Alexandru Arşinel a murit la vârsta de 83 de ani. La mijlocul lunii septembrie, actorul a ajuns de urgenţă la spital unde a fost internat în secţia de Terapie Intensivă. Potrivit comunicatului emis de Spitalul Universitar, motivul internării a fost „tratarea unor leziuni de decubit, cauzate de repaosul prelungit la pat„. După internarea pe secţie, medicii au decis transferarea actorului pe secţia Terapie Intensivă, „având în vedere istoricul medical și pentru a-l avea sub o supraveghere mai atentă„.
Actorul nu a mai urcat pe scena Teatrului de revistă ”Constantin Tănase” din București încă de la începutul acestui an, atunci când starea sa de sănătate s-a înrăutățit brusc. În ultimul an, starea de sănătate a actorului s-a deteriorat în mod accelerat. La mijlocul lunii august, Alexandru Arşinel a fost internat de urgență la Terapie Intensivă, pe secția de urologie la Institutul clinic Fundeni din București, după ce starea sa de sănătate s-ar fi agravat.
În luna februarie, actorul a fost dus de urgenţă la spital. S-a externat în miez de noapte, iar informaţiile despre starea lui de sănătate au fost aproape inexistente. Sursele au declarat la acel moment că maestrul Arșinel ar fi suferit, în ultimele luni, o cădere psihică și ar fi ajuns într-un cămin privat din București, pentru a primi îngrijiri medicale adecvate. Totodată, actorul ar fi slăbit foarte mult, ajungând cam la jumătate din greutatea lui de la începutul verii 2021.
“A fost găsit căzut și nu părea a mai fi în toate facultățile mintale. Era piele și os și plin de vânătăi. Este grav, abia vorbește și are multe probleme fizice. În plus, starea lui se înrăutățește în ciuda tratamentelor”, povesteau apropiaţii maestrului la începutul acestui an.
La jumătate lunii noiembrie a anului 2021, actorul a fost internat de urgență în spital, după ce a acuzat probleme la inimă. Ulterior, a suferit două operații complicate, în timpul cărora medicii i-au montat un stent și un stimulator cardiac.
În anul 2013, actorul Alexandru Arșinel a primit o nouă șansă la viață printr-o operație de transplant de rinichi. În condițiile în care pe lista de așteptare se aflau 1.700 de persoane care aveau nevoie de transplant renal, operația a stârnit un scandal imens, actorul fiind acuzat că a fost luat în evidențele Institutului de Urologie şi Transplant Renal (IUTR) din Cluj cu doar trei zile înainte să primească rinichiul unui donator de 23 de ani.
Alexandru Arşinel s-a născut pe 4 iunie 1939 în localitatea suceveană Dolhasca. În cartea sa „Stela Popescu şi Alexandru Arşinel. O pereche fără pereche”, Arşinel povestea că nu avea talent de actor atunci când era copil. Era poreclit „Mutu” şi Buflea”.
„Eram gras, nu scoteam o vorbă că nu cumva să râdă lumea de mine. Totuşi, elev fiind la Şcoala tehnică, profesorul de română mi-a încredinţat un rolişor (eram un june-prim care trebuia să se însoare cu faţa preşedintelui „colectivei”) într-o piesă de teatru care m-a salvat de la repetenţie. După ce m-a văzut jucând, profesorul de rusă m-a trecut clasa”, a povestit Arşinel în cartea „Stela Popescu şi Alexandru Arşinel. O pereche fără pereche”.
A decis să dea la Teatru încurajat de mama lui şi din dorinţa de a le demonstra colegilor lui de figuraţie că poate mai mult decât a lăsat să se vadă.
„Cum majoritatea colegilor mei de figuraţie, mai vechi în teatru, mă persiflau şi mă tratau ca pe un nou-venit nepriceput, mi-a venit o idee: ce-ar fi ca eu să intru la IATC şi «ăştia» nu? Am început să mă pregătesc de unul singur, învăţând toate monoloagele din piesele în care jucam ca figurant…”, a precizat actorul în carte.
În 1962 a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică. Cinci ani mai târziu începe să joace la Teatrul de Revistă “Constantin Tănase” şi la Grădina Boema. Acesta a fost debutul pentru actorul Alexandru Arşinel şi aşa a început să aibă zeci de roluri și spectacole cu mii de reprezentații.
Timp de opt ani, Stela Popescu a făcut duet cu Ştefan Bănică în spectacolele Teatrului “Tănase” de la Grădina Boema. În anul 1978, a luat naştere unul dintre cele mai de succes cupluri umoristice ale României: Stela şi Arşinel. Motivul colaborării dintre cei doi a fost unul… administrativ. Din cauza unei restricţii financiare impuse de primărie, Stela Popescu a trebuit să îşi caute alt partener de scenă, care să facă parte din acelaşi teatru.
