Klaus Iohannis, pesimist în privinţa războiului din Ucraina: „Trebuie să admitem că nu putem şti când acest război neprovocat se va încheia. Integrarea refugiaţilor în societăţile ţărilor gazdă necesită eforturi”

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă, într-un mesaj transmis la The Bucharest Forum – Towards a Common European Platform for Refugee Inclusion, că, în timp ce continuăm să sprijinim Ucraina în drumul său spre restabilirea păcii, ”trebuie să admitem că nu putem şti când acest război neprovocat se va încheia”.
Filip Stan
08 sept. 2022, 16:47
Klaus Iohannis, pesimist în privinţa războiului din Ucraina:

Klaus Iohannis a adăugat că „se impune o schimbare de perspectivă asupra mecanismelor de sprijin pentru refugiaţi, de la o abordare temporară, la una pe termen mediu şi lung”.

”Începând cu 24 februarie, odată cu invadarea Ucrainei de către Federaţia Rusă, am devenit martorii unor atrocităţi teribile, despre care nimeni nu şi-a imaginat că vor mai avea loc pe continentul european. Case, şcoli şi spitale au fost complet avariate, oraşe întregi au fost distruse şi mult prea mulţi civili nevinovaţi şi-au pierdut vieţile. În acelaşi timp, alte câteva milioane de persoane au fost nevoite să îşi părăsească ţara, în căutarea siguranţei şi protecţiei. Încă din prima zi a acestui război nedrept şi ilegal, Europa a oferit un exemplu întregii lumi prin umanitatea şi solidaritatea manifestate. Ţările europene şi-au deschis graniţele poporului ucrainean, protejându-l din calea agresiunii ruse şi oferindu-i sprijinul atât de necesar”, a afirmat Klaus Iohannis, în mesajul transmis joi, în cadrul The Bucharest Forum – Towards a Common European Platform for Refugee Inclusion. Mesajul a fost prezentat de Cătălina Galer, consilier de stat – Departamentul Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă.

Preşedintele a adăugat că România nu a fost o excepţie, iar ”cetăţenii săi şi-au primit vecinii, cu inimile deschise, în propriile lor case, găzduind, în prezent, aproape 90.000 de oameni, feriţi de pericolele care planează asupra Ucrainei” El a menţionat că autorităţile, împreună cu diferite organizaţii şi un număr impresionant de voluntari, au fost prezente la punctele de trecere a frontierei, oferind sprijin tuturor celor care căutau refugiu din calea războiului.

”Cred cu tărie că, în aceste vremuri dificile, este deosebit de important ca Europa să rămână unită în timp ce se confruntă cu provocări atât de complexe. Salut iniţiativa Guvernului României de a organiza Forumul de la Bucureşti, care nu numai că reafirmă, ci şi întăreşte angajamentul nostru în sprijinirea Ucrainei. Uniunea Europeană îşi doreşte ca Ucraina să fie independentă, democratică şi europeană. Cu toate acestea, în timp ce continuăm să sprijinim Ucraina în drumul său spre restabilirea păcii, trebuie să admitem că nu putem şti când acest război neprovocat se va încheia. Astfel, se impune o schimbare de perspectivă asupra mecanismelor de sprijin pentru refugiaţi, de la o abordare temporară, la una pe termen mediu şi lung”, a explicat Iohannis.

Citeşte şi: Ce se întâmplă cu majorarea pensiilor. Premierul Ciucă și Ciolacu, anunț de ultimă oră pentru români

El a amintit că România a lansat, la sfârşitul lunii iulie, Planul Naţional de Măsuri pentru Protecţia şi Incluziunea Persoanelor Strămutate din Ucraina şi a Beneficiarilor de Protecţie Temporară, care abordează multiple domenii punctuale de intervenţie.

”Integrarea refugiaţilor în societăţile ţărilor-gazdă este un proces complex, cu provocări diverse, care necesită eforturi coordonate şi susţinute din partea tuturor actorilor implicaţi: autorităţi centrale şi locale, societate civilă, organizaţii internaţionale, precum şi mediul de afaceri şi cetăţeni. Este important ca refugiaţii ucraineni să fie protejaţi şi să primească tot sprijinul necesar, indiferent de statul membru în care se află în prezent. Prin urmare, este necesar ca guvernele noastre, societatea civilă şi organizaţiile internaţionale să acţioneze împreună pentru a identifica barierele şi obstacolele, potenţiale sau existente, cu care persoanele strămutate s-ar putea confrunta, dar şi pentru a-şi împărtăşi cunoştinţele şi bunele practici în abordarea acestor provocări. Garantarea accesului la bunuri şi servicii publice într-un mod nediscriminatoriu este o precondiţie esenţială, alături de includerea refugiaţilor în sistemele publice de sănătate, în sistemele de educaţie şi pe piaţa forţei de muncă, precum şi oferirea unor oportunităţi pentru locuire”, a susţinut Klaus Iohannis.

El a adăugat că toate acestea necesită modificări legislative şi angajamente financiare uriaşe, care trebuie să fie asumate, împreună, de către comunitatea europeană.

”Trebuie să ne asigurăm că viitorul generaţiilor tinere de ucraineni nu este pus în pericol în această perioadă. Accesul la o educaţie de calitate şi favorabilă incluziunii pentru copii şi tineri este o condiţie prealabilă pentru protejarea dezvoltării acestora. Depăşirea barierelor lingvistice este unul dintre primii paşi necesari pentru a facilita incluziunea şi integrarea. Prin asigurarea mijloacelor necesare pentru ca refugiaţii să înveţe limba ţării-gazdă, ei se pot adapta mai bine la noul mediu în care se află şi au, astfel, posibilitatea de a participa activ la viaţa socială, economică şi culturală. Pe termen lung, acest lucru va consolida coeziunea europeană şi va contribui la construirea unei identităţi europene”, a continuat şeful statului.

