Mircea Aron a spus că discursul lui Cristi Danileţ, care a cerut respingerea cererilor de revocare a sa din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) formulate de Adunările Generale ale judecătorilor cu grad de judecătorii, demonstrează că este un om sensibil, ceea ce este normal la un judecător, însă consideră că acesta se apropie foarte de mult de personajul celebru al nuvelei „Alexandru Lăpuşneanul”, scrisă de Costache Negruzzi.
Judecătorul Mircea Aron a ridicat mai multe probleme ale CSM, scrie Mediafax, conducerea bicefală Alina Ghica şi Oana Schmidt Hăineală, referindu-se inclusiv la faptul că au fost aduşi oameni din afara sistemului, deşi în opinia lui, erau suficienţi şoferi la Consiliu.
Aron s-a declarat lezat de cuvintele spuse de Livia Stanciu, preşedinţa instanţei supreme, care i-a calificat pe unii membri ai CMS drept „farisei”. În acest context, Aron a spus că a avut o revelaţie biblică, în sensul că parcă era „Cina cea de taină şi l-am văzut pe Iuda”.
La rândul său, Livia Stanciu a spus că înţelege că sunt şi valenţe sentimentale în discursurile unor membri CSM, însă ar trebui ca problemele să rămână în interiorul sistemului, şi nu externalizate. Livia Stanciu a adăugat că în ultima perioadă se vorbeşte de două tabere în CSM.
Ea a fost întreruptă de Mircea Aron, care a spus că sunt patru tabere, el fiind singurul în cea de-a patra. El a continuat referindu-se la faptul că patru vine de la „patrupezi”, făcând aluzie la SMS-uri pe care le primea Bogdan Gabor legat de modul de a vota în Plenul CSM.
La ora transmiterii acestei ştiri, discuţiile privind deciziile adunărilor generale ale judecătorilor de revocare din CSM a lui Ghica şi Danileţ continuă.
Judecătoriile Râmnicu Valcea, Buzău, Suceava, Botoşani, Constanţa, Slatina şi Tribunalul Olt au suspendat marţi dimineaţă şedintele de judecată, până cel târziu la ora 10.00, în semn de protest faţă de menţinerea în funcţiile de membri ai CSM a judecătorilor Cristi Danileţ şi Alina Ghica. În Capitală, nicio instanţă nu a suspendat şedinţele de judecată.
La începutul şedinţei Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanţii Asociaţiei Magistraţilor din România au cerut ca punctul de pe ordinea de zi privind revocarea judecătorilor Cristi Danileţ şi Alina Ghica să fie discutat cu prioritate, solicitarea fiind admisă de preşedintele CSM.
Astfel, şedinţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii a început cu discutarea revocării din funcţie a celor doi judecători.
Primul care a prezentat un punct de vedere a fost Cristi Danileţ, el susţinând în faţa membrilor Plenului CSM că procedura privind revocarea sa din funcţie s-a desfăşurat cu încălcarea unor dispoziţii legale, astfel că nu poate fi decât respinsă solicitarea.
Alina Ghica şi Cristi Danileţ îşi depuseseră candidaturile la funcţia de vicepreşedinte al CSM în 4 ianuarie 2013 după alegerea Oanei Schmidt Hăineală ca preşedinte al Consiliului, ulterior împotriva lor adunările generale ale judecătorilor de la curţile de apel şi Judecătorii declanşând proceduri de revocare din CSM, nemulţumiţi de prestaţiile lor în CSM, dar şi pentru că, prin voturile lor, „au ajutat” ca un procuror să devină şef al justiţiei. În 23 ianuarie, cei doi judecători şi-au retras candidaturile la funcţia de vicepreşedinte.
Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea a declanşat în 7 ianuarie procedura de revocare din CSM a judecătorului Cristi Danileţ. Un demers similar a fost început în 10 ianuarie, la Curtea de Apel Cluj, pentru revocarea din funcţia de membru al CSM a Alinei Ghica, reprezentant al Curţilor de Apel în Consiliu.