COD RUTIER 2022: Şase din zece şoferi sub influenţa băuturilor alcoolice fac accidente

Câteva mii de şoferi de maşini de pompieri, ambulanţe şi vehicule SMURD vor fi instruiţi privind conducerea preventivă, printr-un proiect european, a anunţat Arafat.
Filip Stan
12 sept. 2022, 15:03
COD RUTIER 2022: Şase din zece şoferi sub influenţa băuturilor alcoolice fac accidente

COD RUTIER 2022: Laszlo Borbely, consilier de stat şi coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Executivului, atrage atenţia asupra importanţei educării tineretului pe tematica siguranţei rutiere, în contextul în care foarte mulţi tineri fac accidente rutiere.

„Dacă ai o educaţie rutieră, sigur vei face mai puţine accidente. (…) În 2020 am avut 85 de decese pe milion de locuitori. Din păcate, foarte mulţi ani de zile am fost primii din Europa la numărul deceselor pe milion de locuitori. Într-adevăr, numărul începe să scadă puţin în ultimii ani, în 2019 am avut 96, era dublul mediei Uniunii Europene şi când este un accident mortal, alţi cinci suferă răni, conform statisticilor (…) 30.000 de accidentaţi am avut în 2020 şi, din păcate, sunt foarte mulţi tineri care fac accidente. Şase din zece şoferi sub influenţa băuturilor alcoolice fac accidente”, a declarat Laszlo Borbely, luni, la conferinţa „Educaţie pentru Siguranţă”, organizată de Asociaţia E.D.I.T. şi Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.

Cod Rutier 2022. Amenzi de 3000 de lei dacă ai montat greşit suportul de telefon lângă volan

Laszlo Borbely a amintit că instituţia pe care o reprezintă derulează proiectul educaţional „Educaţia la înălţime”. În opinia sa, în ultimii ani autorităţile au făcut mai multe referitor la siguranţa rutieră decât în urmă cu 10-15 ani, însă este nevoie de demersuri suplimentare, printre care a menţionat „o coerenţă în ceea ce priveşte legislaţia”.

El a subliniat că este nevoie să se creeze „o masă critică” pentru ca şoferii să respecte regulile de circulaţie. La rândul său, preşedintele Asociaţiei E.D.I.T., Liviu Zorilă, a amintit că anul trecut a lansat programul naţional „România în siguranţă”, în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Poliţia Română, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Ministerul Educaţiei, prin care 17.355 de preşcolari, şcolari şi liceeni au fost instruiţi şi 10.000 de adulţi au fost responsabilizaţi referitor la siguranţa rutieră. De asemenea, el a spus că 380 de cadre didactice au fost formate pe această temă.

Potrivit lui Liviu Zorilă, asociaţia a ajuns cu proiectele din cadrul programului „România în siguranţă” în patru oraşe şi în unităţi de învăţământ din 15 judeţe şi a reabilitat cinci treceri de pietoni.

„Până la sfârşitul anului 2022 mai avem în plan să ajungem la 2.000 de copii din Bucureşti din peste 20 de şcoli. Avem în plan să formăm alte cadre didactice în educaţie rutieră şi prim-ajutor. Vom realiza alte cinci noi treceri de pietoni”, a precizat Liviu Zorilă.

De asemenea, el a anunţat că asociaţia va implementa în România un proiect internaţional de educaţie rutieră. „Vom ajunge în 30 de şcoli din Bucureşti, Braşov şi Covasna, la peste 6.500 de beneficiari”, a declarat Liviu Zorilă.

COD RUTIER 2022. Ce se întâmplă dacă maşina din spate îţi dă flash-uri. Greşeala care îţi aduce o amendă de 1000 de lei

El a adăugat că Asociaţia E.D.I.T. şi-a propus ca anul viitor să instruiască 20.000 de elevi din Bucureşti şi din ţară, să responsabilizeze 20.000 de adulţi şi să formeze încă cel puţin 500 cadre didactice în domeniul siguranţei rutiere.

COD RUTIER 2022: Câteva mii de şoferi de maşini de pompieri, ambulanţe şi vehicule SMURD vor fi instruiţi privind conducerea preventivă, printr-un proiect european, a anunţat, luni, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Prezent la conferinţa „Educaţie pentru Siguranţă”, organizată de Asociaţia E.D.I.T. şi Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, el a mai precizat că va începe implementarea unui proiect privind amplasarea în ţară a 376 de defibrilatoare cu acces public. „Asta înseamnă că în cursurile de prim-ajutor trebuie să dăm şi nişte noţiuni copiilor, să-i învăţăm ce înseamnă să foloseşti un astfel de aparat”, a completat Arafat.

Potrivit acestuia, trebuie luată în calcul inclusiv reîmprospătarea cunoştinţelor de prim-ajutor ale celor care au urmat cursuri în domeniu.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale Sorin Ion a precizat că, potrivit proiectului legii învăţământului preuniversitar, educaţia rutieră, cea pentru sănătate şi cea ecologică vor fi discipline obligatorii în trunchiul comun, într-un sistem modular de predare.

El a adăugat că se propune şi simplificarea accesului în sistem pentru specialiştii în aceste domenii, având în vedere că nu sunt suficiente cadre didactice calificate să predea cele trei discipline.

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a atras atenţia că foarte multe accidente rutiere s-au produs din cauza neacordării priorităţii pentru pietoni. El a precizat că are o colaborare foarte bună cu reprezentanţii Brigăzii Rutiere pentru realizarea de treceri de pietoni supraînălţate şi cu protecţii.

Radu Mihaiu a subliniat, totodată, necesitatea refacerii marcajelor pentru trecerile de pietoni şi a menţionat că a semnat un protocol în acest sens cu Administraţia Străzilor. Edilul Sectorului 2 a adăugat că autoritatea locală face demersuri pentru a reda trotuarele pietonilor, având în vedere că acestea sunt „pline” de maşini.

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Cele trei legume care te hidratează indiferent de anotimp. Sunt delicioase și pot fi combinate în numeroase moduri
Capital.ro
Interzis pentru cei care fac ITP-ul. Se face dosar penal. Pedeapsă de 2 ani și 6 luni de închisoare
Playtech.ro
Iubita lui Selly, fotografiată FĂRĂ haine! Imaginile au APĂRUT pe net
DailyBusiness
Este alertă de ultimă oră! România va fi măturată de furtuni și inundații
Adevarul
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați pepenii înainte de a-i mânca!”
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Alex Bodi, acuzații la adresa fostei iubite. Cei doi se află în Mykonos, dar în hoteluri diferite
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Discuție HALUCINANTĂ între mama și suspectul crimei din Brăila: „Mai mult de 12, 13 ani nu faci”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cod galben de vijelii în mare parte din țară! Zonele din România în care vor fi ploi torențiale și căderi de grindină
Capital.ro
Cristian Cioacă e terminat. Decizia care îl înfundă pe fostul soț al Elodiei
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
Descoperirea făcută de oamenii legii, care ar putea rezolva definitiv cazul crimei din Brăila! A fost găsită în casa mamei suspectului
substantial.ro
Oficialii turci critică SUA pentru invitația adresată lui Netanyahu de a vorbi în Congres
MediaFlux
Se dau BANI de la stat! SUMELE variază între 2.000 și 5.000 de lei de PERSOANĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!