Klaus Iohannis: „România va continua să fie alături de Ucraina şi de cetăţenii săi curajoşi, oferindu-le sprijin deplin pe perioada şederii lor”

Potrivit sursei citate, trebuie să li se ofere refugiaţilor şansa de a se dezvolta în continuare şi de a deveni independenţi din punct de vedere financiar, fără a se baza pe sprijinul oferit de autorităţile ţărilor-gazdă.

”Refugiaţii pot aduce plusvaloare comunităţilor gazdă, fiind activi pe piaţa muncii şi oferind experienţa lor în diferite domenii. Prin urmare, trebuie să încurajăm sectorul privat să fie deschis către această nouă oportunitate, asigurându-ne, totodată, că persoanele strămutate au acces la toate pârghiile de care au nevoie pentru a combate şomajul sau supracalificarea. Un aspect important în această privinţă îl reprezintă recunoaşterea diplomelor şi calificărilor refugiaţilor, precum şi garantarea accesului la oportunităţi de învăţare pe tot parcursul vieţii, atât pentru formarea academică, cât şi profesională. În acelaşi timp, trebuie consolidate mecanismele de combatere a muncii nedeclarate sau ilegale, ca măsură preventivă împotriva riscului de exploatare sau al traficului de persoane, având în vedere că o mare parte a persoanelor strămutate din Ucraina sunt categorii vulnerabile, cum ar fi femeile, copiii şi persoanele în vârstă”, a mai arătat Klaus Iohannis.

Preşedintele a susţinut, în mesajul său, că toate procesele şi deciziile privind refugiaţii să fie transparente şi comunicate în mod eficient, pentru ca aceştia să capete încredere în autorităţile ţărilor în care se refugiază pe timpul războiului, simţindu-se în acelaşi timp protejaţi şi în siguranţă.

”Reiterez faptul că România va continua să fie alături de Ucraina şi de cetăţenii săi curajoşi, oferindu-le sprijin deplin pe perioada şederii lor, precum şi oportunitatea de a-şi reconstrui vieţile în ţara noastră. În timp ce ucrainenii continuă să lupte pentru suveranitatea, libertatea şi democraţia lor, noi trebuie să ne continuăm eforturile comune şi neobosite pentru a le proteja familiile şi pe cei dragi lor, care au fost forţaţi, de mai bine de şase luni, să-şi lase în urme casele. Am certitudinea că împreună veţi identifica cele mai bune soluţii pentru integrarea cu succes a refugiaţilor ucraineni în societăţile noastre, permiţându-le să-şi continue vieţile într-un mediu sigur, până când se vor putea întoarce acasă”, a conchis Iohannis.

Citeşte şi: Klaus Iohannis a pornit lupta împotriva schimbărilor climatice: „În această vară marcată de secetă am avut dovezi clare că în România au devenit un fenoment real”

DailyBusiness
Dan Andronic, despre Călin Georgescu: Poate ajunge la fiecare utilizator TikTok din România!
Spynews
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Bzi.ro
Andreea Marin a dezvăluit ce se întâmplă cu fiica sa, Violeta. Vedeta este copleșită de emoții!
Fanatik.ro
Cele 5 zodii care vor fi pe val în 2025. Protecție divină pentru ele un an întreg
Capital.ro
Taxă pentru cei care au deja permis auto. Statul a greșit, șoferii sunt puși la plată
Playtech.ro
Gabriel Cotabiță a fost înmormântat în stilul lui Silviu Prigoană. Unde se odihnește trupul regretatului artist
DailyBusiness
Șeful TikTok, chemat să răspundă pentru campania lui Călin Georgescu. „Suntem martorii unui atac împotriva democraţiei”
Adevarul
Cine sunt candidații partidului POT, care îl susține pe Călin Georgescu, și ce șanse au să ajungă în Parlament
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău s-au despărțit din nou? Ce au făcut cei doi la câteva zile după scandalul de la vila afaceristului
Spynews
Iulia Vântur, imagine emoționantă alături de tatăl iubitului ei, Salman Khan. Ce relație apropiată are cu Salim Khan | FOTO
Evz.ro
Armata obligatorie în România. Călin Georgescu provoacă o undă de șoc
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
kanald.ro
Tinerii protestează în București și în alte orașe din țară! Ce mesaje au transmis manifestanții: „Nu votați un dictator”
Cancan.ro
Imagini 'bizare' cu soția lui Călin Georgescu. Filmarea cu dansurile Cristelei s-au viralizat rapid! ⤵️
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a RENUNȚAT. A dat în scris, cu semnătură. Breaking News
StirileBZI
Se dau câte 375 de lei, pe lângă pensie! Decizia se aplică numai în luna decembrie
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
stirilekanald.ro
Cine l-a votat pe Călin Georgescu? Profilul alegătorilor realizat de INSCOP Research
substantial.ro
Dorian Popa condamnat la 8 luni de închisoare cu suspendare pentru conducere sub influența stupefiantelor
MediaFlux
BISERICA spune ADEVĂRUL despre CĂLIN GEORGESCU. Reacția NEAȘTEPTATĂ a PREOȚILOR
Shtiu.ro
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Puterea.ro
Delia a răbufnit la adresa lui Călin Georgescu. Artista este scandalizată de ieșirile politicianului