Cum se face mustul și cum se transformă în vin. Sfatul bunicilor pentru o băutură de înaltă calitate

Pentru a obține un vin bun, e nevoie ca înainte de asta să știi cum se face un must de calitate. Acesta e primul pas în obținerea băuturii alcoolice.
Bianca Bocioacă
06 sept. 2022, 12:33
Cum se face mustul și cum se transformă în vin. Sfatul bunicilor pentru o băutură de înaltă calitate

Din ce poți face must și ce este acesta

Strugurii sunt printre cele mai cultivate fructe din lume. Există diferite soiuri, iar fiecare băutură obținută din sucul acestora diferă, atât la aspect, cât și la gust. De obicei, strugurii sunt folosiți pentru sucul lor care, prin fermentație, devine vin.

Mustul, cunoscut și sub numele de „vin tânăr”, este obținut din struguri proaspăt zdrobiți în stare brută, cu tot cu coji, semințe și tulpini. Sucul obținut prin zdrobire este tulbure, aromat și dulce și nu a trecut încă prin procesul de fermentație. Producerea mustului este primul pas pentru obținerea vinului. Diferența dintre must și sucul de struguri vândut în comerț este că cel din urmă este filtrat și pasteurizat, iar mustul este gros, opac și culorile pot varia, de la maro până la violet.

Substanțele pe care mustul le conține, vitamine, enzime, minerale, zaharuri și acizi, au un rol esențial în conservarea și dezvoltarea vinurilor.

Citește și: Reţeta de şniţele a lui Cătălin Scărlătescu. Ingredientul secret folosit de celebrul chef

Cum să faci must de struguri

Ca să poți obține un must bun ai nevoie de struguri proaspăt culeși din vița de vie. Este recomandat ca mustul să fie făcut în aceeași zi în care fructele au fost culese, deoarece acestea pot începe să fermenteze dacă stau mai multe zile. Acest lucru poate să îngreuneze obținerea unui must calitativ. Pentru acest proces este nevoie și de o mașină de zdrobit strugurii, un teasc (presă pentru struguri), un vas pentru colectarea mustului din teasc și un vas de sticlă pentru a depozita licoarea proaspătă.

Conform sfaturilor bunicilor, strugurii trebuie culeși atunci când sunt foarte copți și nu trebuie să fie afectați de niciun fel de boală. Strugurii trebuie să fie spălați bine cu apă curată, urmând ca boabele să fie culese individual. Zdrobirea și presarea boabelor se face atât cu un zdrobitor special, cât și cu mâna. După ce este scos tot sucul, acesta se ține la frig câteva zile, până este complet limpezit.

Cu mult timp în urmă, oamenii obișnuiau să calce strugurii cu picioarele, în cuve care erau amplasate chiar în loul unde strugurii erau culeși. S-a renunțat de multă vreme la acest obicei în favoarea zdrobirii mecanice, însă în unele zone încă se mai păstrează tradiția.

Citește și: Ciorbă sau supă-cremă? Mihaela Bilic a dezvăluit care dintre ele te ajută să slăbeşti: „Poate să fie o capcană pentru siluetă”

Când devine mustul alcool

„Secretul pentru ca mustul să fie cât mai gustos este să alegem un vin care să permită un proces accelerat al limpezirii”, a declarat tehnologul Mihai Vasiu pentru playtech.ro. Procesul durează aproximativ două luni, iar somelierii consideră că savurarea vinului se poate face la două-trei săptămâni după  încheierea procesului de fermentare.

DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Lista candidaților la alegerile prezidențiale 2024, turul 1. Cine vrea să fie președinte
Capital.ro
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora 07:00
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Elevii care vor primi 1.100 de lei! Care sunt CONDIȚIILE pentru a primi banii
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Trucul pe care gospodinele nu-l împărtășesc nimănui. Te scutește de la un mare efort
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Obligație pentru șoferi. Regulă pentru cei cu mașini second-hand. Se verifică neapărat
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Vreme extremă în România: zeci de localități fără curent, acoperișuri distruse și drumuri blocate
MediaFlux
Rusia AMENINȚĂ România și statele NATO. RACHETA HIPERSONICĂ e doar începutul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni