Petre Daea caută soluţiile viitoare care să contribuie la reducerea foametei în lume

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, va participa în perioada 14-16 septembrie la reuniunea informală a miniştrilor Agriculturii din Uniunea Europeană, ce va avea loc la Praga, Republica Cehă.
Filip Stan
14 sept. 2022, 12:25
Petre Daea caută soluţiile viitoare care să contribuie la reducerea foametei în lume

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, participă, în perioada 14-16 septembrie, la reuniunea informală a miniştrilor Agriculturii din Uniunea Europeană, ce va avea loc la Praga, Republica Cehă, informează ministerul printr-un comunicat.

Discuţiile din cadrul sesiunii plenare se vor axa pe tema:”Asigurarea securităţii alimentare – Rolul agriculturii şi alimentelor UE în producţia globală durabilă de alimente”.

Petre Daea, din nou în mijlocul oilor: „Să ne păstram tradițiile și să muncim pentru binele țării!”

„Dezbaterile miniştrilor agriculturii în cadrul reuniunii informale a Consiliului UE se vor concentra pe problemele actuale din domeniul securităţii alimentare, pe tendinţele şi soluţiile viitoare care să contribuie la reducerea foametei în lume. De asemenea, România va milita pentru lanţurile scurte de aprovizionare, ca elemente de bază pentru a facilita tranziţia către sisteme alimentare mai durabile, ce pot contribui în mod semnificativ la consolidarea rezistenţei tuturor actorilor sistemelor alimentare regionale şi locale. Va fi evidenţiată, de asemenea, importanţa cercetării şi a inovării în sprijinirea agriculturii în procesul de atenuare a efectelor schimbărilor climatice în vederea asigurării unei dezvoltări agricole durabile. Totodată, va fi subliniată ideea care vizează elaborarea strategiilor privind schimbările climatice în direcţia menţinerii unei agriculturi competitive şi a utilizării eficiente a apei, astfel încât comunităţile rurale să poată cunoaşte o modernizare corespunzătoare”, se menţionează în comunicat.

În acest context, potrivit sursei citate, România noastră va semnala necesitatea realizării unei analize care să asigure coerenţa între toate cerinţele strategiilor lansate, care impun exigenţe de mediu şi climă diferite.

La reuniune se va accentua necesitatea ca fermierii să beneficieze de stimulente financiare corespunzătoare, servicii de consiliere şi informare specifică pentru fi atraşi să aplice soluţii eficiente pentru sechestrarea durabilă a carbonului şi reducerea emisiilor de carbon.

Premierul Nicolae Ciucă i-a cerut lui Petre Daea să ia măsuri în ceea ce privește siguranța alimentară și în privința combaterii pestei porcine
Primul oraș din țară care va folosi apa epurată în irigații. Ministrul Daea susține proiectul 

Proiectul de a utiliza în agricultură circa zece milioane de metri cubi pe an de apă filtrată de stația de epurare a stârnit interesul ministrului Petre Daea, care a ținut să facă luni seară o vizită fulger la Buzău.

Conform proiectului anunțat de edilul Buzăului, Constantin Toma, în urmă cu o lună, apa epurată care se deversează în râul Buzău va fi folosită pentru irigarea terenurilor agricole din zona de sud a municipiului și în comunele limitrofe precum Gălbinași, Țintești și Cilibia.

Alături de Petre Daea s-au aflat și directorul general al Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, Cornel Popa, dar și buzoianul Nicolae Mărăcine, fost director general al ANIF.

„Avantajele sunt uriașe iar câțiva fermieri mari de la Buzău abia așteaptă să-și irige terenurile în acest fel. Apa va fi stocată în câteva lacuri artificiale, unde se va face o epurare naturală, fără consum de energie și resurse. Apoi, gravitațional, prin canale deja existente, apa va ajunge la culturile agricole. Pompajul va fi redus, doar la finalul traseului”, declară Nicolae Mărăcine.

În drum spre stația de epurare, ministrul Petre Daea și primarul Constantin Toma s-au întâlnit cu mai mulți legumicultori. Aceștia consideră că folosirea apei epurate pentru irigații este o soluție binevenită. „Va fi un proiect pilot de cercetare la nivel național. I l-am prezentat premierului Nicolae Ciucă, a fost interesat, mi-a spus să-i dau bătaie. De la Buzău, proiectul poate fi extins în toată țara, cu avantaje considerabile. Nu vom mai arunca apa, o vom folosi pentru irigare și îngrășământ, vom reduce și prețul final al apei, epurarea e mare consumatoare de energie”, spune Constantin Toma, primarul Buzăului.

Petre Daea l-a asigurat pe edilul Buzăului că va susține acest proiect inedit, care ar putea salva agricultura din jurul orașului. Primarul Buzăului precizează la rândul său că, dacă se va asigura finanțare de la Guvern, acest proiect pilot la nivel național ar putea fi pus în aplicare peste aproximativ trei ani.

În România sunt peste 300 de stații de epurare. Folosirea apei de aici va fi un avantaj considerabil pentru agricultură și mediu, în condițiile secetei și deșertificării din anumite zone.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Vijelii puternice în România. Vântul a mișcat mașinile care erau parcate. Imagini incredibile / FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul rar, surprins alături de trei pui în pădurile României. Se deplasează fără zgomot și atacă prada pe neașteptate. Oamenii îl consideră drăgălaș, dar e cel mai mare prădător din Europa, după urs și lup
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Trebuie achitată în 2025. Amendă de până la 4.500 de lei
Playtech.ro
Pensiile vor scădea drastic în următorii ani. Ce trebuie să facă viitorii pensionari, conform experţilor
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Convorbiri interceptate. Soldați ruși blocați pe front mănâncă medicamente și câini. „Au mâncat chiar și Theraflu!”
wowbiz.ro
Fratele Minervei, interviu cu ochii în lacrimi! Valentin Dima, amintiri cu Gabriela: „Mi-aaș dori ca toată lumea să aibă o soră cum am avut eu” | EXCLUSIV
Spynews
Robert Lele anunță despărțirea de Andra Volos? Mesajul ciudat pe care l-a postat și l-a sters imediat: ”Ne-am separat” | FOTO
Spynews
Armin Nicoară, prima imagine cu fiul său, Amir Efrem. Micuțul a venit pe lume cu puțin timp în urmă / FOTO
Evz.ro
Anunț despre autostrada așteptată de toți românii. Impactul colosal al proiectului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Cine e Georgiana Lobonț. Biografie, CV și familie. Cum a ajuns pe culmile succesului și câți copii are artista
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
E zi de doliu în România. Ne-a părăsit un mare nume al țării. Memoria sa va rămâne vie veșnic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Horoscop de weekend 11–13 aprilie 2025. Este o perioadă încununată de succes
MediaFlux
Lovitură pentru pensionari la nivel european. Țara care nu-și mai permite să mențină neschimbat sistemul de pensii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii