Preotul Visarion Alexa nu mai are voie să săvârşească niciun serviciu religios şi i-a fost retrasă calitatea de preot paroh. El a recunoscut fapta de care este acuzat, dar a refuzat să dea Comisiei de disciplină detalii. În schimb, acestea apar în stenogramele de la dosar.
TITLU: PREOTUL VISARION ALEXA: TE DERANJEAZĂ CĂ TE-AM ATINS?
PREOTUL VISARION: Te deranjează că te-am atins? Aşa mi-ai zis că vorbeşti permanent cu el (n.r. fostul prieten al persoanei vătămate, cel mai probabil) şi vrei să scapi de asta.
VICTIMĂ: Ca şi preot m-aţi atins sau ca şi prieten?
PREOTUL VISARION: Ca prieten. (…)
VICTIMĂ: Şi ca să înţelegeţi situaţia, dv. aţi trecut la partea practică de relaxare a mea?
PREOTUL VISARION: Nu. A fost… o clipă de odihnă. Cred că mai important e dicţionarul. Şi explicaţiile. Cred că importantă e înţelegerea… Sper să nu te supăr.
VICTIMĂ: Vreau să ştiu treaba cu dicţionarul… şi explicaţiile. Corpul meu s-a simţit ca la inventar. Mâinile dumneavoastră pe pielea feselor mele, pe abdoment, pe sâni, în partea intimă…
PREOTUL VISARION: Dicţionarul înseamnă emoţiile, fobiile să capete cuvinte, expresii. Aşa putem înţelege. E un gest de afecţiune, nu inventar. (…) Cred că sufletul tău e un pic trist şi mâhnit de răspunsul poliţistului. Dar cu răbdare şi explicaţii bune, se va vindeca. Şi va avea puterea să găsească un om potrivit. (…) E fundamentală pacea. Să nu cazi în ispita dorinţei de a te răzbuna. Răzbunarea răneşte şi pe alţii, dar mai ales pe tine.
SURSA: SURSE JUDICIARE
DECLARAŢIA PREOTULUI ÎN FAŢA POLIŢIŞTILOR: M-AM LĂSAT ISPITIT
Suspectul a arătat că, la final, partea vătămată era tulburată şi că şi-a dat seama că aceasta era tlburată în momentul în care persoana vătămată şi-a retras mâna (n.m direcţionată de suspect în zona intimă a acestuia, pe deasupra hainei preoţeşti). Totodată, suspectul a arătat că s-a „lăsat ispitit”. (…) În ceea ce priveşte relaţia dintre el şi persoana vătămată, suspectul Visarion Alexa a arătat că aceasta a fost una profesională, de preot-enoriaş, că persoana vătămată nu i-a dat niciodată de înţeles, verbal, că ar fi de acord să o atingă în mod nepermis şi că persoana vătămată era o persoană foarte comunicativă, îi povestea lucruri de orice natură, inclusiv despre viaţa personală şi îi trimitea mesaje lungi, la orice oră.
SURSA: SURSE JUDICIARE
DISCUŢIA DINTRE PREOT ŞI VICTIMĂ, INTERCEPTATĂ DE POLIŢIE
Din discuţiile purtate de persoana vătămată şi suspectul Visarion Alexa a reieşit că suspectul a minimalizat fapta comisă şi a încercat să o determine pe persoana vătămată să nu îi facă rău, să nu se răzbune pe el, dând de înţeles că îşi asumă faptele comise (…) Totodată, suspectul i-a cerut iertare persoanei vătămate, arătând că actele de agresiune sexuală cu privire la care persoana vătămată i-a cerut explicaţii au fost un „accident”. (…) Din procesul-verbal mai reiese că persoana vătămată a fost afectată de actele de agresiune comise de suspect împotriva ei, că şi-a pierdut încrederea în preoţi şi că suspectul îşi doreşte să repare răul făcut prin dialog, cerându-i persoanei vătămate „să nu pornească un tărăboi”.
SURSA: SURSE JUDICIARE
Comisia de disciplină din cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor a decis mai multe sancţiuni pentru preotul Visarion Alexa. Acesta a recunoscut fapta de care este acuzat, dar a refuzat să dea detalii. Comisia a decis că el nu mai are voie să săvârşească niciun serviciu religios şi i-a fost retrasă calitatea de preot paroh.
”Comisia de disciplină din cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor i-a solicitat în aceste zile preotului Visarion Alexa o declaraţie personală pe marginea faptelor de care a fost acuzat recent. Acesta a recunoscut fapta incriminată de probatoriul consemnat şi în stenogramele devenite publice, refuzând să ofere însă detalii amănunţite şi invocând faptul că avocata sa l-a sfătuit să fie reţinut în declaraţii”, a transmis, joi, Patriarhia Română, într-un comunicat de presă.
Potrivit documentului citat, Arhiepiscopia a luat mai multe măsuri:
– suspendarea de la slujire (oprirea totală de la săvârşirea celor sfinte, adică interdicţia a oficia orice serviciu religios)
– retragerea funcţiei de paroh (nu mai are dreptul de a semna niciun document al parohiei de care aparţine şi de a se implica în niciun act administrativ)
– obligaţia de a informa constant, cu celeritate şi sinceritate, Centrul eparhial (Arhiepiscopia) despre evoluţia cercetărilor judiciare cu privire la acuzaţiile ce îi sunt aduse.
”Odată cu pronunţarea sentinţei judecătoreşti de la sfârşitul perioadei de control judiciar, ţinând cont riguros de motivaţia sentinţei şi de gravitatea acesteia, Arhiepiscopia Bucureştilor, prin Comisia sa de disciplină, va comunica la rândul ei sancţiunile pe linie bisericească ce vor fi aplicate preotului Visarion Alexa, sancţiuni direct proporţionale cu faptele dovedite din punct de vedere judiciar”, se mai arată în comunicat.
”Poziţia Bisericii, poziţia creştină, este totdeauna, în mod natural şi subînţeles, favorabilă celui vulnerabil şi oricărei persoane care ajunge să fie victima unui abuz de orice fel. Biserica este, în acelaşi timp, şi spaţiul moralmente terapeutic de îndreptare şi vindecare prin pocăinţă sinceră a absolut oricui”, au mai transmis oficialii Bisericii Ortodoxe Române.