Pensii 2022. Întrebat dacă există spațiu pentru majorarea pensiilor cu 10% în 2023, Adrian Câciu a răspuns: „Nu am să mă pronunţ asupra procentului, ceea ce pot să vă spun este că există spaţiu şi mai există şi necesitate, iar decizia finală va fi luată în Coaliţie, pentru că trebuie aşezate în echilibru nevoia de compensare a pierderii de putere de cumpărare la mai multe categorii de cetăţeni, nu numai la pensionari” , a spus ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, la finalul şedinţei de Guvern.
Potrivit acestuia, trebuie să se ţină cont şi de posibilităţile financiare, dar şi de prognozele pentru anul viitor. „Avem prognoza de vară acum, vedem cum va arăta prognoza de toamnă şi, pe de altă parte, celelalte priorităţi pe care statul trebuie să şi le păstreze. Avem de implementat PNRR, avem de făcut investiţii, avem partea de asigurare a resurselor pentru educaţie, pentru sănătate, pentru apărare şi lucrurile se vor pune toate pe masă.
Sorin Ovidiu Vîntu aruncă bomba: „România se pregătește să intre în război. Sunt convins că vom avea un război mondial”
De asta nu am să mă refer la procent, pentru că procentul va fi decis. Oricum nu va fi cel pe care ni-l spune legea referitor la indexarea inflaţiei din urmă cu un an, pentru că este evident că ar fi din punctul meu de vedere şi incorect faţă de cetăţeni care resimt o inflaţie mult mai mare decât cea care a fost în urmă cu un an, adică în 2020″, a subliniat Adrian Câciu.
Pensii 2022. Ministrul de Finanţe Adrian Câciu a declarat, întrebat la finalul şedinţei de joi a Guvernului, în ce stadiu este analiza cerută de premierul Ciucă privind neimpozitarea pensiilor sub 3.000 lei şi supraimpozitarea pensiilor „speciale”, că această analiză este finalizată şi va fi discutată de coaliţie la un moment oportun, probabil în curând.
Veste excelentă pentru cei care locuiesc la bloc! Soluția care i-ar putea scăpa de facturile catastrofale la curent
„Analiza nu a fost numai pentru pragul de neimpozitare, ci pentru tot ceea ce înseamnă posibilitatea supraimpozitării a pensiilor aşa-zis speciale. Analiza este finalizată. Când coaliţia va considera că este oportun să discutăm şi probabil că în curând, pentru că vine şi jalonul din PNRR, vom avea această discuţie”, a afirmat Adrian Câciu, întrebat dacă e finalizată această analiză.
Chestionat ce soluţii vor fi pentru firmele care susţin că nu îşi permit costurile în plus care ar fi date de o majorare a salariului minim, ministrul Finanţelor a răspuns: „Discuţiile despre salariul minim au loc în fiecare toamnă. În fiecare toamnă se stabileşte care va fi salariul minim pentru anul viitor”.
„Va fi acest dialog cu toată economia şi va rezulta un punct de înţelegere. Evident te duci la o negociere cu propuneri, aşteptăm să vedem care vor fi ghidajele, după discuţia din coaliţie, şi după aceea va începe negocierea cu mediul de afaceri. Trebuie ţinut cont de faptul că şi salariaţii se confruntă, până la urmă cu greutăţi. De asemenea, trebuie să fim conştienţi de faptul că şi antreprenorii se confruntă cu greutăţi. Trebuie totul pus în balanţă. Lucrurile vor fi gestionate şi cred că într-o lună de zile, veţi vedea elementele care fac parte, până la urmă, din strategia fiscal-bugetară de anul viitor”, a completat Câciu.
Ministrul Muncii Marius Budăi a anunţat miercuri că PSD va propune în coaliţie majorarea salariului minim până la 3.000 de lei, majorarea pensiei minime la 1.100 de lei şi a valorii punctului de pensie la 1.745 de lei.
Anunţul a fost făcut într-o conferinţă de presă la Neptun, în timp ce la Palatul Victoria are loc şedinţa de Guvern şi în condiţiile în care premierul Nicolae Ciucă a comentat deja cu privire la o astfel de măsură afirmând că, în funcţie de colectările la buget şi în urma discuţiilor în coaliţia de guvernare, va fi luată o decizie cu privire la pachetul de măsuri sociale