Părintele Gheorghe Colțea a murit. ”Sunt păstor-preot. O ciudată combinație, dar nu este ciudată, pentru că, în adânc de istorie, așa cum am învățat noi la teologie, preoția sau dregătoria de preot o făceau păstorii și, în general, legătura cu divinitatea o țineau oamenii în simplitatea lor.”, asta spunea, în probabil ultima sa apariție preotul Gheorghe Colțea, protopop de Bran-Zărnești, trecut la Domnul azi, la numai 59 de ani.
Dana Budeanu este în doliu după moartea reginei Elisabeta a II-a. Imaginea postată de la Londra
Părintele Colțea, unul dintre cei mai iubiți preoți ai Bisericii Ortodoxe Române, se afla în comă de grav IV. Părintele Gheorghe Colțea a publicat mai multe cărți de predici și era moderator în cadrul emisiunilor Radio Trinitas și Trinitas TV, iar fiul său este și el slujitor al sfintelor altare.
Părintele Protopop Gheorghe Colțea era cunoscut iubitorilor de credință autentică și de înaltă spiritualitate prin cuvintele sale de o vibrație duhovnicească profundă și veritabila sa credință, transmise noua si prin emisiunile Radio si TV Trinitas ale Patriarhiei Romane, difuzate in ultimii ani. Nu exista suflet crestin romanesc, iubitor de frumos si de viata spirituala, care, cunoscandu-l, auzindu-l sau vazandu-l, pe drum sau la locul sau de munca, in masina sau in fata ecranului de televizor, sa nu fi fost miscat de cuvintele pline de sensibilitate, credinta, iubire si daruire ale sale, izvorate din preaplinul unei inimi bogate in experiente si sensibile in a le impartasi si altora, spre descoperirea adevaratei cai spre desavarsire si prin impreuna calatorie pe „poteci” de credinta.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, urmează să transmită un mesaj de condoleanțe la mutarea la Domnul a părintelui protopop Colțea.
Pe părintele Protopop Gheorghe Colțea, Inaltpreasfintitul Parinte Dr. Laurentiu Streza – Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului il descria ca un ostenitor in cele sfinte, prin contributiile sale „la binele Bisericii noastre stramosesti si al credinciosilor ei, facandu-se el insusi «treapta» si «scara», prin chipul intreitei sale slujiri.
”Când ți-e drag de ce faci, nu e greu deloc. Este foarte frumos și eu mă întorc foarte des în ambientul pastoral. (…) Mi-e dor de starea ancestrala. Chiar mi-e dor de ciobanii pe care eu i-am cunoscut odinioară.
Totuși, eu având vârsta de 59 de ani, au trecut foarte repede anii, am o pastorație de oameni sau cu oameni deja de 32 de ani. Mi-a fost enorm de drag să păstoresc oameni. Prima parte a vieții, consumând-o în sălbăticie, în păduri, în anturajul puținor oameni, mi-a fost dor întotdeauna de oameni.
Citeşte şi
Avion prăbuşit în Ucraina. Au loc bombardamente intense în regiunile eliberate de sub dominaţia rusă
Mi-aduc aminte cu cât drag plecam din vacanțele de vară în orașe ca să studiez, pentru că întâlneam oameni. Erau fascinanți. Fiecare om era foarte important pentru mine.
Nu mi-e rușine în fața lui Dumnezeu, în fața oamenilor, și mai ales în fața propriei conștiințe ca să-mi aduc aminte de perioada în care păstoream oi și de perioada în care mi-a dat Dumnezeu să păstoresc oameni”, a spus părintele Gheorghe Colțea în ultimul său interviu acordat Antena3.