Studenții revin în București, pentru redeschiderea anului universitar, iar proprietarii de imobile îi așteaptă cu brațele deschise și bineînțeles, cu prețuri mai mari. Tarifele au crescut semnificativ în 2022 față de 2021 și mai ales, față de „primul an COVID„, 2020.
La marginea Bucureștiului, o garsonieră se închiriază cu 200 – 250 de euro. În zonele semicentrale, prețurile se situează în intervalul 250 – 300 de euro, iar în zona centrală, tarifele ajung la 350, chiar 400 de euro. Ultracentral, în imobilele de lux, cu suprafață de apartament de două camere, dar încadrate în categoria „garsonierelor”, pot ajunge și la 500 – 600 de euro.
Un manager de vânzări din domeniul imobiliar susține că cererea este foarte mare.
„Din punctul meu de vedere, motivul real pentru care au crescut chiriile la locuințe, indiferent că sunt vechi sau nu, este pentru că în momentul de față pe piață au rămas puține locuințe de închiriat. Și cererea e mare.
Așadar, fiind puține apartamente, garsoniere și vile de închiriat, proprietarii majorează prețul”, a declarat agentul, pentru Ziare.
Prețurile vor rămâne ridicate, a mai transmis specialistul în imobiliare.
„În perioada următoare, chiriile nu se vor ieftini. Ba chiar se vor scumpi. Un alt motiv important care duce tot acolo, adică la creșterea chiriilor, este că nu se mai acordă autorizații de construcție.
Pe zi ce trece, de la lună la lună, de la an la an, până nu se finalizează toată problema planului urbanistic zonal, dar și a celui general, pentru că în momentul de față e blocat, nu putem să avem multe autorizații emise”, a mai transmis Gîță.
Totuși, românii care sunt interesați de venituri pasive nu mai au lichiditate, deci nu mai sunt dispuși să cumpere. Alții așteaptă ca „bula imobiliară” să se spargă.
„Suntem în scădere cu numărul de locuințe noi achiziționate cu scopul principal de a le închiria. Acum înregistrăm 2 apartamente pe săptămână, să spun cam 8-10 pe lună, dar nu este ritmul cu care eram învățați”, a avertizat specialistul.