Dana Budeanu, despre friptura de greiere de casă: „Să mănânce ei, nu vreau să rămân fără degete la picioare peste 5 ani”

Greierele de casă a devenit în 2022 aliment în Uniunea Europeană. Este a treia insectă aprobată pentru consum de către Comisia Europeană, iar reacţiile din România sunt extrem de diverse.
Alina Costache
16 sept. 2022, 20:08
Dana Budeanu, despre friptura de greiere de casă:
Dana Budeanu respinge total noile directive UE

Dana Budeanu a comentat decizia Comisiei Europene care a autorizat, încă din februarie, promovarea greierelui de casă (Acheta domesticus) ca aliment nou în Uniunea Europeană. Vom ajunge să mâncăm gândaci, greieri şi lăcuste? Iată concluziile.

În ultimii ani, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a descoperit că insectele sunt o sursă de alimente hrănitoare şi sănătoase cu un conţinut bogat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre şi minerale. În plus, insectele constituie o parte importantă a dietei zilnice pentru sute de milioane de persoane din întreaga lume.

Promovarea greierelui de casă (Acheta domesticus) ca aliment nou în Uniunea Europeană a fost susţinută de statele membre în data de 8 decembrie 2021, după o evaluare amănunţită realizată de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) care a ajuns la concluzia că consumul acestei insecte este sigur pentru utilizările cerute de compania care a formulat solicitarea.

Dana Budeanu, reacţie vehementă după decizia controversată luată de UE. „Mi se pare un cretinism!”
Produsele care conţin acest nou aliment trebuie să fie etichetate corespunzător şi să menționeze posibilele reacţii alergice.

Întrebată despre acest demers şi de posibilitatea de a fi acceptat şi în România, Dana Budeanu a spus: „Mi se pare un cretinism. Ni se dau aşa nişte subiecte de rostogolit, trebuie să fim deschiși. Ăsta este progresismul, știți? Trebuie să fim deschiși acum pentru a mânca insecte şi cai verzi pe pereți.

Eu nu cred că se va întâmpla acest lucru. Progresiștii, da. Ăștia care nu se spală, care vor să stea în frig.

Tot aia care ne îndemnau cu înțepatul ne îndeamnă acum să stăm în frig şi ce mișto era pe vremea lui Ceaușescu. Păi parcă ați folosit Revoluția în campanie. Ok.

Eh, tot aia ne încurajează să mâncăm insecte că au mâncat ei viermi şi au fost buni. Continuați. Aşa încet, încet se schimbă lumea. Avem timp. 50-100 de ani mâncați voi viermi, insecte, gândaci şi ne spuneți cum a fost.

Pentru că noi ne-am ars cu mascarada cu boala lui calache şi acuma eu nu mai fac nimic fără studii.

Corect? Deci stăm, facem experiențe pe ăștia, pe progresiști 10-20 de ani. Mănâncă ăștia viermi etc, după aia facem studiu să vedem ce li s-a întâmplat în organism, că se face pe o generație studiul, nu? Nu o să mai pripesc!

EXCLUSIV Victor Ponta: „Nu am auzit pe nimeni în Europa să bage bani în greieri. Vom mânca porc din Spania şi pui din Olanda”
Vreau să văd exact ce se întâmplă. Nu vreau peste 5 ani să încep să nu mai am degete la picioare. Vreau să fiu atentă! Şi după ce facem studiu, că aştia care susţin trebuie să fie cobaii mânăm şi noi”, a spus Dana Budeanu la Antena 3.

Recent, Comisia Europeană a aprobat viermii de făină ca produs alimentar în Uniunea Europeană – o primă decizie în domeniu. Rafael Perez, șeful echipei pentru alimente noi în cadrul DG SANTE, discută despre tendința de a lărgi oferta alimentară pentru consumatorii din UE, rolul tot mai important pe care îl vor juca insectele ca parte a unei alimentații mai sănătoase și mai durabile, precum și beneficiile pentru mediu în anii următori.

De ce sunt autorizate insectele ca produse alimentare?

În urma unei autorizări recente, viermii de făină sunt considerați „alimente noi” – această denumire se referă la orice aliment care nu a fost consumat pe scară largă de către cetățenii UE înainte de 15 mai 1997, când a intrat în vigoare primul regulament privind alimentele noi.

În urma unei evaluări științifice riguroase realizate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), statele membre i-au dat Comisiei undă verde pentru a-i permite unui operator din sectorul alimentar care a solicitat această autorizație să introducă produsul pe piața UE.

Ulterior, Comisia a adoptat actul legislativ la 1 iunie 2021.

