„Eu îi dau credibilitate şi lui Victor Ponta, şi Guvernului, deocamdată. Au o majoritate care nu a mai fost niciodată în Parlament sau dacă a fost nu-mi aduc eu aminte. Pot face orice vor, ca lege (…). Este un om tânăr Ponta şi dacă vrea să rămână 20 de ani în politică şi în poziţiile astea, atunci trebuie să facă. Şi de făcut nu poate să facă decât în următorii doi ani. După aia, ştiţi, ultimii doi ani înainte de alegeri ...”, a spus omul de afaceri la Pro TV.
Întrebat ce măsuri ar trebui să ia Guvernului pentru a sprijini creşterea economică, prognozată la 1,6% în acest an, Ţiriac a afirmat că este nevoie atât de facilităţi financiare şi fiscale, cât şi de reducerea birocraţiei.
„Eu nu cred că trebuie să inventeze nimeni roata. A fost inventată, şi mingea de tenis sau de fotbal este tot rotundă”, a spus omul de afaceri.
El a menţionat că nu este un partizan al fondurilor europene, doar temporare, pe care oricum România nu a ştiut să le atragă până în prezent. „Astea vin şi vor trece la un moment dat. Eu trebuie să mă gândesc la ţara asta şi în momentul când nu voi mai avea fonduri, pentru că deja nu ştiu să le atrag„, a adăugat Ţiriac.
Omul de afaceri a spus că s-a întâlnit cu Victor Ponta înainte de alegeri, într-un cadru mai larg, alături de reprezentanţi ai mediului de afaceri din Germania şi Austria. Afaceriştii străini s-au plâns atât de lipsa de forţă de muncă calificată şi dispariţia „meseriaşilor”, cât şi de birocraţie.
Ţiriac s-a declarat mulţumit că noul Cabinet include şi un minister al sportului. „Un om şi un jucător de tenis este numai atât de bun cât de buni sunt oamenii împrejurul lui”, a afirmat fostul tenisman, adăugând că performanţa lui Victor Ponta la conducerea Guvernului depinde de randamentul membrilor echipei sale.
În acelaşi timp, Ţiriac este preocupat de „partea cealaltă” şi nu ar vrea ca opoziţia să dispară. „După câte văd eu, şi nu sunt foarte des aici, ca să le văd pe toate în ţară, PDL este oarecum dezechilibrat în momentul acesta. Dacă ne uităm la PDL acum doi ani de zile, era altă situaţie, altă hartă. (…) Nu aş vrea ca România să nu aibă opoziţie, în special pentru că în România nu mai ştii care este de dreapta, de stânga, de mijloc. (…) Un partid de dreapta, care să fie o opoziţie constructivă, sper, de data asta, îmi fac şi cruce dacă doriţi – nu sunt domnul Becali, dar îmi fac cruce – ar fi foarte necesar. Pentru că o ţară numai cu guvernământ, fără opoziţie, devine periculoasă”, a spus Ţiriac.
El a afirmat că elitele nu apar frecvent în spaţiul public pentru că mass-media preferă să promoveze anumite personaje care aduc audienţă şi voturi.
Totodată, este nevoie de mai multă atenţie cu privire la politicienii români delegaţi la nivel european.
„Uită-te, din când în când, şi ce trimiţi la Bruxelles. Adică, dă-ţi seama că noi acolo suntem în faţa Europei. Iar când deschide unul gura şi spune „uite cine a deschis gura din România şi ce-a spus”, îţi vine să intri sub pământ”, a arătat omul de afaceri.
Întrebat de ce nu se implică în politică, el a reiterat că nu este interesat de această activitate.
„Eu nu sunt un individ care face compromisuri. Nu ştiu să le fac, n-am ştiut să le fac în sportul meu, în Comitetul Olimpic, darămite aici. Eu sunt un tip care am luat palme în viaţa mea şi din dreapta, şi din stânga şi din mijloc. Mai bine mor în picioare decât să trăiesc în genunchi. Nu sunt laş, dar nu sunt nici capabil să-mi iau responsabilitatea pentru 20 de milioane de oameni. Mi-am luat-o pentru 14-16.000, am făcut cât am putut, colaterale, fără să mă uit la culoarea celui care mi-a cerut să fac ceva (…), dar, mulţumesc mult, nu este de numărul meu, cel puţin pentru astăzi”, a explicat Ţiriac.