Moscova a răspuns negativ şi la propunerea lui Zelenski, care sprijină redeschiderea exporturilor ruseşti de amoniac prin Ucraina cu condiţia eliberării prizonierilor de război.
Convorbirile telefonice cu Vladimir Putin de la începutul invaziei Ucrainei au avut întotdeauna „tonuri prietenoase”, chiar dacă au existat „poziţii foarte, foarte contrastante, enorm de diferite”, a afirmat cancelarul german Olaf Scholz, la radioul public Deutschlandfunk.
Referindu-se la cea mai recentă conversaţie pe care a avut-o cu preşedintele rus, cea de marţea trecută, cancelarul german a spus că din partea lui Putin „cu siguranţă a existat o mişcare, dar nu deosebit de substanţială”.
Scholz a repetat necesitatea unei soluţii diplomatice a războiului, care să includă, cât mai curând posibil, încetarea focului şi retragerea completă a trupelor ruse, cu respectarea integrităţii teritoriale şi a suveranităţii ucrainene. Soluţie de care Putin nici n-a vrut să audă.
Însă, sancţiunile occidentale încep să afecteze capacitatea Rusiei de a produce arme avansate pentru războiul din Ucraina, a spus un consilier militar superior NATO, deşi „Rusia încă poate produce o grămadă de muniţie”.
În ciuda afirmaţiei lui Putin că Rusia nu este izolată, pentru că poate privi la puteri asiatice precum China şi India, premierul indian Narendra Modi l-a contrat pe şeful Kremlinului.
Câteva ore mai devreme, Putin recunoscuse îngrijorările preşedintelui chinez Xi Jinping cu privire la conflictul militar din Ucraina.
În acest timp, Zelenski sprijină redeschiderea exporturilor ruseşti de amoniac prin Ucraina, dar pune o condiţie: Moscova să elibereze prizonierii de război, o propunere pe care Kremlinul a respins-o rapid.
Centrala nucleară Zaporojie este din nou conectată la reţeaua electrică naţională a Ucrainei, anunţă AIEA
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat, sâmbătă, că ZNPP – centrala nucleară Zaporojie este din nou conectată la reţeaua electrică naţională a Ucrainei, inginerii reparând una dintre cele patru linii externe principale de electricitate care erau avariate din cauza războiului.
Linia de înaltă tensiune de 750 kv alimentează acum cea mai mare centrală nucleară a Europei cu curentul necesar pentru menţinerea la rece a reactoarelor şi pentru alte funcţii de siguranţă, noteaază Ukrinform.
Mercenarii lui Kadîrov s-au întors pe front: două batalioane cecene s-au alăturat trupelor ruse
Luni, directorul general al AIEA, Rafael Grossi, confirma ”oprirea la rece” a reactorului numărul şase, ultimul reactor de la centrala nucleară Zaporojie care încă era funcţional. Grossi a mai explicat atunci că unitatea 6 a intrat în ”modul insular”, oferind un nivel scăzut de putere de intrare centralei, dar că acest lucru nu a fost sustenabil.
Cele două preocupări principale ale şefului AIEA erau la începutul săptămânii faptul că bombardamentele continuă şi lipsa de energie externă în centrală, care este esenţială pentru continuarea operaţiunilor.