Desigur, este la latitudinea consumatorilor să decidă dacă doresc să mănânce insecte sau nu, dar consumul de insecte nu este nimic nou, deoarece acestea fac deja parte din alimentație în multe părți ale lumii.

Insectele sunt alimente sigure? 

Da. Alimentele noi pot fi autorizate numai dacă nu prezintă niciun risc pentru sănătatea umană. În urma unei cereri din partea societății SAS EAP Group, produsul a făcut obiectul unei evaluări științifice riguroase de către EFSA, care a concluzionat că viermii galbeni de făină sunt alimente sigure.

Aș dori să subliniez faptul că aceste alimente autorizate recent fac obiectul normelor UE care prevede etichetarea a 14 alergeni, cum ar fi ouăle, laptele, peștele, crustaceele și acum insectele. Aceste norme le permit persoanelor care suferă de alergii alimentare să dispună de mai multe informații pentru a lua decizii în cunoștință de cauză și pentru a evita produsele care conțin ingrediente la care sunt sensibile.

În ceea ce privește problemele generale de sănătate, cum ar fi alergiile alimentare, potrivit EFSA, consumul de viermi galbeni de făină ar putea provoca reacții alergice, în special în cazul persoanelor care suferă deja de alergii la crustacee și acarieni. Însă aceste incidențe sunt foarte scăzute.

Cum vor putea ști consumatorii dacă un produs alimentar conține insecte?

Proiectul de act legislativ stabilește cerințele de etichetare pentru produsele alimentare care vor conține alimente noi. Această cerință se adaugă prevederilor regulamentului privind etichetarea.

Pe scurt, consumatorii pot avea încredere că, odată ce aceste produse apar pe rafturile din supermarketuri, vor fi etichetate în mod clar, informând consumatorul cu privire la conținutul exact al produselor pe care le cumpără. UE s-a angajament în mod ferm să asigure transparența.

Cum contribuie insectele din alimente și din hrana pentru animale la sustenabilitatea sistemului alimentar? 

Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), insectele ca alimente vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc.

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru.

Care sunt următoarele etape în acest domeniu?

Potrivit FAO, peste 1 900 de specii de insecte sunt utilizate ca alimente în lume. În temeiul regulamentului privind alimentele noi, Comisia a primit cereri de autorizare nu numai pentru viermii de făină, ci și pentru alte specii de insecte, cum ar fi Alphitobius diaperinus larvaeGryllodes sigillatus , Acheta domesticusLocusta migratoria și Hermetia illucens larvae.

Până în prezent, Comisia a considerat că 11 cereri pot fi acceptate. EFSA efectuează o evaluare a siguranței pentru fiecare din acestea. De îndată ce EFSA emite un aviz pozitiv, Comisia va continua procedura de autorizare.

În anii următori, speciile de insecte autorizate în temeiul regulamentului privind alimentele noi vor deveni o sursă din ce în ce mai importantă de proteine alternative, ceea ce va contribui la obiectivele strategiei „De la fermă la consumator” pentru un sistem alimentar durabil în UE și în lume.

Spynews
Andrei de la Mireasa, sezonul 7, și iubita lui s-au despărțit după o lună de relație. Care ar fi motivul separării și ce spune și despre Simona
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cum să faci carnea pe grătar fără să se lipească. Trucul simplu pe care orice gospodină trebuie să îl cunoască
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Decizie pentru toți proprietarii de case și apartamente
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție de NOTA 10 în Paris! Câte MII DE EURO a costat ținuta ei: Geanta, mai SCUMPĂ decât rochia
DailyBusiness
Noua Comisie Eropeană va fi condusă tot de Ursula von der Leyen. Care sunt candidații propuși de guvernele țărilor din UE?
Adevarul
Sporuri și concedii medicale acordate abuziv pentru minerii din Valea Jiului. S-au întocmit dosare penale
Spynews
Ce preț trebuie să plătești dacă vrei să faci plajă pe cearșaf, în Mamaia. Poate fi mai scump decât închrierea unui șezlong
Spynews
Cristina Rotaru de la Insula iubirii, mesaj cu subînțeles, după ce soțul ei, Andrei, s-a sărutat cu ispita Diandra? „Să nu fiu apreciată, iubită...” | FOTO
Evz.ro
Finalul lui Putin, mai aproape ca niciodată. Zeci de specialiști îi cântă Prohodul
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza: Pe ce dată se întoarce canicula în România
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Pensionarii care pot primi 250 de lei în plus de la Casa de Pensii! Ce trebuie să facă până la finalul lunii iulie
Capital.ro
Interzis total pentru românii de la bloc. Ordin Raed Arafat. Nu mai faceți asta noaptea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Operațiune fulger în Brașov: Traficanți de droguri prinși în flagrant
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!