Costul uraniului de la jumătatea lunii august a crescut cu 7%, depășind pragul de 50 de dolari pe liră, iar mulți participanți la piață anticipează o nouă creștere a prețurilor, scrie ziarul Financial Times. Experții Bank of America se așteaptă ca uraniul să crească în preț la 70 de dolari pe liră anul viitor.
În afară de martie, când multe mărfuri au sărit în preț din cauza operațiunii militare a Rusiei în Ucraina, contractele futures pe uraniu au crescut ultima dată peste 50 de dolari pe liră în urmă cu mai bine de 10 ani, potrivit companiei de consultanță UxC.
Piața este susținută de o creștere a cererii de uraniu în Europa, unde criza energetică se intensifică, precum și de semnalele unei schimbări de atitudine față de acest tip de combustibil în alte regiuni.
Japonia a precizat luna trecută că intenționează să accelereze revenirea reactoarelor nucleare și să ia în considerare construirea de noi centrale nucleare pentru prima dată de la accidentul de la Fukushima din 2011.
Autoritățile din California au decis la începutul lunii septembrie să prelungească durata de viață a ultimei centrale nucleare operaționale pentru încă cinci ani, în timp ce Germania discută posibilitatea amânării închiderii centralelor nucleare în cazul unei penurii de energie în iarna următoare.
„Germania și California au fost cele mai negative două jurisdicții din lume în ceea ce privește energia nucleară, iar acum se răzgândesc”, a declarat Per Yander, directorul Diviziei nucleare și de energie regenerabilă a WMC Energy. „Acest lucru va avea un impact imediat asupra pieței.”
Experții remarcă faptul că piața rămâne vulnerabilă la o potențială reducere a aprovizionării cu uraniu din Rusia. Țara reprezintă 5% din producția globală de uraniu și aproximativ două cincimi din capacitatea globală de îmbogățire a uraniului, potrivit datelor Berenberg.
„Excluderea Rusiei din lanțul global de aprovizionare cu carburanți ar putea fi o sursă de destabilizare a pieței și de volatilitate a prețurilor”, avertizează experții Berenberg.