Un medicament necesar pentru bolile respiratorii fără înlocuitor lipsește de pe piață de mai bine de un an. Medicii sunt îngrijorați că începerea noului an școlar va aduce și un nou val de viroze

Flixotide, un medicament care nu are înlocuitor, lipsește din România de mai bine de un an. Doctorii sunt nevoiți să improvizeze în absența acestuia.
Bianca Bocioacă
31 aug. 2022, 16:57
Un medicament necesar pentru bolile respiratorii fără înlocuitor lipsește de pe piață de mai bine de un an. Medicii sunt îngrijorați că începerea noului an școlar va aduce și un nou val de viroze

Flixotide, un medicament fără înlocuitor

Copiii cu astm din România nu mai beneficiază de peste un an de Flixotide, iar medicii trebuie să găsească alte soluții, în lipsa lui, pentru a trata pacienții. Aproximativ 200 de mii, adică 7% dintre copiii școlari, au nevoie de acest medicament pentru că au astm sau boli asemănătoare acestuia. Din cauza absenței acestuia, medicii sunt nevoiți să administreze de 10 ori mai multă medicație prin nebulizare, procedeu care poate avea reacții adverse.

„Dăm drumul dispozitivului și vedem că apare această ceață. Asistentele noastre le arată mamelor, le lăsăm pe el să facă doza a doua sau a treia. E important să urmeze strict ce au fost învățați. Trebuie protejați ochii, pentru că această ceață cară substanțe, fie usturante, fie iritante… Dacă ajung în ochi, copilul începe să plângă, să hiperventileze. O parte înghite… Dacă plânge nu-l ții ca să-i faci doctoria, ci oprești aparatul, îl lași să se liniștească”, a declarat medicul primar pediatru, Mihai Craiu, a declarat pentru Digi24.

Doctorul mai spune și că medicamentul pentru uz inhalator lipsește de foarte mult timp, dar că situația nu s-a schimbat, în ciuda semnalelor care au fost trase. Acesta avertizează părinții să nu nebulizeze medicamente de uz injectabil, fiind un procedeu periculos pentru sănătate.

O mamă a doi copii spune că înainte folosea Flixotide pentru cei mici, iar lipsa acestuia de pe piață face ca situația să fie mai grea și complicată.

Citește și: Transplant de inimă la Târgu Mureş. Prof. Dr. Horaţiu Suciu: „Inima unei tinere de 18 ani va bate pentru o fată de 16 ani”

Ce se întâmplă dacă medicația inhalatorie este folosită necorespunzător

Medicii spun că medicația inhalatorie trebuie să fie folosită doar pentru tratarea a trei boli respiratorii: laringită, bronșiolită și astm. Cel puțin un copil dintr-o clasă de 30 de elevi suferă de o boală asemănătoare astmului și are nevoie de medicamentul care lipsește de pe piață. Conform Agenției Naționle a Medicamentului, producătorul a anunțat pe parcursul anului trecut ca vor exista probleme de aprovizionare din cauza unor motive de fabricație.

”Tahicardie extremă, palpitații, agitație, modificări de tensiune, crize convulsive, toate astea noi le-am avut aici, la urgențe, în urma medicamentației inhalatorii. Nu sunt frecvente, dar sunt. Mă refer la școlarul mic și la preșcolari. Față de media copiilor din Uniunea Europeană primesc de aproximativ 10 ori mai des și mai mult.”, a mai spus Mihai Craiu.

Citește și: Bilanţ coronavirus 31 august 2022. Scăderi pe toată linia în ultima zi de vară

DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Spynews
Video controversat cu Adrian Minune și sora lui Sorinel Puștiu! Cum a apărut manelistul, alături de Liliana | VIDEO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cum se plantează, de fapt, trandafirii fără rădăcini. Sfaturi de la cei mai buni grădinari
Capital.ro
TAXĂ obligatorie în România. Se achită lunar, încă de la naștere. Amendă 400 lei pentru cine NU plătește
Playtech.ro
Ce să plantezi lângă ardeiul gras ca să obții o recoltă dublă. Trucul simplu pe care îl aplică adesea grădinarii cu experiență
DailyBusiness
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
Adevarul
Momentul în care un soldat rus este lichidat, înainte să execută un asalt sinucigaș cu o mină în brațe
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Cine este Liliana, sora lui Sorinel Puștiu! Femeia surprinsă alături de Adrian Minune are doi copii | FOTO
Spynews
Cum afectează Luna Plină de pe 13 aprilie 2025 zodiile. Berbecii, printre cei mai influențați nativi
Evz.ro
ANAF, acuzată că încalcă legea. Decizia care îi lovește în mod direct pe români
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Miss Europa a murit după ce a fost spulberată de o mașină! Aceasta a fost fugărită de polițiști înainte de a se stinge din viață
Cancan.ro
Cele mai OBRAZNICE apariții în mall! Vedetele s-au mulat de tot și le-au arătat bărbaților TOT. Recunoști cine sunt posesoarele din imagine?
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Zi tristă pentru Elena Udrea. Dezvăluirea serii despre fostul ministru al Turismului: Au început să-i dea lacrimile...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Alt copil, viața merge înainte” Igor Cuciuc a dat vestea mult așteptată, după moartea Andreei: „Un nou Început”. Artistul și soția sa sunt de nedespărțit acum
Bunica mi-a arătat cum să albesc hainele albe fără a folosi substanțe chimice. Este una dintre cele mai ușoare și accesibile metode.
MediaFlux
Întârziere de două zile pentru ajutorul oferit pensionarilor de Paște. Cine nu primește cei 400 de lei la timp
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Divorț în stil oltenesc. A „semnat“ actele de divorț cu cuțitul și a ajuns în arestul IPJ Dolj