Având în vedere faptul că în 2024 vor fi alegeri locale, partidele nu vor să sperie electoratul, aşa că au decis să păstreze taxele în forma actuală până în 2025.
Potrivit unor informații din cadrul coaliției de guvernare, noile impozite locale pentru clădiri vor intra în vigoare abia din 2025.
Chiar dacă inițial era o discuție legată de faptul că noile impozite ar trebui aplicate din anul 2024, fiind an electoral, formațiunile politice nu riscă să vină cu noi impozite crescute pentru clădiri.
Așa că 2025 va fi anul în care impozitele pentru clădiri din Codul fiscal vor fi aplicate.
Această decizie a fost luată după ce Asociația municipiilor și după ce primarii din teritoriu s-au plâns de faptul că nu au timp să implementeze un astfel de proiect pe repede-înainte și că totul este foarte rapid și nu au timpul necesar.
Așadar, anul 2025 este luat în calcul pentru schimbarea impozitelor pe clădiri, o decizie care a fost discutată și va fi discutată în cadrul coaliției de guvernare.
Pe de altă parte, prim-ministrul Nicolae Ciucă spunea că acesta este un mecanism care ar trebui implementat în perioada următoare, nu acum.
„Mecanismul e cât se poate de complicat și nu există timpul necesar pentru corelarea între normele prevăzute în grilele notariale și cele ale administrației locale.
Am preluat propunerea și a rămas ca împreună cu colegii din coaliție să analizăm și în funcție de decizia luată în coaliție să prorogăm termenul”, spunea premierul Ciucă.
Astfel, schimbarea modului de calcul al impozitelor care urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023, ar putea fi amânată cu un an.
Planul coaliției de guvrenare este să treacă de la impozitul în funcție de zonă și materialele de construcție folosite la impozitul pe valoarea proprietății stabilită în funcție de grila notarială.
Acest lucru ar duce la o creștere cu până la 60% a impozitului pe locuință în București și la majorări în marile orașe, în timp ce în localitățile cu piețe imobiliare neatractive impozitele ar putea să scadă.