Mare afacere în energie. Un celebru șeic din Abu Dhabi vrea să cumpere fosta întreprindere de comerț exterior a Ministerului Energiei

Șeicii continuă investițiile în Europa. Arabii au în plan să achiziționeze acțiuni la o mare companie din România, lider de piață în domeniul său de activitate.
Filip Stan
06 sept. 2022, 11:50
Mare afacere în energie. Un celebru șeic din Abu Dhabi vrea să cumpere fosta întreprindere de comerț exterior a Ministerului Energiei

Încă o companie de românească ar putea fi vândută. Este vorba despre Romelectro, unul dintre cei mai mari constructori români din energie.

Arabii continuă expansiunea economică în Europa. Șeicii din Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite (EAU), vor să intre în acționariatul Romelectro, una dintre cele mai mari și mai vechi companii românești specializate în lucrări de construcții pentru obiective energetice, în prezent aflată în insolvență. Investitorii arabi vor putea profita de o recentă schimbare de legislație, informează Profit.ro.

Negocierile merg înainte. A fost aprobată de principiu o finanțare pentru companie, ce urmează a fi acordată de compania Visioncom Investment – Sole Proprietoryship L.L.C., sau de una dintre sucursalele acesteia, mai precizează sursa citată. Firma este înregistrată în Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite. Sediul în are în Al Nahyan, ce poartă numele familiei conducătoare din Emirate.

 

Șeicii, obișnuiți cu injecții de capital în România

 

Arabii s-au obișnuit deja să investească în România. În 2018, Al Dahra, parte a agrupului Al Ain Holding, controlat de șeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan, fost vicepremier al Emiratelor Arabe Unite, respectiv președinte al clubului de fotbal Al Jazeera, a achiziționat cel mai mare producător agricol din țara noastră, Agricost Brăila.

Romelectro a intrat în vizorul șeicilor după o lungă perioadă în care compania românească a avut în portofoliu proiecte pentru Orientul Mijlociu, cu subsidiară înregistrată în Arabia Saudită.

Visioncom Investment – Sole Proprietoryship L.L.C. și-a manifestat interesul de a acorda Romelectro o finanțare în valoare de 15,9 milioane de lei (3,2 milioane de euro) convertibilă în acțiuni, dar și alte finanțări, acestea din urmă exclusiv pentru finalizarea contractelor de lucrări în derulare din portofoliul Romelectro, se arată într-un document oficial. Suma de 15,9 milioane lei este apropiată de cea a cuantumului capitalului social al Romelectro, la valoarea nominală a acțiunilor, de 15,63 milioane lei.

„Între părți au avut loc discuții și negocieri cu privire la finanțare, în prezent fiind agreat conținutul unui contract de împrumut, precum și al documentelor care vor sta la baza dobândirii de către investitor a calității de acționar în cadrul Romelectro, incluzând, dar fără a se limita la, memorandum de înțelegere și contractul de cesiune a acțiunilor″, se menționează în document.

 

Probleme financiare pentru Romelectro

 

Compania românească se află pe marginea prăpastiei din punct de vedere financiar.

„Odată cu deschiderea procedurii insolvenței împotriva Romelectro SA, băncile au înghețat liniile de finanțare existente, ceea ce generează implicit și imposibilitatea contractării unor credite noi.

Lipsa capitalizării debitoarei o pune în situația imposibilității executării obligațiilor contractuale asumate, cu consecința rezilierii/denunțării contractelor de către beneficiari și imposibilitatea creditorilor actuali, chiar garantați, de a-și valorifica pe deplin creanțele, în condițiile în care garanțiile reale mobiliare acoperă numai într-o mică măsură pasivul debitoarei.

Pentru a finanța activitatea curentă și contractele menționate mai sus, unele dintre acestea fiind încheiate fără avans, cu obligația finanțării lucrărilor de către Romelectro SA și obligația decontării lor ulterioare de către beneficiari, luând în considerare importanța strategică a acestor contracte pentru sistemul energetic național, mai ales în contextul actual al crizei energetice, Romelectro SA a identificat un potențial investitor – Visioncom Investment – Sole Proprietoryship L.L.C. – dispus să finanțeze activitatea acesteia.

(…) Toate activele debitoarei sunt în prezent garantate în favoarea băncilor, inclusiv veniturile din contractele în derulare, motiv pentru care problema garantării creditorului se va pune doar cu privire la veniturile viitoare, obținute din noile contracte, fără a prejudicia drepturile celorlalți creditori″, se mai arată în document.

Anul trecut, compania a încheiat cu venituri de 101,7 milioane de lei și pierderi de aproximativ 190 de milioane de lei, cu un număr mediu de 116 angajați. În tabelul preliminar, Romelectro figurează cu creanțe acceptat în sumă totală de peste 735 de milioane de lei.

 

Istoricul Romelectro

 

Romelectro a fot înființată în anul 1971, de comuniști, ca întreprindere de comerț exterior a Ministerului Energiei. Compania a fost creată pentru executarea de lucrări de profil în state precum Irak, Iran, Iordania, Egipt, Liban, Filipine sau Thailanda.

Compania de stat a fot privatizată în anul 1994.

În prezent, mai mulți afaceriști români dețin acțiuni la Romelectro. Viorel Gafița deține – 27,55%, Gabriel Lucian Rădulescu – 27,45%, Octavian Dan Georgescu – 13,7%, Ștefan Camil Georgescu – 13,7%.

În iunie, premierul Nicoale Ciucă și ministrul Virgil Popescu, s-au întâlnit cu Mohamed bn Zayed Al Nahyan, pentru proiectele comune din domeniul energiei.

DailyBusiness
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce se află sub Moscova. Megastructura care poate fi utilizată în caz de război sau conflict armat în capitala Rusiei
Capital.ro
Cod Rutier 2025. Lege pentru posesorii de permis categoria B. Nu mai poți conduce pe șosea
Playtech.ro
Pericolul îngheţului pentru agricultură şi livezi. Pagubele aşteptate după ninsorile şi gerul din aceste zile
DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Adevarul
„Acolo o omoară pe sora mea”. Ce spune acum băiatul care, în urmă cu 17 ani, își condamna mama la închisoare pe viață cu mărturia lui
wowbiz.ro
Ea este Anne, tânăra care a murit după ce a mâncat un sendviș la Roma! Nimeni nu se gândea că o simplă ieșire la restaurant i-ar putea aduce sfârșitul tinerei de 21 de ani
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Locul din România, de o frumusețe unică. Ascunde un blestem teribil
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
O româncă din Italia a fost găsită moartă în propria casă. Aceasta și-ar fi pus capăt zilelor: „Grea alegere ai făcut... Ne-ai sfâșiat sufletul!”
Cancan.ro
Celebra brunetă din România a comis-o grav, în public! Și-a ridicat rochia, a arătat tot și apoi...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Zi de doliu! Am pierdut cel mai mare actor. Nu e cineva în țară să nu-l fi adorat: „Mândrie națională”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Ce se întâmplă dacă nu faci succesiunea? Se achită impozit din bunurile imobile
MediaFlux
Cine este șeful lui George Simion. Șeful AUR face doar ce i se spune!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cu ce pensie ieşi după 40 de ani de muncă? Factorii care stau la baza calculelor