„Rezultatele complete, publicate în revista internațională Internal and Emergency Medicinei, completează rezultatele privind efectele favorabile raportate la trei și șase luni ale aceluiași studiu. Îmbunătățirile remarcate s-au menținut pe parcursul celor douăsprezece luni ale studiului și vin în completarea dovezilor științifice consistente care susțin glo ca o alternativă mai puțin riscantă pentru fumătorii adulți care altfel nu ar renunța la fumat.
Le mulțumesc tuturor celor care au participat și au contribuit la realizarea acestui studiu. Este un nou pas important înainte în călătoria noastră către un viitor mai bun”, a declarat Dr. David O’Reilly, director cercetare științifică în cadrul BAT.
Pe baza indicatorilor timpurii ai bolilor evaluați, fumătorii care au trecut complet la glo în loc să continue să fumeze au înregistrat:
Noile date completează rezultatele unei alte cercetări recente despre gloiiii, care concluzionează că, „având în vedere datele științifice acumulate, glo este un produs cu expunere redusă în comparație cu țigările care ard tutunul și se consideră în mod rezonabil că reduce riscul de dezvoltare a bolilor asociate fumatului; se susține astfel concluzia că fumătorii care trec în întregime la utilizarea produsului glo, care încălzește tutunul, își vor reduce riscul relativ de a dezvolta boli asociate fumatului, în comparație cu cei care continuă să fumeze”.
Despre acest studiu
Participanții la acest studiu controlat, derulat pe o periodă de un an, sunt fumători din Marea Britanie, cu vârsta cuprinsă între 23 și 55 de ani, cu o stare generală de sănătate bună. Fumătorii care nu intenționau să renunțe au fost alocați pe grupuri de comparație aleatorii, între care cei care au continuat să fumeze, iar alții să folosească doar glo; fumătorii care au indicat că doresc să renunțe la fumat au beneficiat de terapie de înlocuire a nicotinei și acces la un consilier pentru renunțare. Un grup de persoane care nu au fumat niciodată a fost inclus de asemenea în studiu, pentru a acționa ca grup de control, iar aceștia nu au folosit produse din tutun sau nicotină.
Acest studiu a fost conceput pentru a cerceta potențialul glo de reducere a riscului, atunci când este utilizat într-un cadru real, spre deosebire de un cadru clinic. Participanții au participat la vizite medicale lunare, în cadrul cărora li s-au colectat probe de sânge, urină și li s-au efectuat alte teste. Aceste eșantioane au fost testate pentru „biomarkeri de expunere” (la anumite substanțe nocive ale fumului de țigară) și „biomarkeri de risc potențial”. În plus, pentru asigurarea faptului că cei care au încetat să fumeze sau au trecut la glo nu foloseau și țigări în același timp, grupurile de utilizatori de glo și cei care au încetat să fumeze au fost testați pentru biomarkerul CEVal, care poate indica dacă au fumat țigări. Cei care, în urma testului, au rezultat pozitivi au continuat să participe la studiu, iar rezultatele finale au fost împărțite la populația totală și la un subsegment conform cu CEVal, ceea ce a asigurat că rezultatele reflectă cu exactitate impactul tranziției complete.