Proprietarii de stâne se plâng că nu găsesc să angajeze ciobani. Aceştia sunt disperaţi că nu mai găsesc oameni serioşi cu care să lucreze.
Un crescător de oi a postat pe reţelele de socializare un anunţ în care se plânge că nu reuşeşte să găsească o familie care să aibă grijă de cele 160 de oi. Acesta spune că oferă condiţii bune de locuit şi un salariu decent.
„Bună ziua, oameni buni! Vă scriu cu speranța că vom găsi o soluție la o problema cu care se confruntă mulți în mediul rural. Avem o fermă de oi de lapte (120 total din care 60 la muls) și a început să fie din ce în ce mai dificil să găsim oameni serioși care să aibă grijă de animale cum trebuie. Avem condiții foarte bune de locuit pentru 2 persoane sau o familie și un salariu decent. Peisajul e foarte frumos, ferma fiind într-o zonă cu livezi, terenuri agricole, pășune și pădure de stejar. Problema e că în ultima vreme am tot avut oameni care la început sunt sau mai bine-zis par serioși și după o perioadă încep să bea, să bată animalele, să fure din produse și să vândă pe băutură. Noi nu putem locui la fermă și, nefiind supravegheați îndeaproape, o iau pe ulei după o perioadă. Avem camere de supraveghere și soțul meu vorbește cu ei de 2-3 ori pe zi. Aveți idee unde am putea găsi niște oameni serioși?”, a scris proprietarul stânei pe grupul de Facebook „Mutat la țară – viața fără ceas”
Internauţii nu au rămas indiferenţi la postarea bărbatului şi au lăsat sute de comentarii.
„Dacă n-aveți vătaf/baci care să administreze ferma/ciurda/turma, care să aibă grijă să administreze turele ciobanilor, nu vă văd bine! Ori faceți pe baciul și îi supravegheați personal, ori găsiți „manager” pentru afacere! Redistribuirea obligațiilor de serviciu nu se face cu camera de filmat și nici cu o familie care să trăiască 24/7 în afacerea dumneavoastră!”, a comentat o femeie.
„E muncă multă la oi și în cele mai multe din cazuri, salariu decent înseamnă „cât sa nu mori de foame”. Știu pentru că am și eu capre la stână, dar noi avem un sistem organizat, foarte convenabil: fiecare sătean care are animale acolo, în funcție de numărul lor, are un număr de zile în care ia lapte. În ziua în care ești de rând duci mâncare la cioban și ce-i mai trebuie lui (cafea, țigări, suc etc) plus plata lui pentru că ți le paște, iar seara și dimineața următoare le mulgi pe toate, îți iei laptele și pleci acasă sa îți faci brânza. Am făcut parte anterior în alte echipe cu abordare diferită, unde munceam noi mai puțin și ciobanul mai mult. Acum apreciez enorm munca lor, nu mi se pare plata prea mare”, a scris o altă femeie.
Proprietarul de stână a fost sfătuit să încerce să aibă un membru al familiei în permanență la stână.
„Românii care vor să muncească merg prin fabrici. Cei care acceptă meseria de cioban, în cele mai multe cazuri nu fac față unui loc de muncă din cauza consumului de alcool. Un membru al familiei trebuie să fie acolo pentru supraveghere, altfel o să vă treziți ușor fără turmă! Oamenii serioși sunt cam pe cale de dispariție în acest domeniu!”, a scris Jenica.
„Greu…Foarte greu…Cereți aproape imposibilul pentru țara în care va aflați. Eu nu văd decât două soluții…..Vă implicați direct și locuiți acolo….sau renunțați la fermă. Lucruri de genul ăsta nu pot fi în siguranță sau nu pot aduce beneficii maxime când sunt lăsate pe mâna străinilor…Este păcat de un loc așa minunat și tot ce aveți acolo. Mult succes vă doresc”, a scris o altă membră a grupului „Mutat la țară – viața fără ceas”.
„Cel mai bine ar fi să va ocupați voi de oile voastră. Scuze, dar românul e boier. Are mereu nevoie de slugi. Trăind în Franța am văzut cum crescătorii de animale se implică direct și da, au și angajați doar dacă e nevoie. Altfel muncesc chiar ei foarte mult. Bravo și tot respectful pentru astfel de oameni care există și în România de altfel”, a comentat o altă femeie.