Calendar ortodox 1 septembrie 2022. Cruce neagră: Sfântul Dionisie Exiguul. Rugăciune pentru iertarea păcatelor şi pentru ajutor grabnic de la Dumnezeu

În această zi, Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul, considerat "inventatorul" erei creştine. Tot astăzi începe şi noul an bisericesc. Potrivit tradiției iudaice, în această zi Dumnezeu a început crearea lumii și tot în această zi Mântuitorul a început să propovăduiască Evanghelia.
Alina Costache
31 aug. 2022, 21:52
Calendar ortodox 1 septembrie 2022. Cruce neagră: Sfântul Dionisie Exiguul. Rugăciune pentru iertarea păcatelor şi pentru ajutor grabnic de la Dumnezeu

Sărbători religioase 1 septembrie 2022

Ortodoxe: Sfântul Dionisie Exiguul

Greco-catolice: Sf. cuv. Simeon Stilitul; Serbarea Preasfintei Născătoare din Miasine; Sf. m. Aitala; Sf. 40 Femei m.; Sf. diac. Ammun; Sf. m. Calist, Evod, Ermoghen; Amintirea lui Isus Fiul lui Navi. Indictionul – începutul anului nou bisericesc.

Romano-catolice: Ss. Egidiu, abate; Iosua

Calendar ortodox 1 septembrie 2022. Cine a fost Sfântul Dionisie Exiguul

Sfântul Dionisie Exiguul este cel care a propus numărarea anilor începând cu Întruparea Domnului. „Exiguus” înseamnă „Cel Mic” și a ales să se numească aşa ca gest de smerenie.

S-a născut în jurul anului 470 în Sciția Mică și a intrat de tânăr în viață monahală. După finalizarea studiilor, pleacă în pelerinaj în Orient. Din cauza monofizismului este nevoit să meargă la Constantinopol și de aici la Roma. Va lucra sub ascultarea a zece papi.

Datorită traducerilor pe care le-a făcut din diverși scriitori și Părinți ai Bisericii creștine din Orient, a făcut cunoscută teologia răsăriteană în mediul latin. Dionisie cel Mic a realizat traduceri în latină și a colecţionat canoane bisericești, fixate la diferite sinoade sau concilii și care fuseseră redactate în limba greacă.

A trecut la cele veșnice în Italia, la Vivarium, pe la 545-550.

Citeste si Rugăciunea Fecioarei Maria care te scapă de necazuri. Se rostește ori de câte ori este nevoie

Calendar ortodox 1 septembrie 2022. Rugăciune către Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul

Sfinte Cuvioase Părinte Dionisie Exiguul, chip al smereniei adevărate, ascuns în vistieria Bisericii celei Una, Sfânta, Sobornicească și Apostolică, cel ce ai dobândit înțelepciunea Duhului Sfânt și te-ai arătat vită bine roditoare din pământul Dobrogei, aducând strugurii cuvintelor dumnezeieșți spre folosul de obște al credincioșilor, roagă-te Domnului să ne învrednicească a ne cunoaște și a ne îndrepta greșelile, să ne dăruiască adevărată pocăință și râvna sfânta spre împlinirea poruncilor Evangheliei Sale, ca să ne împărtășim fără de osândă cu Trupul și Sângele lui Hristos, spre sfințirea și mântuirea noastră.

Cel ce prin cuvintele tale ai păzit Biserica de eresurile care îi amenințau unitatea, păzește-ne, Sfinte, de toate smintelile propovăduitorilor înșelători și de orice dezbinare și ura. Cel  ce ai strălucit în cetatea Romei că o făclie nestinsă a Adevărului și ai împărtășit tuturor lumina cunoștinței de Dumnezeu, luminează și sufletele noastre, că să ne facem vrednici a ajunge locuitori ai Împărăției cerurilor.

Tu, ca un slujitor adevărat al Mântuitorului Iisus, ai înmulțit cu înțelepciune talanții primit de la Dumnezeu și te-ai făcut povățuitor spre mântuire multor suflete care insetau de cunoașterea dreptei credințe și a dreptei faptuiri. Acum, fiind in lăcășurile cerești, adu-ti aminte și de noi, rugându-te să câștigăm dreapta socotință, spre a ne păzi de toate înșelăciunile lumii și a lucra cele plăcute lui Dumnezeu, spre a stinge focul ispitelor și a rămâne curați de orice întinăciune, ca să ne facem părtași milei Sale celei bogate și să moștenim Împărăția cerească, slăvind pe Tatăl și pe Fiul și pe Duhul Sfânt. Amin.

Cuvine-se, cu adevărat, să te fericim pe ține, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită și prea nevinovată și Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce ești cea mai cinstită decât Heruvimii și mai slavită, fără de asemănare, decât Serafimii, care, fără stricăciune, pe Dumnezeu-Cuvântul ai născut, pe ține, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim.

Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin.

 

Citeste si Rugăciunea care te ajută să atragi bărbatul potrivit în viaţa ta. Trebuie rostită şi dimineaţa, şi seara

Spynews
TikTokerul Alin s-a întors la mama fiicei sale după despărțirea de Dana Badea. A recunoscut, cu ochii în lacrimi, că a iubit-o mereu pe Sibel: „A fost viața mea, credeți-mă” / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Peștele bun și ieftin care relaxează vasele de sânge. Previne apariția bolilor la inimă și se găsește în orice magazin
Capital.ro
Mașinile interzise din 24 august. S-a decis în România: Interes național
Playtech.ro
ȘOC! Mariana Bitang a AJUNS de nerecunoscut! Doamna gimnasticii românești e SCHIMBATĂ total
DailyBusiness
Mii de pensii AR PUTEA FI GREȘITE! Anunț de ultimă oră pentru toți pensionarii
Adevarul
Românii nu au dreptul la o moarte demnă. Medic: Ne trebuie testament medical. Pacient: Dumnezeu ne-a dat viață, Dumnezeu ne-o ia
Spynews
Ema Uta, ținta hackerilor! Fosta iubită a lui Alex Bodi cere ajutor de urgență / FOTO
Spynews
Marina Almășan, primul interviu după problemele pe care le-a avut cu fostul iubit, Georgică Cornu: „Să îmi mai spăl puțin creierul”. Destinația în care a plecat vedeta TVR
Evz.ro
Marea reclaculare. Detalii importante de ultimă oră pentru pensionari, de la Poșta Română
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
BREAKING | Ioana, o tânără de 18 ani din Suceava, și-a pus capăt zilelor. Fata ar fi avut o idilă cu șeful Poliției din Broșteni
Playsport.ro
L-a ÎNȘELAT pe fostul jucător din naționala României! Prima ei explicație este INCREDIBILĂ
kanald.ro
Cât costă o porție de hamsie pe litoralul Mării Negre, în minivacanța de Sfânta Maria! Prețurile nu sunt deloc mici
Capital.ro
Durere pentru Elena Udrea. Adrian Alexandrov i-a rupt inima în două
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Moartă la 32 de ani după ce medicii i-au ignorat simptomele! De ce boală suferea, de fapt
substantial.ro
Digi FM finalizează cu succes ediția Untold 2024, atrăgând 300.000 de vizualizări pe social media
MediaFlux
ACCIDENT AVIATIC! 2 AVIOANE s-au BUȘIT în ZBOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...