămas surprinși
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
kanald.ro
Lista localităților în care școlile sunt închise luni! Ministrul Educației a făcut un anunț referitor la suspendarea orelor
Cancan.ro
Ce mesaj au primit bucureștenii care au încercat să comande mâncare on-line în timpul ciclonului Ashley
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Viitorul președinte al României. Ion Iliescu, mesaj pentru români: Să nu creadă că cei care tac nu fac
StirileBZI
Când trece România la ora de iarnă, în 2024: Cum dăm ceasurile
Prosport.ro
El a petrecut alături de Simona Halep şi de familia lor de ziua campioanei. Primele imagini cu sportiva la 33 de ani
stirilekanald.ro
O româncă de 42 de ani a fost ucisă "din curiozitate" de un tânăr de 17 ani. Femeia avea doi copii
substantial.ro
FIFA va aduce un spectacol de pauză spectaculos la Finala Cupei Mondiale 2026
MediaFlux
VIN AJUTOARELE FINANCIARE! Cine primește bani la IARNĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Țara cu drumuri ca ale României, dar cu de patru ori mai puține accidente. Metoda prin care a reușit să prevină tragediile rutiere