Un studiu realizat recent de cercetători de la un spital din Detroit, SUA, arată că bebeluşii născuţi prin cezariană sunt de cinci ori mai expuşi la alergii decât cei care vin pe lume pe cale naturală.
Potrivit cercetătorilor, micuţii sunt expuşi în timpul unei naşteri naturale la mai multe tipuri de bacterii din organismul mamei şi astfel ei dezvoltă anticorpi. Cum acest proces este eliminat în cazul naşterilor prin cezariană, nou-născuţii prezintă un risc mai mare să dezvolte alergii.
Şeful echipei de cercetători, dr Christine Cole Johnson, a declarat că această descoperire are la bază teoria igienei, potrivit căreia alergiile dezvoltate în copilărie sunt strâns legate de mediul „prea steril” în care sunt ţinuţi copiii în prima perioadă a vieţii.
„Expunerea la micro-organisme încă din copilăria timpurie influenţează dezvoltarea sistemului imunitar şi rezistenţa la alergeni. Suntem de părere că expunerea copiilor la bacteriile din colul uterin are o influenţă majoră asupra sistemului lor imunitar„, arată dr. Johnson, a cărui echipă a urmărit 1.258 de nou născuţi, pe care i-a analizat la vârstele de o lună, şase luni şi doi ani.
Rezultatele au indicat că la vârsta de doi ani copiii născuţi prin cezariană prezentau un risc mai mare de a dobândi alergii la praf, acarieni sau animale, decât cei născuţi pe cale naturală.
În timpul studiului, cercetătorii au analizat mostre din cordonul ombilical şi fecale de la fiecare copil, împreună cu mostre de sânge de la ambii părinţi, din laptele matern şi din praful din fiecare casă. De asemenea, ei au strâns informaţii referitoare la istoricul fiecărei familii legat de alergii, astm, animale de casă, expunere la fum de ţigară, boli ale copilăriei, medicamente şi de felul în care a decurs sarcina.