Blue Air, împrumut de 300 de milioane de lei de la statul român: Avioanele puse garanţie erau deja gajate, iar un teren era în pădure

Noi detalii ies la iveală în cazul scandalului de la Blue Air. Guvernul a împrumutat compania aeriană cu 300 de milioane de lei şi a acceptat ca şi garanţie avioane care erau deja gajate de ANAF şu un teren aflat într-o pădure.
Filip Stan
07 sept. 2022, 17:35
Blue Air, împrumut de 300 de milioane de lei de la statul român: Avioanele puse garanţie erau deja gajate, iar un teren era în pădure

Blue Air, împrumut de 300 de milioane de lei de la statul român. Guvernul a acordat o garanție de stat pentru un împrumut de 300 de milioane de lei oferit prin banca de stat Eximbank companiei Blue Air în 2020, când a semnat pentru un împrumut de urgență acordat și Tarom.

Blue Air, împrumut de 300 de milioane de lei de la statul român

Citeşte şi Blue Air nu mai are conturile poprite. Ministerul Mediului a suspendat executarea silită

Încă de la momentul acordării creditului, analizele realizate de Eximbank și de Guvern susțineau că Blue Air este într-o situație financiară precară, cu datorii de câteva ori mai mari decât activele, și că există un risc mare ca sumele să nu fie recuperate.

Mai mult, statul a acceptat să preia drept gaj avioane care fuseseră deja gajate ANAF și unei alte companii, precum și un teren neconstruibil situat într-o pădure.

Suspendarea activității Blue Air, care a lăsat mii de pasageri cu ochii în aer, riscă să lovească adânc și contribuabilii, dacă operatorul aerian nu se va redresa financiar. Ar fi prima insolvență a unei companii mari salvată cu bani de la buget în criza COVID-19, însă în acest caz și statul a contribuit la deteriorarea situațiilor financiare prin politicile din timpul epidemiei, potrivit Profit.ro.

Statul a împrumutat Blue Air cu 300 de milioane de lei, pe 6 ani, în octombrie 2020, în timpul pandemiei, un credit similar ca valoare fiind acordat și companiei de stat Tarom, în condițiile în care industria de transport aerian a fost sever afectată de pandemie și de restricțiile de circulație adoptate de stat.

Operațiunea s-a făcut printr-o garanție de stat folosită pentru un împrumut acordat de banca de stat Eximbank în două tranșe egale, după aprobarea procedurii de ajutor de stat de către Comisia Europeană. Înainte de a acorda împrumutul de 63 de milioane de euro echivalent, Eximbank a realizat o analiză care susținea că, pe de o parte, societatea nu mai poate continua activitatea fără finanțare, având în vedere pierderile cumulate și lipsa de lichiditate.

Eximbank estima, însă, și că planul financiar de redresare al companiei este unul optimist, bazat pe reluarea încasărilor din bilete la un nivel de 80% din cel dinainte de pandemie încă din 2021, precum și pe o infuzie de capital de 50 de milioane de euro de la acționari. O diminuare cu 15% a încasărilor față de plan ar fi însemnat fluxuri de numerar negative pe toată perioada analizată, potrivit unei simulări realizate de bancă.

Eximbank încadra Blue Air în a doua cea mai proastă clasă de risc, în condițiile în care nici situațiile financiare de dinainte de criză nu arătau bine, și considera că valoarea firmei este negativă. Mai mult, și Guvernul arăta că ”emiterea scrisorii de garanție la acest moment prezintă un risc major de executare și de nerecuperare a sumelor plătite de stat”.

Compania a obținut profit, începând cu 2013, doar în 2015 și 2019. Cifra de afaceri a avut o creștere importantă până în 2018-2019, când a depășit 2,2-2,3 miliarde de lei, și s-a prăbușit la circa 538 de milioane de lei în 2020. Expansiunea afacerilor s-a făcut cu o creștere mare a datoriilor, care au fost de peste 646 de milioane de lei în 2019 și au sărit de 870 de milioane de lei în 2020.

În aceste condiții, capitalurile proprii, care reprezintă o valoare de bază a companiei prin calculul diferenței între active și datorii, au fost aproape constant negative, cu o excepție în 2014, însă situația s-a înrăutățit drastic în 2018-2020, când au ajuns la o valoare negativă de 446 de milioane de lei, respectiv circa 639 de milioane de lei.

Recapitalizarea companiei era, astfel, un element cheie pentru redresarea financiară, așa cum arăta și analiza Eximbank. Infuziile de capital ar fi trebuit să se facă în 2021 și 2022, însă nu există niciun indiciu că banii au fost virați – au existat informații că Blue Air ar urma să fie listată la bursă, însă acestea nu s-au concretizat.

Citeşte şi Președintele ANPC, Horia Constantinescu, și-a făcut public numărul de telefon personal, pentru a fi la dispoziția pasagerilor afectați de decizia Blue Air

Într-o scrisoare din 2020, firma elvețiană de consultanță Barons Capital Partners susținea că asistă Blue Air în procesul de aducere a unui potențial investitor care să pună 30 de milioane de euro capital, dar că acesta ar fi fost îngrijorat de condițiile atașate împrumutului de la stat.

Creșterea recentă a dobânzilor este de așteptat să fi afectat suplimentar situațiile financiare ale companiei, întrucât dobânda la care s-a acordat împrumutul este una variabilă, formată din ROBOR la 12 luni plus o marjă de 4 puncte procentuale. De la circa 2,1% în octombrie 2020, ROBOR la 12 luni a crescut la 2,2-2,5% în octombrie 2021 și la 8,2% în septembrie anul curent. Dacă Blue Air nu va reuși să reia zborurile și nu va mai putea susține procedura de concordat pe care o are angajată cu creditorii și va ajunge astfel în insolvență, Eximbank va executa scrisoarea de garanție și va recupera banii acordați prin credit și dobânzile aferente de la Ministerul Finanțelor.

 

 

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Când începe postul Sfintei Marii 2024. Ce nu e bine să faci până la Adormirea Maicii Domnului
Capital.ro
Alimentul care te lasă fără permis. Nu ai voie să-l mănânci dacă te urci la volan
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Senzația verii: Se lansează cel mai picant burger. Avem și rețeta
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Președintele PSD Marcel Ciolacu anunță candidatura la un nou mandat
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'