Analiză Reuters: Criza energetică din Europa va fi dublată de una nouă, a lichidităţilor

Problemele Europei în aprovizionarea cu petrol şi gaze în această iarnă, din cauza conflictului cu Rusia, ar putea fi exacerbate de o nouă criză pe piaţă, în care preţurile sunt deja ridicate: o criză de lichidităţi care ar putea duce la o creştere şi mai mare, se arată într-o analiză Reuters.
Daniel Spătaru
22 sept. 2022, 10:47
Analiză Reuters: Criza energetică din Europa va fi dublată de una nouă, a lichidităţilor

Guvernele europene au reacţionat cu întârziere pentru a oferi sprijin financiar furnizorilor de energie aflaţi în pragul colapsului, într-un efort de a reduce presiunea asupra unei pieţe a cărei funcţionare bună este vitală pentru a oferi încălzire oamenilor. ”Avem o piaţă futures disfuncţională, care apoi creează probleme pentru piaţa fizică şi duce la preţuri mai mari şi o inflaţie mai mare”, a declarat o sursă din sectorul tranzacţiilor, pentru Reuters.

Problema a ieşit la iveală pentru prima dată în martie, când o asociaţie de comercianţi de top, utilităţi, companii petroliere şi bancheri a trimis o scrisoare autorităţilor de reglementare în care solicită planuri de urgenţă. Acest lucru a fost declanşat de jucătorii de pe piaţă care s-au grăbit să-şi acopere expunerea financiară la creşterea preţurilor la gaze prin instrumente derivate, acoperindu-se împotriva viitoarelor creşteri ale preţurilor pe piaţa fizică, unde este livrat un produs, luând o poziţie ”scurtă”.

De obicei, jucătorii de pe piaţă se împrumută pentru a construi poziţii scurte pe piaţa futures, 85-90% din fonduri provenind de la bănci.

Aproximativ 10-15% din valoarea short-ului, cunoscută ca marjă minimă, este acoperită din fondurile proprii ale comercianţilor şi depusă în contul unui broker. Dar dacă fondurile din cont scad sub cerinţa minimă de marjă, în acest caz 10-15%, se declanşează ”un apel în marjă”.

Pe măsură ce preţurile energiei, gazelor şi cărbunelui au crescut în ultimul an, la fel a crescut şi preţul poziţiilor scurte, apelurile în marjă rezultate obligând companiile de petrol şi gaze, firmele comerciale şi utilităţile de energie electrică să angajeze mai mult capital.

Unele, în special firmele mai mici, au fost afectate atât de grav încât au fost forţate să renunţe la tranzacţionare, deoarece preţurile energiei au crescut vertiginos după invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie, ceea ce a agravat penuria globală generală. Orice astfel de scădere a numărului de participanţi la tranzacţii reduce lichiditatea pieţei, ceea ce poate duce, la rândul său, la o volatilitate şi mai mare şi la creşteri mai accentuate ale preţurilor, care pot dăuna chiar şi companiilor importante.

Citeşte şi Germania a naţionalizat cel mai mare importator de gaze din ţară. 29 de miliarde de euro plăteşte guvernul pentru salvarea companiei

De la sfârşitul lunii august, guvernele Uniunii Europene au intervenit pentru a ajuta companii de utilităţi precum Uniper din Germania. Cu toate acestea, având în vedere creşterea preţurilor de iarnă, nu există niciun indiciu privind dacă şi cât de repede guvernele şi UE pot sprijini băncile sau alte companii de utilităţi care trebuie să-şi protejeze tranzacţiile.

Bursele, casele de compensare şi brokerii au ridicat cerinţele de marjă iniţială la 100%-150% din valoarea contractului, de la 10-15%, au spus bancherii şi comercianţii, făcând acoperirea prea costisitoare pentru mulţi. Bursa ICE, de exemplu, percepe rate de marjă de până la 79% la contractele futures pentru gaze TTF din Olanda, se mai arată în analiza Reuters.

Deşi participanţii de pe piaţă spun că lichiditatea care dispare rapid ar putea reduce semnificativ tranzacţiile cu combustibili precum petrolul, gazele şi cărbunele şi ar putea duce la întreruperi în aprovizionare şi falimente, autorităţile de reglementare încă spun că riscul este mic.

Citeşte şi Criza energetică îi lasă pe moldoveni pradă gerului. Gazele se vor scumpi cu peste 30%

Firma de stat norvegiană Equinor, cel mai important comerciant de gaze din Europa, a declarat în această lună că firmele energetice europene, cu excepţia Marii Britanii, au nevoie de cel puţin 1.500 miliarde de euro pentru a acoperi costul expunerii la creşterea preţurilor la gaze.

Aceasta se compară cu valoarea de 1.300 de miliarde de dolari a creditelor ipotecare subprime din SUA în 2007, care a declanşat o criză financiară globală. Cu toate acestea, un guvernator al Băncii Centrale Europene (BCE) a declarat pentru Reuters că pierderile în cel mai rău caz s-ar ridica la 25-30 de miliarde de euro (25-30 de miliarde de dolari), adăugând că riscul revine mai degrabă speculatorilor decât pieţei reale.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Activiștii obțin suspendarea ordinului de împușcare a ursului agresor din Trento
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!