Ion Iliescu a mărturisit că şi-a început cariera de pe vremea când încă mai trăia Gheorghe Gheorghiu-Dej, fiind numit lider al organizaţiei studenţilor comunişti. „Eu am fost promovat înainte să fie Ceauşescu şef. Ulterior, m-a promovat şi el”, a spus Iliescu. După ce Nicolae Ceauşescu a preluat conducerea PCR, Iliescu a devenit ministru pentru problemele tineretului şi, în 1971, secretar cu propaganda. „Ceauşescu se cunoştea cu unchiul meu, dar la noi acasă nu a fost niciodată. Nu am fost prieteni de familie, nici vorbă”, a precizat Ion Iliescu.
Ulterior, relaţiile dintre cei doi s-au răcit. Un prim motiv a fost evaluarea diferită faţă de cuplul Ceauşescu a regimului din Coreea de Nord. „M-a inclus în delegaţia cu care a vizitat ţările asiatice: China, Vietnam, Coreea de Nord şi Mongolia”, povesteşte Iliescu. În Coreea, Kim Ir Sen a impresionat neplăcut delegaţia, cu excepţia secretarului general al PCR şi soţiei sale. După ceva vreme, Iliescu a relatat cuplului Ceauşescu o discuţie pe care o avusese cu fiul preşedintelui din Sierra Leone, care vizitase şi el Coreea de Nord. „Acesta făcuse studii la Oxford şi mi-a spus ‘Nu aş putea trăi în Coreea de Nord. Acolo fiinţa umană este umilită. Timp de o săptămână nu am avut un dialog uman, firesc’. Le-am povestit şi lor şi Elena mi-a spus ‘Ei, te iei după un negru…’ „, a povestit Ion Iliescu.
De asemenea, poziţia lui Iliescu în cadrul PCR a fost slăbită de criticile pe care le-a adus intenţiei de construire a unui canal Dunăre-Bucureşti. „Eram secretar cu activul de propagandă când a făcut o şedinţă la care am fost schimbat. A făcut câteva remarci critice, m-a şfichiuit şi m-a acuzat de intelectualism”, a spus Iliescu.
Referitor la episodul revoluţiei din 1989 şi a execuţiei lui Ceauşescu, fostul preşedinte a relatat că a luat decizia împreună cu generalul Stănculescu să difuzeze la televiziune imagini cu cadavrele celor doi. „La televiziune, telefoanele sunau tot timpul pentru că oamenii nu credeau că au fost omorâţi. Apoi s-a dat şi completarea respectivă”, a povestit Iliescu.
Acesta susţine că nu se aştepta la verdictul de la Târgovişte. „Noi ne aşteptam la alt verdict, la condamnarea la viaţă. Să apuce să afle cum trăiesc oamenii simpli„, a spus Iliescu. El a spus că ar fi fost de dorit ca debarcarea lui Ceauşescu să fie consecinţa unei conjuraţii. „Ce bine ar fi fost să fi existat aşa ceva, să fi fost o acţiune pe linie politico-militară de capturare a lui Ceauşescu ca să nu fie vărsare de sânge. Din păcate, nu s-a putut aşa ceva”, a mai spus Iliescu.