Volodimir Zelenski, decizia care îl va înfuria pe Vladimir Putin

Președintele ucrainean a cerut, după limitarea vizelor, ca presa de limbă rusă să fie interzisă total în Uniunea Europeană
Filip Stan
01 sept. 2022, 11:23
Volodimir Zelenski, decizia care îl va înfuria pe Vladimir Putin

Președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, a îndemnat miercuri Uniunea Europeană să interzică atât posturile de televiziune de stat rusești, cât și „propagandiștii”, referindu-se probabil la angajații presei ruse de stat, relatează Reuters și Sky News.

„Niciun singur propagandist rus nu ar trebui să rămână pe teritoriul UE”, a declarat liderul de la Kiev, în cadrul evenimentului Forum 2000 de la Praga, la care a participat prin videoconferință.

Preşedintele Lukoil, Ravil Maganov, a murit după ce a căzut de la fereastra unui spital din Moscova. Val de decese suspecte după invazia din Ucraina

„Nici un singur canal de televiziune de stat rusesc nu ar trebui să fie autorizat să continue să transmită pe teritoriul UE”, a adăugat Zelenski, prin intermediul unui translator.

În martie, autoritatea britanică de reglementare din domeniul comunicațiilor, Ofcom, a anulat licența de emisie a postului Russia Today (RT) în Marea Britanie.

În Germania, RT a fost interzis încă din februarie, la doar o lună și jumătate de când a început să emită. Și Lituania și Letonia au interzis postul rus de televiziune.

Moscova îi obligă pe profesorii ucraineni din teritoriile ocupate să adopte programa şcolară rusească

Moscova i-a instruit pe profesorii ucraineni din teritoriile ocupate să semneze în câteva săptămâni un document care să ateste dorinţa lor de a trece la predarea programei şcolare ruseşti, relatează The Guardian.

Decizia îi pune pe mulţi dintre profesorii ucraineni într-o postură dificilă. Dacă nu semnează, îşi vor pierde locurile de muncă şi vor fi expuşi riscului de a fi victimele represaliilor forţelor ruse. Dacă semnează, există riscul unor acuzaţii din partea autorităţilor ucrainene, care consideră predarea programei şcolare ruseşti ca pe o formă de colaborare cu inamicul.

Ruşii vor călători mai greu în Europa. UE nu le interzice vizele, dar face mai dificil procesul de obţinere a lor
Cotidianul britanic The Guardian a vorbit cu profesori din zonele ocupate de ruşi din sud-estul Ucrainei ale căror identităţi, din motive de siguranţă, nu pot fi dezvăluite. Ei au spus că, pe la jumătatea lunii iunie, autorităţile locale le-au comunicat că au termen până pe 21 iulie fie să semneze un document care să ateste disponibilitatea de a urma programa şcolară a Rusiei, fie să demisioneze, mulţi dintre ei fiind ameninţaţi cu evacuarea din locuinţe.

Ministrul rus al Educaţiei, Serghei Kravtsov, a anunţat în iunie că, la deschiderea noului an şcolar în septembrie, toate şcolile din teritoriile ocupate de ruşi din Ucraina trebuie să funcţioneze conform standardelor ruseşti.

”Vom face tot posibilul să deschidem şcolile pe 1 septembrie, astfel încât acestea să fie cât mai pregătite să funcţioneze conform standardelor ruseşti. Va avea loc integrarea. Facem deja câţiva paşi în această direcţie: formarea profesorilor şi furnizarea de manuale”, a spus el.

”În acest moment, doar profesorilor de istorie, geografie, limba ucraineană şi de şcoală primară li s-a cerut să semneze documentul”, a declarat un profesor din zona ocupată a Harkovului.

”Programa de matematică, fizică, biologie şi chimie din Rusia nu se ocupă cu propaganda, aşa că sunt lăsate în pace, cel puţin deocamdată”, a adăugat el.

În predarea literaturii, operele majorităţii scriitorilor ucraineni vor dispărea, în timp ce programa de istorie a Rusiei a devenit mai politizată în ultimii ani, în special în ceea ce priveşte naraţiunea rusă a victoriei sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial.

Profesorii care semnează riscă să fie urmăriţi penal pentru încurajarea inamicului dacă teritoriile ocupate revin sub control ucrainean.

Ministerul ucrainean al Educaţiei şi Ştiinţei consideră predarea conform standardelor ruseşti ca un tip de colaborare, iar codul penal ucrainean a fost modificat recent cu un alineat care stabileşte o pedeapsă de până la trei ani de închisoare pentru ”propaganda în instituţiile de învăţământ cu scopul de a ajuta armata rusă”.

Însă mulţi consideră că procurorii ar trebui să fie îngăduitori în unele cazuri.

”Trebuie să facem o distincţie foarte clară dacă persoana a fost forţată să lucreze sub presiune sau chiar ameninţată cu moartea sau a colaborat în mod voluntar, sau chiar a fost iniţiativa lor de a colabora”, a declarat Serghei Gorbaciov, însărcinatul cu educaţia al Ucrainei.

Profesorii care refuză să semneze pot deveni, de asemenea, ţinte ale represaliilor Moscovei, pe lângă faptul că îşi pot pierde locul de muncă.

”Avem o mulţime de apeluri din partea profesorilor din teritoriile ocupate”, a spus Gorbaciov.

„Sunt ameninţaţi că vor fi evacuaţi din casele lor, sunt ameninţaţi cu arestare şi persecuţie. De exemplu, astăzi am aflat că ruşii adună date despre oameni, indiferent dacă colaborează sau nu cu ocupanţii, în caz contrar, şi-ar putea pierde cazarea şi ar putea fi forţaţi să plece”, a adăugat oficialul ucrainean.

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce să pui, de fapt, în mălai când îl depozitezi în casă. Nu se va altera niciodată, nu va face musculițe sau molii. Așa o să-l ai perfect pentru cele mai gustoase și pufoase rețete de mămăligă
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
Playtech.ro
Care ar fi cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Artistul s-a...
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani: A fost bolnav, dar nu dădea semne să mai aibă probleme
Ego.ro
Ce spunea soția lui Cotabiță despre artist. Nu era fan înrăit, dar i-a dat un mesaj ca să...
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Gabriel Cotabiță a decedat la vârsta de 69 de ani
MediaFlux
DE ce a MURIT de fapt GABRIEL COTABIȚĂ! S-a aflat ACUM
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni