Macron a vorbit la telefon cu Zelenski şi a oferit ajutorul Franţei pentru contraofensiva Ucrainei împotriva forţelor ruseşti

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, au discutat despre situaţia din jurul centralei nucleare de la Zaporojie şi şi-au exprimat sprijinul pentru misiunea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, transmite CNN.
Filip Stan
11 sept. 2022, 16:37
Macron a vorbit la telefon cu Zelenski şi a oferit ajutorul Franţei pentru contraofensiva Ucrainei împotriva forţelor ruseşti

În timpul unei convorbiri telefonice de sâmbătă, Macron şi Zelenski „au împărtăşit aceeaşi cerere de retragere a forţelor ruseşti din zonă pentru a garanta siguranţa şi securitatea instalaţiilor nucleare”, a precizat Palatul Elysee într-un comunicat, informează.

Macron l-a întrebat, de asemenea, pe Zelenski „despre evoluţia conflictului pe teren şi despre nevoile Ucrainei şi modul în care Franţa ar putea contribui la satisfacerea acestora”, a precizat preşedinţia franceză, citată de News.ro.

Macron „a condamnat continuarea operațiunilor militare rusești în Ucraina și și-a reiterat cererea ca acestea să înceteze cât mai curând posibil, să înceapă negocierile și să fie restabilită suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a precizat biroul într-un comunicat, informează Mediafax.

Președintele francez „a subliniat, de asemenea, necesitatea de a asigura securitatea centralei nucleare din Zaporojie. El a reamintit că ocupația rusă a fost cauza riscurilor actuale la adresa integrității centralei nucleare din Zaporojie. El a cerut ca forțele ruse să își retragă armele grele și ușoare de la centrală și ca recomandările AIEA să fie urmate îndeaproape pentru a asigura restabilirea siguranței sitului”, a precizat Elysee.

Putin l-a avertizat pe omologul său francez cu privire la potenţialele „consecinţe catastrofale” ale unor atacuri ucrainene asupra centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, care rămâne sub control rusesc.

În Zaporojie se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, iar instalația se află pe linia de foc dintre ocupanții ruși și forțele ucrainene.

Elysee a adăugat că Macron „va vorbi din nou cu președintele Putin în următoarele zile pentru a ajunge la un acord care să garanteze siguranța centralei nucleare de la Zaporojie”.

În ceea ce privește problema securității alimentare globale, Macron i-a spus lui Putin că sancțiunile europene împotriva Rusiei nu se aplică produselor agricole. De asemenea, el i-a cerut liderului rus să se asigure că acordul de export de cereale din Ucraina, încheiat între Rusia, Ucraina și Turcia, sub supravegherea Națiunilor Unite, funcționează.

Operaţiunile la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub controlul forţelor ruse, au fost oprite complet ca măsură de siguranţă, a anunţat duminică Energoatom, operatorul ucrainean al centralei (ZNPP), într-un comunicat de presă, transmite Reuters.

Citeşte şi: Jens Stoltenberg, secretar general NATO: „Rusia a folosit peste 80% din forţele terestre în războiul din Ucraina”

Centrala „este oprită complet”, după ce Energoatom a deconectat unitatea şase de la reţeaua de alimentare cu energie electrică la ora 3:41 (00:41 GMT). „Se fac pregătiri pentru răcirea sa şi transferul în starea de răcire”, a adăugat Energoatom.

Compania a menţionat că sâmbătă a readus la capacitate operaţională conexiunea la sistemul electric, despre care a spus că a fost afectată de bombardamentele ruse, permiţând centralei să fie alimentată de la sistemul energetic ucrainean.

„Astfel, a fost luată decizia de oprire a reactorului nr. 6 şi de transfer la cea mai sigură stare – oprirea la rece”, a adăugat Energoatom, care a menţionat că riscul unor noi avarii la reţea „rămâne ridicat”, ceea ce ar obliga autorităţile să treacă centrala „pe alimentare de la generatoare pe diesel, alimentare a cărei durată este limitată de resursa tehnologică şi de cantitatea de combustibil diesel aflată la dispoziţie”.

Citeşte şi: Un oraș cheie este pe cale să cadă. Ucraina: „Rușii își scot uniformele și fug”

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Când începe postul Sfintei Marii 2024. Ce nu e bine să faci până la Adormirea Maicii Domnului
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Cei mai bine plătiți angajați de la stat. Și nici nu sunt amenințați de șomaj
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Patriarhia Română răspunde acuzațiilor privind canonizarea unor clerici cu legături legionare
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'