Ţiriac: Criza mai ţine, business-ul scade, dar România rămâne interesantă pentru investiţii

Omul de afaceri Ion Ţiriac spune că perioada de criză nu este la final şi business-ul este în continuare pe minus, dar România rămâne interesantă pentru investiţii, iar "lumea se va năpusti din nou" atunci când ţara va reveni pe linia de plutire.
Romania TV
24 feb. 2013, 09:45
Ţiriac: Criza mai ţine, business-ul scade, dar România rămâne interesantă pentru investiţii

„După părerea mea, criza mai ţine. Vestea bună este că noi nu suntem atât de jos pe cât crede lumea, pe deoparte, iar pe de altă parte am rămas totuşi un punct în Europa foarte interesant pentru investiţii. Poate că încă nu suntem la suprafaţă, dar toată lumea încă se interesează. Ţinta Guvernului (creştere economică de 1,6% în 2013, n.r.) este după părerea mea modestă, dar realizabilă, având în vedere că noi nu ştim încă ce se întâmplă în toată Europa”, a spus Ion Ţiriac la Pro TV.

El a arătat că România este dependentă de Europa, care la rândul ei este influenţată de evoluţia din SUA.

Europa în cartea mea de bucate este dependentă de SUA. Dacă ei se ridică, de peste ocean, atunci, eventual, şi noi în Europa îi urmăm după trei până la şase luni. Revenind la România, eu totuşi am multe speranţe, având în vedere că noi avem atâta de recuperat încât toată lumea se va năpusti din nou în momentul în care începem să avem o linie de plutire”, a adăugat omul de afaceri.

Întrebat cum este business-ul în mod real, el a afirmat că „nu este în floare” şi nu se situează nici măcar la 30% faţă de nivelul de acum 4-5 ani.

Omul de afaceri a adăugat că, deşi a prevăzut ce se va întâmpla, nu a crezut va dura atât de mult criza, iar unul dintre motivele regresului este şi lipsa finanţărilor bancare.

Ţiriac estimează că afacerile vor rămâne pe minus în acest an, însă la nivelul macro ţinta de creştere economică avansată de Guvern ar putea fi atinsă.

Ţiriac: Companiile de stat nu trebuie ţinute în viaţă cu aspirină

Ion Ţiriac consideră că firmele de stat nu trebuie susţinute cu orice preţ, ci eficientizate, iar pentru privatizări este nevoie de viziune, şi spune că dacă în cazul CFR Marfă se doreşte vânzarea la fier vechi, el este dispus să cumpere, să taie el vagoanele şi să doneze banii încasaţi.

Nu poţi să le ţii în viaţă numai cu aspirină. Ori faci o chirurgie şi tai ce este rău şi arunci afară şi trăieşte ca lumea, ori dacă nu, nu poţi să subvenţionezi treaba asta. (…) În ziua de astăzi, în mod normal din păcate se face o diferenţă între stat şi privat. N-ar trebui să se mai facă absolut deloc. Eu când aud că funcţionarii trebuie plătiţi, ăia trebuie plătiţi … Şi muncitorii mei trebuie plătiţi! Miiile ale pe care încă îi am, pentru că nu am putut să dau afară 13.000 din 14.000 pentru că îmi merge mie rău, cu toate că şi cu 1.000 probabil tot aşa rău mi-ar merge. Şi muncitorii ăia, încă 4-5.000 cât îi am eu trebuie să-i plătesc în fiecare lună. Deci şi eu sunt un fel de stat, stat în statul meu. Iar treaba asta, că nu putem acum să subvenţionăm, asta-i viaţa! Asta trebuie să o învăţăm şi noi. Dar nu să le tai ca să le dai la fier vechi”, a spus omul de afaceri.

El a criticat procedura organizată pentru vânzarea Oltchim şi a punctat că în cazul unei privatizări, indiferent dacă este făcută pe un euro sau pentru mai mulţi bani, este nevoie de strategie şi de viziune.

„Unde este viziunea cu CFR Marfă? Pentru că dacă este viziune de tăiat numai vagoane, o cumpăr eu mâine, tăiem vagoanele, le băgăm într-un fond şi îl dăm copiilor săraci sau îl dăm la o operă de caritate. Eu sunt dispus să fac treaba asta, decât să îi dai altuia să taie nu ştiu câte mii de vagoane, sau sute de vagoane. (…) Este vorba de un principiu. Trebuie să găseşti pe cineva care are viziune”, a spus Ion Ţiriac.

Spynews
Au fost găsite frigărui din carne de câine într-o destinație turistică frecventată de o mulțime de români. Autoritățile au luat măsuri de urgență
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Greșeala banală care a costat-o pe o familie de români 150 de euro în vacanță. “A mai pățit cineva așa ceva”
Capital.ro
Amendă de 825 lei dacă nu ai asta în mașină. Legea obligă toți șoferii din România
Playtech.ro
A murit românul care a vândut NATO rușilor. Mihai Caraman, spionul care a pus „pe tavă” sovieticilor cele mai importante secrete
DailyBusiness
Mare atenție! Au apărut primele cazuri de West Nile
Adevarul
A fost confirmat primul caz de infectare cu West Nile în România. Un bucureștean de peste 60 de ani
Spynews
Capul Doloșman, comoara ascunsă de pe litoralul românesc, oferă peisaje unice. Cum ajungi la punctul turistic aflat în Jurilovca
Spynews
Se închide temporar circulația pe autostrada A2 București – Constanța. Șoferii vor fi restricționați în plin sezon
Evz.ro
Vine o nouă minivacanță pentru români. Sunt mai multe zile libere ca în 2023
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Cauza decesului lui Sorin Nazîru. De ce a murit fostul portar al juniorilor de la Dinamo, de fapt
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum a reacționat mama suspectului crimei din Brăila, după ce anchetatorii au găsit în casa ei o posibilă armă a crimei: „Un briceag cu care îşi tăia..”
Capital.ro
Interzis pentru proprietarii de apartamente. Cei care stau la bloc trebuie să le desființeze
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Fraudă uriașă de peste 120 milioane de dolari în criptomonede investigată în România
MediaFlux
CREȘTE vârsta de PENSIONARE. GRAFICE din noua LEGE a pensiilor
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!