„În 1971, a venit la mine acasă Tudor Vornicu şi mi-a spus că este momentul să facem show-uri de televiziune. Aşa am început să lucrez cu Bănică. Trebuia să facem un show de 45 de minute. Am avut un aşa succes ca de a doua zi „urlau” telefoanele: „Veniţi la noi în Cluj, în Timişoara, la Iaşi, la Craiova…”. Din acel moment am început să jucăm împreună în spectacole ocazionale. El juca la Municipal şi eu la Teatrul de Comedie. Acest cuplu a mers foarte bine timp de opt ani, între anii 1971 – 1979. Au apărut nişte restricţii financiare de la primărie, nu mai aveau bani pentru colaboratori. M-au reţinut pe mine şi am căutat un partener din teatru, care era salariat, ca primăria să nu mai plătească. Şi mi l-au dat pe Arşinel. Aşa am început colaborarea cu Arşinel. De atunci până acum, joc cu el. Lumea crede că suntem căsătoriţi. Nu numai că nu suntem căsătoriţi, dar nici măcar nu mi-a trecut prin cap aşa ceva. Lumea crede că, dacă ne înţelegem aşa de bine pe scenă, suntem parteneri şi în viaţa”, povestea Stela Popescu într-un interviu.
Alexandru Arșinel a jucat în sute de emisiuni de divertisment la radio și la toate posturile de televiziune, pe scenele din țară și străinătate, dar și în numeroase producții cinematografice și seriale TV: „Vacanță la mare” – 1962, „Cerul începe la etajul trei” – 1967, Ultimele zile ale verii (1976), ‘Ana și hoțul” – 1981, ‘Ca-n filme – 1983, Vară sentimentală (1986), Colierul de turcoaze (1986), În fiecare zi mi-e dor de tine’ – 1987, ‘Miss Litoral – 1990, ‘Băiatul cu o singură bretea -1991, ‘A doua cădere a Constantinopolului – 1994, ‘Paradisul în direct’ – 1997, ”Sexy Harem Ada-Kaleh” – 2001, ”’Războiul sexelor’, 2007 – 2008 sau ‘Toată lumea din familia noastră’ – 2012. A realizat dublaje în filme de animație, fiind vocea Ursului Baloo în fimele „Cartea Junglei” („Jungle Book”) și „Cartea Junglei 2” („Jungle Book 2”) și a Șerifului în filmele „Mașini” („Cars”) și „Mașini 2” („Cars 2”). A fost Micul John în „Robin Hood” și maestrul Auguste Gusteau în filmul „Ratatouille”, potrivit wikipedia
Alexandru Arșinel a înregistrat zeci de piese pentru Teatrul Național Radiofonic, multe fiind incluse în colecții audio precum „Cufărul de cultură”: „Cercul” de Mircea Radu Iacoban, „O noapte furtunoasă” de I. L. Caragiale, „Sărmanul Dionis” de Mihai Eminescu, comediile muzicale „Franțuzitele” de Magda Duțu și „Un poet romantic” de Matei Milo, „Cine-ajunge sus la fix” de Dumitru Solomon, „Căsătorie cu de-a sila” de Molière, „Praznicul ciubotarului” de Thomas Dekker, „Femeile care ucid bărbații” de Michal Tonecki, „Adunarea femeilor” de Aristofan sau „Aventurile Baronului Münchausen” de Gottfried August Bürger.
A jucat în roluri principale în sute de spectacole de teatru, de divertisment și musicaluri și a lansat o serie de albume muzicale – ‘Evergreen, Cântece de Crăciun, Ce faci astă seară tu?, Olé, Parfum de romanță’ sau ‘La mulți ani viață!’. Melodiile nemuritoare din repertoriul lui Nat King Cole, Frank Sinatra, Engelbert Humperdinck sau Tom Jones (cântăreț) sunt cele mai dragi sufletului său și le interpretează mereu în spectacolele de la Savoy și nu numai. Alexandru Arșinel declara că, dacă s-ar fi născut în SUA, ar fi devenit un al doilea Frank Sinatra. ‘Îl haleam pe Sinatra!” – mărturisea artistul într-un interviu.
A fost ales Cetățean de Onoare al orașului Suceava și al comunei natale, Dolhasca, iar Casa de Cultură din localitate îi poartă din 2014, numele.
Editura ALL i-a consacrat de trei cărți, apariții editoriale de mare succes: ”Alexandru Arșinel. De la Dolhasca pe Calea Victoriei” (2012), ”Alexandru Arșinel. Și a fost mâna lui Dumnezeu” de Oana Georgescu (2014) și ”Stela Popescu și Alexandru Arșinel. O pereche fără pereche” de Aurel Storin.