O nouă lovitură pentru Putin în Ucraina. Zelenski a mai cucerit o redută

Imagini video publicate pe Telegram au arătat soldați ucraineni patrulând pe jos pe o stradă în ruine. Forțele rusești au ocupat întreaga provincie Lugansk în ultimele două luni și jumătate.
Alina Costache
19 sept. 2022, 22:15
O nouă lovitură pentru Putin în Ucraina. Zelenski a mai cucerit o redută

Ucraina a recucerit un sat din apropierea orașului Lisiceansk din estul țării, într-o victorie mică, dar simbolică, ceea ce înseamnă că Rusia nu mai deține controlul deplin asupra regiunii Lugansk, unul dintre obiectivele cheie de război ale lui Vladimir Putin, potrivit The Guardian.

Guvernatorul din Lugansk, Serhiy Haidai, a declarat că forțele armate ucrainene dețin „controlul complet” asupra Bilohorivka. „Este o suburbie a orașului Lisiceansk. În curând îi vom alunga pe acești nemernici de acolo”, a declarat el, adăugând: „Pas cu pas, centimetru cu centimetru, vom elibera întregul nostru teritoriu de invadatori”.

Imagini video publicate pe Telegram au arătat soldați ucraineni patrulând pe jos pe o stradă în ruine. Forțele rusești au ocupat întreaga provincie Lugansk în ultimele două luni și jumătate. După o bătălie lungă și crâncenă, statul major ucrainean a decis să se retragă în iulie din orașele Severodonețk și Lisiceansk.

Stare de urgenţă, uraganul Fiona a făcut pagube catastrofale FOTO şi VIDEO

În ultimele 12 zile, regimentele ucrainene din nord-est au organizat o contraofensivă uluitoare, eliberând peste 300 de așezări din regiunea Harkov și forțând unitățile rusești să fugă în dezordine. Zona recuperată are jumătate din suprafața Țării Galilor și se întinde până la granița cu Rusia.

Luni au existat rapoarte neconfirmate potrivit cărora trupele ucrainene ar fi avansat în Lisiceansk. În prezent, pare să existe puține șanse ca Kremlinul să poată prelua controlul asupra întregului Donbas, care include regiunile Donețk și Lugansk. În martie, Putin a declarat că acesta este obiectivul „operațiunii sale militare speciale” în Ucraina, după încercarea sa eșuată de a cuceri capitala Kiev.

În weekend, trupele rusești au bombardat orașul Kupiansk de pe noi poziții defensive construite în grabă la est de râul Oskil. Sute de oameni au fost evacuați. Ucraina a declarat că a preluat vineri controlul asupra întregului oraș, trecând cu vehicule amfibii pe un pod de pontoane pe malul stâng al râului.

O nouă victorie pentru Zelenski în faţa lui Putin. McDonald’s îşi redeschide afacerea la Kiev, după o pauză de 7 luni
Oficialii ucraineni au declarat că 200 de soldați ruși au murit într-un atac duminică, când o rachetă a lovit un fost adăpost de autobuze în care se aflau, în orașul Svatove, aflat pe linia frontului.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, Rusia nu a reușit să trimită întăriri. Ea se află acum sub presiune și este vulnerabilă la o nouă contraofensivă, a declarat thinktank-ul.

Guvernatorul Haidai a declarat că liderii autoproclamatei Republici Populare Lugansk au început să intre în panică. Au existat numeroase rapoarte despre echipe de răpitori care au reținut oameni pe stradă și i-au recrutat în armată. Comunicațiile mobile și internetul au fost bruiate, pentru a împiedica oamenii să afle despre eșecurile militare ale Moscovei, a afirmat el.

Europa nu are de câştigat din prelungirea războiului din Ucraina

China şi SUA ar putea avea de câştigat din prelungirea războiului din Ucraina, dar Europa cu siguranţă nu va avea niciun beneficiu, a atenţionat luni Balazs Orban, director politic în biroul premierului ungar, la o reuniune a grupului de la Visegrad (V4) desfăşurată în capitala slovacă, transmite MTI.

Combinaţia dintre inflaţie, criză energetică şi şomaj poate împinge Europa centrală pe o spirală a declinului economic, a estimat Orban.

Poziţia Ungariei este de a se concentra pe susţinerea păcii şi a obţinerii unui armistiţiu în cel mai scurt timp posibil, a precizat acesta, menţionând că, deşi alte guverne ar putea pune accentul deocamdată pe alţi factori, cooperarea în direcţia necesităţii strategice a unui armistiţiu nu va submina coeziunea grupului de la Visegrad, ci o va întări.

Succesul Europei centrale depinde de realizările sale în plan economic, iar regiunea este tratată cu seriozitate tocmai datorită performanţelor sale economice, a subliniat oficialul ungar.

Acesta a subliniat şi importanţa apărării militare pe flancul estic al V4, pledând pentru întărirea capacităţilor militare ale celor patru ţări (Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia).

Oficialul ungar a precizat că Ungaria doreşte să atragă capacităţi de producţie şi cercetare-dezvoltare pentru a reduce decalajul dintre Europa centrală şi de vest în următorii zece ani, iar sectoarele cu folosirea intensivă a energiei sunt de importanţă cheie pentru îndeplinirea acestui obiectiv, or fără energie ieftină regiunea poate rămâne în urmă în plan tehnologic.

Europa centrală dispune de mijloacele de a ajunge din urmă Occidentul şi de a depăşi Europa de sud, dar acest obiectiv a fost compromis de actualele evenimente, a menţionat Orban.

Statele nu trebuie să treacă de la o dependenţă energetică la alta, ci să caute noi surse de energie ieftină, chiar şi în perioada de tranziţie către alternativele verzi, a mai adăugat oficialul ungar, avertizând că, dacă rolul Europei pe scena mondială intră în declin, „birocraţia de la Bruxelles” ar putea opta pentru intensificarea eforturilor de centralizare, iar „Europa centrală trebuie să fie în poziţia de a se opune unor astfel de eforturi contrare propriilor interese”.

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Lidl bagă la vânzare de luni, 8 iulie 2024, produse care au făcut furori în rândul românilor. Nu vor sta prea mult la raft
Capital.ro
S-a dat ordin LA GRANIȚA cu România. Au primit interzis chiar astăzi, 7 IULIE
Playtech.ro
ȘOC! Lidia Buble, cea mai FIERBINTE apariție pe plajă. A lăsat TOT la vedere, a încins atmosfera
DailyBusiness
Pericol uriaș în parcurile de distracții de pe litoral! ANPC a luat imediat măsuri
Adevarul
Corina Cușa, profesoară: „A apărut un fenomen periculos în timpul vacanței mari: inactivitatea, ca formă de ocupare a timpului liber“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
George Simion, botez fără brânză de la Becali. Cine i-a schimbat meniul
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?
Cancan.ro
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Ultima dorință a lui Valentin, tânărul care a murit înecat la Costinești! „Dacă e să pățesc ceva...”. Cum și-a prevestit moartea buzoianul de doar 20 de ani
Capital.ro
Decizie pentru cei care au aceste modele de TELEVIZOARE. Intră în vigoare chiar din luna AUGUST
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Traficul feroviar între București și Constanța a fost blocat de incendii de vegetație
MediaFlux
VINE CRIZA! Va fi mai RĂU CA ÎN 2008
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!